Како политички линч и обид за партизација на институцијата Јавно обвинителство на Република Македонија го оценија пратениците на ВМРО-ДПМНЕ предлогот на Владата да се разреши Марко Зврлевски од функцијата јавен обвинител.

Откако по кратката пауза за координација кога Зврлевски требаше да им се обрати на пратениците седницата продолжи, Зврлевски рече дека ќе сака првин да ги чуе репликите на пратениците на образложението на предлогот за разрешување што го даде заменик-министерот за правда, Оливер Ристовски.

Веднаш потоа уследија низа реплики на неколкумина пратеници на ВМРО-ДПМНЕ, кои предлогот за разрешување го прогласија за политичка пресметка.

– Неговата најголема вина и нестручност е што стручно го фатил градоначалникот на Струмица како бара поткуп – рече Антонио Милошоски.

Неговиот партиски колега, Зоран Илиоски, во сличен стил му се обрати на Ристовски, велејќи му дека ако сака да се спроведува правда, да почне првин со случајот „Поткуп“.

Лилјана Кузмановска, исто така од ВМРО-ДПМНЕ, побара од предлагачот, заменик-министерот Ристовски, точно да наведе членови од закон според кои се предлага разрешување на Зврлевски.

Нејзината колешка Ане Лашкоска рече дека Ристовски се обратил со политички говор во неговиот прв настап пред пратениците и дека предлогот е брзање на Владата да ја партизира институцијата Јавно обвинителство.

Владанка Авировиќ разрешувањето го нарече политички линч и на јавниот обвинител и на сите јавни обвинители.

Џафери во меѓувреме прогласи редовна пауза за ручек.