Деветгодишни деца се отруле со расипана мoртадела во одморалиштето „Радости“ во Охрид

Резултатите од лабораторските анализи на земените примероци од храна, покажале дека три примероци од храна (салата од зелка, сирење и мартадела) не ги задоволиле прописите од микробиолошка безбедност на храната

-

Пет деца на возраст од девет години пројавиле симптоми од труење со храна во детското одморалиште „Радости“ во Охрид, потврдија во Државниот здравствен и санитарен инспекторат за Мета.мк.

Резултатите од лабораторските анализи на земените примероци од храна, покажале дека три примероци од храна (салата од зелка, сирење и мoртадела) не ги задоволиле прописите од микробиолошка безбедност на храната. Исто така, од вкупно земени 12 брисеви од опрема и работни површини, четири бриса не биле во согласност со микробиолошките критериуми за хигиена на површини и предмети кои доаѓаат во контакт со храна. Дополнително, и брис од раце кај една вработена не бил во согласност со микробиолошките критериуми за хигиена на рацете.

Како што е наведено во информацијата од ДСЗИ, станува збор за пет деца на деветгодишна возраст, од населба Радишани, кои биле сместени во овој објект, а кои во 3 часот по полнќ пројавиле исти симптоми – стомачни болки и повраќање.

„Вработен во одмoралиштето ги однел децата на инфективното одделение во ЈЗУ Општа болница Охрид, од каде биле препратени на детско одделение, каде што биле згрижени и после потребните испитувања и ординирана инфузија, утрото биле вратени во одмаралиштето во добра здравствена состојба“ велат во ДСЗИ.

Оттаму додаваат дека веднаш организирале екипа во состав од епидемиолог и техничар од Центарот за јавно здравје – Охрид, инспектор од ДСЗИ и двајца инспектори од АХВ, кои извршиле вонреден инспекциски надзор во детското одмoралиште, при што било констатирано во тој момент дека таму биле сместени 126 деца и 16 возрасни водичи со нив, како и 20 вработени лица – персонал. Сите се хранеле од кујната во објектот. Последно за вечера сите јаделе леб и салама, а некои и сирење.

При надзорот било утврдено дека општата санитарно-хигиенска состојба во кујната е на задоволително ниво. Објектот бил постар, но површините биле чисти, мазни, од материјал погоден за лесно одржување хигиена-росфрај и плочки. Имале доволни количини на дезинфекциски средства – Дезинтал и уредно се водела писмена евиденција за динамика на одржување хигиена.

Во кујната имало вработени три готвачки, сите со уредни и чисти работни униформи, капи и ракавици. Презентирани биле исправни санитарни книшки.

„При надзорот од страна на ЦЈЗ и АХВ земени беа четири примероци од храна за микробиолошка анализа и тоа салама, сирење, јајца и зелка, а од страна на епидемиолошката служба земени биле 12 брисеви од работни површини и опрема и 9 материјали од вработени (брис од грло, нос и раце). Од страна на ДСЗИ ПО Охрид, во врска со пријавеното сомнение за акутно труење со храна, а со цел спречување на натамошно ширење на алиментарната токсоинфекција, кујната на детското одморалиште е затворена записнички и со службена лента, а било издадено и Решение со наложени против епидемиски мерки и забрана за работа на кујната за подготовка на храна до обезбедување на уредни наоди по извршените вонредни здравствено-хигиенски прегледи на вработените лица, објектот, просториите, предметите, вклучувјаќи ги и земените материјали од насочено лабараториско испитување“, наведено е во информацијата од ДСЗИ.

Откако подоцна била извршена контрола, утврдено било дека во целост е постапено по издаденото Решение, записнички објектот е отворен и симната е претходно поставената лента.

„Врз основа на стручното мислење од ЈЗУ Центар за јавно здравје Охрид, Државниот
санитарен и здравствен инспекторат, согласно законските надлежности, ќе покрене
постапка пред Основно Јавно Обвинителство Охрид“, додаваат во Инспекторатот.

Случајот го потврди и директорот на АХВ, Николче Бабовски.

„Постојано вршиме контроли, посебно во лето, и досега најдени се повеќе од 200 килограми храна која не е за употреба и храна која не одговара на одредбите на Законот за безбедност на храна. Млекото и месото, односно нивните преработки се производи кои често се расипуваат и затоа треба со нив многу да се внимава“, вели Бабовски.

Она на што граѓаните треба да внимаваат е рокот на употреба на производите, како и тоа, дали тие се чуваат во ладен ланец, односно дали е чуван на соодветна температура.

На „Скомрахи“, студентскиот театар останува слободен, трансформативен и поткрепен од заедничката работа

Во текот на пет дена во ноември, посетителите на меѓународните студентски средби „Скомрахи“ трчаат од Академска сцена на Факултетот на драмски уметности (ФДУ) и Драмскиот театар до Младинскиот културен центар и...

Јужнокорејскиот претседател Јун Сук Јеол доби забрана да ја напушти земјата

На јужнокорејскиот претседател Јун Сук Јеол му е забрането да ја напушти земјата поради неуспешниот обид за воведување воена состојба, изјави денеска официјален претставник на Министерството за правда, поради зголемените повици...

Истрага против разбојник од Скопје, крадел чанти и накит од девојчиња

Основното јавно обвинителство Скопје започна истражна постапка против 26-годишник кој е осомничен дека сторил повеќе кривични дела разбојништво и тешки кражби. Негови жртви биле жени или девојчиња, кои ги напаѓал на...

По падот на Асад, се спасуваат сиријци затворени во подземни ќелии на затворот Седнаја

Падот на режимот на сирискиот претседател Башар ал-Асад се прославува на улиците низ многу градови на Европа и светот. Сиријците и денеска спасуваат преживеани од озлогласениот сириски затвор Седнаја, каде се...

На „Скомрахи“, студентскиот театар останува слободен, трансформативен и поткрепен од заедничката работа

Во текот на пет дена во ноември, посетителите на меѓународните студентски средби „Скомрахи“ трчаат од Академска сцена на Факултетот на драмски уметности (ФДУ) и Драмскиот театар до Младинскиот културен...