fbpx

Поевтин роаминг кон ЕУ не значи целосно бесплатен роаминг, вели Манчевски

-

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на Саемот за мобилна технологија во Барселона ќе има средби поврзани со Дигиталниот самит во Скопје во април.

На Дигиталниот самит, една од најавените теми ќе биде и дискусијата за поевтин роаминг помеѓу земјите од Западен Балкан и земјите од Европската унија.

„Во Брисел сите европски оператори работат на оваа тема. Не знам дали конкретната телекомуникациска сообраќајна мапа ќе биде презентирана во Скопје или пак тоа ќе се случи еден месец подоцна во Софија. Планот со конкретни рокови и задачи, кој и што треба да направи за да се намалат трошоците за роаминг за сите граѓани на Западен Балкан спрема ЕУ, ќе произлезе од оваа мапа. Но, тоа не значи целосно бесплатен роаминг. Договорот за асоцијација и стабилизација што го имаме потпишано сите шест земји со Европска Унија тоа го забранува. Ќе има некаков трошок, но ќе биде симболичен“, рече Манчевски.

Тој додаде дека на овој начин ќе биде олеснета работата, односно државата нема да се убедува со операторите туку тоа ќе биде завршено преку Брисел.

Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download
download micromax firmware
Free Download WordPress Themes
udemy paid course free download