Соединетите Американски Држави (САД) и Кина издадоа заедничка изјава со која двете земји потврдуваат дека следниот месец ќе го потпишат договорот за климатските примени постигнат на конференцијата во Париз во декември, минатата година.

Како што пренесува „Би-би-си“, двете земји се обврзале да преземат мерки, неопходни за приклучување кон договорот што е можно поскоро.

Истовремено САД и Кина ги охрабриле и другите земји да го потпишат документот во седиштетот на Обединетите нации, следниот месец.

За договорот да стапи на сила потребна е поддршката, односно документот треба да го потпишат најмалку 55 земји, кои учествуваат со 55 отсто во вкупната емисија на јаглеродни гасови.

Присуството и поддршката на претседалот на САД, Барак Обама и на претседателот на Кина Кси Џинпинг на париската конференција за климатските промени, минатата година беше од круцијално значење за обезбедување на сеопфатен и долгорочен договор со кој се предвидува до крајот на векот порастот на просечните глобални температури да биде под 2 Целзиусови степени.