Грчките земјоделци почнуваат со нов бран протести и со блокада на патиштата низ Грција во знак на револт против владината политика кон нив и укинувањето на дел од бенефициите што ги уживаа.

По заедничкиот состанок викендов, земјоделците одлучија од неделава повторно да се вратат на автопатиштата и делумно да ги блокираат, а се размислува и за протести и за демонстрации во Солун и во други градови во земјата.

Од денеска со блокади ќе почнат земјоделците од Крит и од Тесалија, а најдоцна до четврток кон блокадите се очекува да се приклучат и земјоделците од Лариса, Фарсала, Трикала и од други делови на Грција.

Дел од земјоделците од Серес размислуваат и за блокада на граничниот премин кон Бугарија, слично како и минатата година. Засега нема најави за блокирање на границата со Македонија, како што беше случај лани.

Земјоделците сè уште се организираат и не се сигурни дали ќе има силен одѕив на протестите како минатата година, бидејќи голем дел од реформите против кои реагираат веќе се усвоени од грчкото собрание. Велат дека се борат за преживување и за неопходните работи за да може да продолжат да се занимаваат со земјоделство.

Минатогодишните протести на земјоделците предизвикаа големи проблеми во Грција, отежнувајќи го главно транспортот на стоки од земјата кон Европа и причинувајќи големи штети за грчките и за странските превозници.