ЈСП апелира граѓаните прописно да паркираат на Водно, за автобусите да можат да возат


Скопје, 1 февруари, 2019 - 11:47 (META) 

Во пресрет на претстојниот викенд, од ЈСП апелираат граѓаните кои планираат да го посетат Водно со автомобили, да се паркираат прописно на обележаните паркинг-места, за автобусите непречено да возат до крајната станица на Средно Водно.

„Токму поради несовесните граѓани, а во недостиг на сообраќајната полиција, возилата на ЈСП Скопје (од линиите 25, 25А и 25Б) изминатата сабота сообраќаа со големо задоцнување, дел воопшто не можеа да стасаат до станицата на Средно Водно, некои возила беа приморани патниците да ги оставаат на среде улица, а три поаѓања воопшто не се реализираа. Како би ги избегнале овие ситуации и викендов што претстои, апелираме на поголема совесност кај дел од граѓаните, како и на толерантност од страна на патниците доколку застоите се повторат и викендов, имајќи предвид дека возачите на ЈСП Скопје се приморани да реагираат согласно условите на терен“, се вели во соопштението на ЈСП.

Од таму потсетуваат дека возењето со линиите 25 (Транспортен центар-Средно Водно), 25А (Автомакедонија-Средно Водно) и 25 Б (Дом на печат-Средно Водно) е бесплатно за сите категории на патници за време на викенди и државни празници.


Град Скопје од 18 часот го укинува бесплатниот јавен превоз


Скопје, 22 јануари, 2019 - 12:28 (META) 

Од Град Скопје информираат дека по добиените информации од Министерството за животна средина дека среднодневните концентрации на ПМ10 честички во воздухот се под дефинираниот праг на алармирање, денеска од 18 часот ќе бидат укинати вонредните мерки меѓу кои e и бесплатниот јавен превоз, како и интервентните препораки за намалување на загадувањето на воздухот што беа воведени на 20 јануари 2019 година.

„Овие мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот ќе се воведат повторно доколку се повтори епизодата со загадувањето на воздухот, а за што граѓаните ќе бидат навреме информирани“, велат од градската администрација.

И покрај расчистувањето на воздухот Градот Скопје апелира до граѓаните да не ги користат возилата без потреба, повеќе лица да се возат во едно возило, да се користи јавниот превоз, за затоплување на домовите да не се користат отпадни материјали, прегорено машинско масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво, стиропор, ПЕТ амбалажа, гуми и каков било синтетички материјал, да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци, а печките на дрва да се користат и одржуваат според упатствата на производителот.


Мерките против загадување уште се на сила, рано е да се видат ефектите, велат надлежните


Скоје, 21 јануари, 2019 - 15:44 (META) 

Во Скопје и денес важат забраните и ограничувањата на Градот Скопје и на Владата, кои стапија на сила вчера, а кои произлегуваат од итните мерки за намалување на загадувањето на воздухот по добиеното известување од страна на Министерството за животна средина дека квалитетот на воздухот последователно два дена е надминат над законски пропишаниот минимум, односно над 188 микрограми на кубен метар на мерните станици во Карпош, Центар и Ректорат.

„Прерано е да се зборува за искористеноста и за ефектите од мерките кои ги објави Град Скопје, потребно е да се анализираат поголем број на параметри од повеќе институции, како што се ЈСП, приватните превозници, податоци од ЦУКС за фрекфентноста на сообраќајниците и слично, а треба да бидат земени во предвид и други фактори како што се продолжениот распуст на учениците, зимските одмори и слично. Градот Скопје ги засили инспекциските служби на сите инсталации кои се во наша надлежност (Б еколошка дозвола), а ги задолжи јавните претпријатија да ги засилат активностите за чистење и миење на улиците“, велат од Службата за информирање на Градот.

Исто така, прекинати се сите градежни активности на градилиштата под своја надлежност, поточно таму каде Град Скопје се појавува како инвеститор како што се проширувањата на булевар Босна и Херцеговина и втората фаза од проектот за пробивање на булеварот Христијан Тодоровски Карпош.

Скопските општини Центар и Аеродром денес објавија дека ги прекинуваат сите градежни активности на градилиштата под своја надлежност и ги интензивираат инспекциските надзори над субјектите кои управуваат со отпадни гуми и отпадни масла. Овие мерки ќе важат додека е висок степенот на загадување на воздухот.


Автобусите на ЈСП ќе сообраќаат по вообичаен зимски возен ред


Скопје, 21 јануари, 2019 - 10:00 (META) 

Од денеска, автобусите на ЈСП ќе сообраќаат по вообичаен зимски возен ред, независно од продолжувањето на училишниот зимски распуст, поради кој во изминативе три недели возниот ред беше редуциран, информираат од таму.

Од вчера од 12 часот користењето на јавниот превоз е бесплатно.

„Одлуката за бесплатен превоз со автобусите на ЈСП и приватните превозници е дел од итните мерки на Град Скопје за намалување на загадувањето на воздухот. Одлуката ќе важи се до моментот на намалување на загадувањето, за што дополнително ќе бидете известени“, се вели во соопштението.


Собранието одобри заем за набавка на еколошки автобуси за Скопје


Скопје, 8 јануари, 2019 - 16:24 (META) 

Собранието денеска го усвои Законот за гаранција на Република Македонија за обврските по Договорот за заем за финансирање на набавката на 30 до 40 нови автобуси на еколошко гориво за Скопје, со што ЈСП треба да замени дел од сегашните дизел возила на ЈСП без клима и дополнителна опрема.

Според информациите од Градот, новите автобуси ќе бидат нископодни и ќе работат на компримиран природен гас, со голема економска исплатливост и еколошка предност во учеството на намалувањето на аерозагадувањето.

Новите еколошки автобуси за потребите на јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ ќе се набават со 12 милиони евра, од кои 10 милиони евра ќе бидат заем од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), а останатите од буџетот на јавното претпријатие. Парите од ЕБОР ќе бидат кредитно задолжување на ЈСП Скопје, а државата ќе биде гарант.

Огласот за јавна набавка ќе се распише откако ЕБОР ќе го одобри заемот.


Нема во продажба картички „Скопска“ за градските автобуси


Скопје, 26 декември, 2018 - 17:19 (META) 

Ако сте ја загубиле картичката „Скопска“ и треба да купите нова, тоа не можете да го направите уште од 10 декември во центрите „Скопска“ на Бит Пазар, во Транспортен центар и во центарот на Скопје, пишува „Порталб.мк“.

Во ЈСП велат дека нови картички ќе бидат пуштени на продажните места во првите денови на новата година.

Граѓаните бурно реагираат на недостигот и кажуваат дека во ЈСП на Бит пазар им рекле дека картички „нема да добијат до 10 јануари“.

Од ЈСП го негираат ова.

„Лицето одговорно за овој сектор е на одмор и на работа ќе дојде во првите денови на јануари“ гласи одговорот од Јавното сообраќајно претпријатие.


Владата ќе му биде жирант на ЈСП за кредитот за набавка на еколошки автобуси за Скопје


Скопје, 28 ноември, 2018 - 10:34 (META) 

Владата на вчерашната, 105-та, седница го усвоила Предлог-Законот за гаранција на Република Македонија за Договорот за заем за набавката на нови автобуси за Град Скопје (ЈСП), кој ќе се склучи меѓу Европската,  банка за обнова и развој (ЕБОР) и Јавното сообраќајно претпријатие Скопје.

Вкупниот износ на проектот е 12 милиони евра, од кои 10 милиони евра ќе бидат обезбедени преку заем од ЕБОР, додека 2 милиони евра ќе бидат обезбедени од буџетот на ЈСП Скопје. За парите што ЈСП ќе ги добие како заем од ЕБОР, Владата ќе издаде државна гаранција.

На вчерашната седница била усвоена Информацијата за Договор за грант во износ од 70 милиони евра,за проектот „Изградба на нова и реконструкција на постојната делница Бељаковце – Крива Паланка – источниот дел од железничката пруга на Коридор 8, фаза 2“, помеѓу Министерството за финансии и Европската банка за обнова и развој.

Исто така, било наложено на Секретаријатот за европски прашања да ја достави до Европската Комисија Единствената листа на проекти најдоцна до денеска. Според таа листа, меѓу четирите приоритетни проекти се реконструкцијата на патната делница Крива Паланка – Деве Баир, како дел од Коридорот 8, изградбата на граничниот премин Табановце, изградбата на автопатска делница Скопје – Блаце, како и гасоводна интерконекција со Грција.

На вчерашната седница, Владата во однос на финансискиот план на „Јавно радиодифузно претпријатие Македонска радио телевизија“ за 2019 година донела одлука да му препорача на Собранието на РМ, МРТ да го усогласи овој финансиски план со препораките за остварување на целосна уредувачка независност, на зајакнување на кадровските капацитети, со цел да биде остварен јавниот интерес за објективно и точно информирање.


Двокатните панорамски автобуси на ЈСП биле демонтирани за да се поправат другите


Скопје, 25 октомври, 2018 - 17:16 (META) 

За да ги одржува затворените двокатни автобуси, Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) Скопје било принудено да вади делови од панорамските автобуси.  Од претпријатието велат дека мора така да се постапува поради тоа што не е обезбедено сервисирање за автобусите, известува „Порталб“.

Портпаролката на ЈСП Скопје, Деспина Трајковска, вели дека поголемиот број од новите градски автобуси кои се пуштаат во сообраќај постојано се расипуваат, а пак останатите се демонтирани и од нив се земаат делови за да се поправат автобусите што треба да се пуштат на линиите. Од претпријатието велат дека ваквата ситуација е наследена од претходното раководство.

– Повеќе од јасно е дека оваа состојба е пораади нискиот квалитет на купените возила пред само 7 години. Тие биле купени прескапо, а квалитетот не ја оправдува цената. Сепак, и покрај ваквата наследена состојба со возилата, раководството на ЈСП успева да го одржи јавниот превоз во нормален тек. Истовремено, за да се подобри квалитетот на јавниот превоз, ЈСП Скопје во соработка со Град Скопје веќе има преземено конкретни мерки за опремување на возниот парк со нови возила – велат од ЈСП за „Порталб“.

Јавното сообраќајно претпријатие Скопје секојдневно пушта во редовен сообраќај 272 градски автобуси. Од нив 200 се двокатни автобуси од Кина, од кои 20 отсто постојано се расипуваат. Од 16-те двокатни панорамски, само два се во функција.

Од обичните автобуси „Лаз“, од 80 во функција се 77. ЈСП има на располагање 20 од постарите автобуси, кои ги пушта на линиите кога ќе се расипат поновите.

Двокатните автобуси од Кина и 80 автобуси од Украина ја чинеа претходната влада околу 40 милиони евра. Набавката е извршена во 2011 година во времето кога министер за транспорт и врски беше Миле Јанакиески.

СЈО отвори нов предмет за набавката на 202 двокатни автобуси, поради сериозни сомнежи за штета на државниот буџет од пет милиони евра. Ги сомничи Миле Јанакиески, Снежана Филиповска – Павлеска како претседателка на Комисијата за спроведување на јавни набавки, и Игор Јанушев и Јулија Јанкуловска – Атанасова, како членови на Комисијата за спроведување на јавни набавки дека ги злоупотребиле нивните службени позиции и овластувања за кинеската компанија „Јутонг“ од Кина.


ЈСП: Неделен возен ред утре и две привремени нови линии


Скопје, 22 октомври, 2018 - 10:46 (META) 

Утре поради државниот празник 23 Октомври- Ден на Македонската револуционерна борба, автобусите од јавниот превоз ќе сообраќаат по неделен возен ред, информираат од ЈСП.

„Истовремено, сакаме да ве информираме дека од среда до недела во редовниот линиски превоз ќе бидат вклучени две привремени линии кои ќе сообраќаат до СЦ „Борис Трајковски“. Станува збор за линиите 100 и 200, првата ќе сообраќа од Ново Лисиче, а втората од Дексион.
И двете линии се воведуваат по барање на Скопски саем, за полесен пристап на посетителите на саемите „Технома“, Меѓународниот саем за градежништво и Саемот за недвижности и инвестиции „Реалекспо““, се вели во соопштението на ЈСП.


ЈСП: Линија 28 ќе сообраќа по скратена траса поради затворање на „Македонско село“


Скопје, 19 октомври, 2018 - 14:07 (META) 

ЈСП информира дека на линијата 28 ќе сообраќа минибус по скратена траса од понеделник 22 октомври.

„Наместо Транспортен центар, почетната станица на автобусите на посочената линија ќе биде почетната станица на линија 4А (улица„Лондонска“), а крајна станица и понатаму ќе биде Горно Нерези (Македонско село).  Причина за кратење на трасата, е затворањето на комплексот „Македонско село“ (затоа се менува почетната станица), а истовремено и натаму ќе се опслужуваат жителите на Горно и Средно Нерези“, информираат од ЈСП.