Промоција на книгата „Партиципациска уметност: парадигматски пресврт од објекти кон субјекти“ од Сузана Милевска

Промоцијата на книгата издадена од Контрапункт ќе се одржи утре во КСП Центар - Јадро, во рамките на деветтото издание на фестивалот КРИК

Фото: КРИК - фестивал за критичка култура

Утре во КСП Центар – Јадро ќе се промовира книгата „Партиципациска уметност: парадигматски пресврт од објекти кон субјекти“ од Сузана Милевска, кураторка и теоретичарка на визуелна уметност. Книгата е издадена од организацијата Контрапункт.

Промоцијата е во рамките на деветтото издание на фестивалот КРИК за критичка култура и ќе започне во 19:30.

Промоцијата ќе се одржи во дијалошки формат меѓу Милевска и Артан Садику, политички филозоф. Воведни зборови ќе има Искра Гешоска, теоретичарка на културата и културна работничка, а ќе говори и Тијана Ана Спасовска, историчарка на уметноста.

„Партиципациска уметност: парадигматски пресврт од објекти кон субјекти“ е збирка на петнаесет есеи за партиципациската уметност, со особен фокус на уметноста во Југоисточна и Централна Европа. Авторката ги напишала овие есеи во текот на повеќе од петнаесет години и биле објавени на англиски јазик. Овие есеи првпат се објавени заедно и се преведени на македонски јазик и уредени од Ана Димишковска, деканка на Институтот за филозофија и професорка по логика и филозофија, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

„Книгата е од исклучително значење поради нејзината важна интервенција во етичко-политичката организација на промислувањето на партиципациската уметност, и заради нејзиното храбро и предизвикувачко отворање/поставување прашања преку чии можни одговори може одново да се освои изгубениот политички и уметнички простор, разбиен со безмилосните напади на глобалниот неолиберализам“, стои во најавата за промоцијата на збирката есеи на Милевска.

Инаку, Милевска има издадено неколку книги, а нејзините текстови се преведени на англиски, француски, јапонски, германски, српски и други јазици. Дополнително, таа служела како виш истражувач во Конгресната библиотека во Вашингтон и има курирано бројни меѓународни изложби.

Книгата претходно била објавена и на англиски јазик, со промоција на англиски јазик во Њујорк во март.