Иванов – Јилдирим: Поканата за НАТО е важен поттик за реформите и безбедноста


Анкара, 20 февруари, 2018 - 16:25 (META) 

Претседателот Ѓорге Иванов за време на неговата официјална посета на Република Турција денеска во Анкара се сретна со турскиот премиер, Бинали Јилдирим, и со претседателот на Големото национално собрание на Република Турција, Исмаил Караман.

Како што информираат од кабинетот на Иванов, на средбите биле разменети мислења за севкупните билатерални односи меѓу Република Македонија и Република Турција, при што било оценето дека двете земји негуваат традиционално пријателски односи, со интензивни контакти на високо и на највисоко ниво.

Во контекст на евро-атлантските аспирации на Република Македонија, претседателот Иванов изразил благодарност за досегашната принципиелна поддршка од Република Турција за членство на Република Македонија во НАТО и изразил очекување таа да продолжи.

„Покана за членство на Македонија во НАТО ќе биде дополнителен поттик за реформските процеси во земјата и ќе создаде огромни придобивки за долгорочната стабилност и безбедност на регионот“, порачал претседателот Иванов.

На средбите биле разменети мислења и за можностите за економска соработка, при што било констатирано дека треба да се следи примерот на одличните политички односи и двете земји да се стремат кон натамошно интензивирање на трговската размена.


Како новиот закон за кибер-безбедност на Макао ќе влијае на слободата на говор?


Макао, 29 јануари, 2018 - 11:00 (META) 

Макао, автономен урбан регион на јужниот брег на Кина, моментно развива закон за кибер-безбедност базиран на јавна консултација која се одржа во декември 2017 година, пишува „Глобал Војсис“.

Политичките кризи покажуваат дека сегашниот предлог не ја заштитува приватноста на граѓаните во целост, туку обезбедува правна рамка за масовен надзор.

Како бивша колонија на Португалија, Макао се обедини со Кина во 1999 година, но задржа голем дел од автономијата како посебен административен регион (слично како Хонгконг) со свој устав познат како „Основно право“ напишан според принципот „Една држава, два система“.

Законот за национална безбедност на Макао од 2009 година, ги криминализираше побунувањата, вклучително и неколку видови говор. Градот е сега тргнат кон повторно разгледување на предложениот закон за кибер-безбедност. Долга политичка „листа на набљудувани“ на поединци кои јавно проговориле за демократијата во Хонгконг биле обележани како „закана“ на стабилноста на градот и им е забрането да влезат во Макао за време на чувствителни периоди, како на пример за време на посетите на државниот врв на Кина или месецот за изборна кампања.

На 11 декември 2017 година, владата на Макао започна 45-дневна јавна консултација за предложениот закон за кибер-безбедност. Лидерите на комерцијалниот сектор и граѓаните се поканети да ги дадат своите мислења во пишана форма.

Според предложениот закон, телекомуникациските оператори и давателите на интернет-услуги (ИСП) би биле одговорни за имплементирање систем за регистрација со „вистинско име“, вклучувајќи и припејд картички со модул за претплатнички идентитет (СИМ). Исто така се бара од ИСП да ги зачуваат онлајн активностите на нивните корисници најмалку за една година.

Според моментниот предлог, законот би дал дозвола да се воспостави постојана комисија за кибер-безбедност во функција и кибер-безбедносен систем за предупредувања во случај на инциденти, како и центар за итни случаи наменет за справување со секакви закани за кибер-безбедноста. Комисијата ќе биде овластена да врши мониторинг на онлајн протокот на податоци во бинарен код, како и да внимава и да ги истражува идните кибер-напади.

Документот исто така предлага компаниите кои работат во 11 важни сектори да применат мерки за заштита вклучувајќи ги и интернет операторите и масовните медиуми, набавката на вода и струја, финансиските системи, играњето видео игри и здравјето, меѓу другите, согласно Документот за консултации (ЦД) 4.2. Овие сектори би биле под надзор на соодветните владини оддели и власти. На пример, монетарната власт на Макао по примањето инструкции од центарот за итни случаи поврзани со кибер-безбедност би бил одговорен за вршење надзор врз имплементацијата на мерките во банкарските и финансискитие системи.

На службеници од центарот за итни случаи поврзани со кибер-безбедност би им било загарантирано правото на влез во канцелариите и објектите на операторите на интернет услугите (и во приватниот и во јавниот сектор) за инспекција. Во таков случај, операторите ќе мора да ги исполнат сите разумни барања поставени од страна на службениците и да следат какви било инструкции што тие ќе ги дадат во врска со одржувањето на нивните комуникациски мрежи (ЦД 5.2).

Кога ќе се бараат вработени за главните позиции, операторите од овие сектори ќе мора да се консултираат со полициските служби во врска со историјатот на кандидатите (ЦД 5.1.) со тоа што ќе ѝ се даде неограничена моќ на полицијата.

Казните за операторите кои нема да го почитуваат законот ќе изнесуваат дури 500 милиони макаиски патаки или околу 62 милиони американски долари.

Кибер-безбедност или масовен надзор?

Вонг Сио Чак, министер за безбедност, потенцираше дека властите нема да вршат мониторинг на поединечни активности на интернет, или дека ќе ја ограничат слободата на говорот која ја имаат жителите на Макао. Но граѓаните се загрижени.

Друштвото на државни службеници на Макао (МЦСА) испрати отворено писмо со кое ја изразува загриженоста дека мониторингот и следењето на онлајн податоци преку бинарниот код е „арбитрарно, непропорционално и нелегално“.

Според член 32 од Уставот на Макао, „никаква јавна власт ниту поединец не смее да ја прекрши слободата и довербата на комуникациите на граѓаните, со било каква причина“ освен во случаи на неопходни истраги на јавната безбедност или криминални истраги спроведени и овластени од локалните власти.

МЦСА посочи дека бинарниот код „лесно може да се претвори во разбирливи податоци“ и со тоа властите не би требало да вршат мониторинг освен ако нема вистинска закана:

In accordance with international standards, monitoring of such data [by the authorities] should only be allowed after cyber attacks, in order to avoid spreading over critical city infrastructures, or in the following up of investigations.

Во согласност со интернационалните стандарди, мониторингот на такви податоци [од страна на властите] треба да се дозволи само по кибер-напади, со цел да се избегне проширување кон критични градски инфраструктури, или при собирањето дополнителни податоци за истраги.

Понатаму се вели дека одговорноста за мониторинг на податоци треба да се даде само на индивидуални оператори за кибер-безбедност на критични инфраструктури наместо на централизиран систем.

„Ново општество на Макао“ исто така го искритикува предлогот дека е драконски, бидејќи ја потенцира само одговорноста на граѓаните и бизнис секторите а не дефинира никакви механизми за јавноста да врши мониторинг и да ја урамнотежува моќта на полицијата за кибер-безбедност да спречува злоупотреби.

Политичкиот активист Џејсон Чао смета дека штом се усвои, законот за кибер-безбедност ќе даде зелено светло за „правната рамка за масовен надзор“.

Чао посочува дека со тоа што полицијата за кибер-безбедност ќе се овласти да врши мониторинг на бинарните кодови на интернет, протокот на податоци и пакет-форматите на податоци, полицијата ќе има преголема моќ за пресретнување на комуникациските податоци.

Чао мисли дека понатамошното проширување на моќта на полицијата може да ги поткопа привилегиите на новинарите кога станува збор за заштитата на изворите на информациите, при што посочува дека медиумите се дефинирани како едни од 11-те критични инфраструктури.

Како туристички град, во Макао се издале 1,38 милиони припејд СИМ картички кои се продаваат во автомати и мали продавници. Со имплементацијата на законот за регистрација со вистинското име, туристите ќе мора да го регистрираат својот идентитет при купувањето на СИМ картичка. Чао истакна дека новиот закон нема само да влијае на локалните жители на Макаo туку и на туристите.

По завршувањето на процесот на консултирање, владата ќе изготви предлог-закон за понатамошно разгледување.


АХВ со засилени контроли на увозот на бразилско месо


Скопје, 6 јануари, 2018 - 11:04 (META) 

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) информира дека, на бразилската компанија „Сеара алиментос“ (Seara Alimentos LTDA) која извезува месо и во Македонија, и е одземена лиценцата за извоз и е избришана од регистарот на овластени извозници на месо од Бразил.

АХВ информацијата ја добила преку Министерството за надворешни работи, каде што пристигнало известување од дипломатско-конзуларното претставништво на Федерална Република Бразил во Софија, дека на компанијата и е одземена лиценцата за извоз и оти е избришана од регистарот на овластени извозници на месо.

„По минатогодишните случувања и истрагите во месната индустрија во Бразил, АХВ е во постојана комуникација со амбасадата на Македонија во оваа јужноамериканска земја, со која се разменуваат информации за случувањата во месната индустрија, за што се информираат и стопанските комори во земјава. Увозот на месо во Македонија се врши исклучиво од одобрени земји за увоз и од одобрени објекти“ се вели во соопштението на АХВ.

Од таму додаваат дека секоја пратка на увозно месо, задолжително е проследена со ветеринарно-здравствен сертификат со кој се гарантира безбедноста.

„Контролите на граничните премини од инспекциските служби на Агенцијата се засилени со цел спречување на евентуален влез во земјава на пратки со месо од Бразил, кои потекнуваат од објекти кои се забранети за извоз“, се додава во соопштението.


Непал им забрани на планинарите да се искачуваат на Монт Еверест без придружба


Катманду, 30 декември, 2017 - 16:53 (META) 

Непал им забрани на планинарите без придружба да се искачуваат на планинските врвови, вклучително и Монт Еверест за да се намали бројот на несреќи со смртни последици, пренесува „Би-би-си“.

Новите безбедносни мерки им забрануваат на слепите планинари и на оние кои имаат две или повеќе ампутации да се искачуваат на највисокиот врв на светот.

Оваа година рекорден број на планинари се обиделе да го освојат Монт Еверест, што довело и до зголемување на бројот на несреќи.

Во текот на овогодинешната сезона загинаа шест лица, меѓу кои и 85-годишен планинар кој се обиде да ја врати титулата за најстаро лице кое успеало да се искачи на Монт Еверест.

Според новите правила, странските планинари на патот кон највисокиот врв на светот ќе мораат да имаат водичи.

Повеќе од 200 луѓе загинале од 1920 година досега во обид да го освојат Монт Еверест, а најголем број на загинати планинари е забележан во 1980 година. Најголем број планинари настрадале во лавини, поради падови или од недостаток на кислород.


РСБСП: За безбедни и весели празници – возете внимателно и одговорно


Скопје, 30 декември, 2017 - 11:37 (META) 

Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) апелира до сите учесници во сообраќајот да бидат внимателни и одговорни во сообраќајот, да ја почитуваат сообраќајната сигнализација, да не возат под дејство на алкохол и да ги почитуваат правилата за ограничување на брзината.

Оттаму потсетуваат на статистиките кои покажуваат дека и понатаму доминантна причина за предизвикување на сообраќајни незгоди со фатални последици е човечкиот фактор.

„Празниците се време за радост, за уживање и за дружење со најблиските. Не дозволувајте сообраќајна незгода да ви го наруши празничното расположение на вас и на вашите најблиски. Возете внимателно и одговорно“, апелираат од РСБСП.


За Божик во Франција ќе има 100.000 полицајци


Париз, 23 декември, 2017 - 11:01 (META) 

Во Франција во недела и во понеделник ќе бидат распоредени речиси 100.000 припадници на полициските и другите безбедносни сили за да се осигури безбедноста за време на славењето на Божик.

Ова го соопшти францускиот министер за внатрешни работи Жерар Коломб.

-На целата територија на Франција на 24 и 25 декември ќе бидат распоредени 97.000 припадниците на силите за безбедност – рече Коломб. Ова претставува 6.000 луѓе повеќе во споредба со минатата година.

Министерот оцени дека христијанскиот празник може да биде мета на повеќе терористички закани и додаде дека апсолутен приоритет е безбедноста на Французите и сите туристи.

Во терористички напади во Франција од 2015 година загина 241 лице.


Генералот Величковски ќе говори во Конгресот на САД за безбедноста на регионот


Скопје, 6 декември, 2017 - 18:33 (META) 

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-потполковник Методија Величковски од утре ќе оствари работна посета на Соединетите Американски Држави, информираат од Генералштабот на АРМ.

Во соопштението се вели дека Величковски ќе оствари повеќе средби на високо ниво во здружениот штаб на Вооружените сили (ВС) на САД во Пентагон и во одделот за мировни операции на Обединетите нации (ОН).

„Величковски пред претставници на Конгресот на САД ќе има свое обраќање за безбедносните предизвици во регионот и за напорите на Македонија за полноправно членство во евроатланските структури, што ќе биде прв ваков настап на еден претставник на АРМ во Конгресот на САД“, се додава во соопштението.

На крајот од посетата, Величковски ќе учествува на конференцијата на НАТО-командата за трансформации во Норфолк.


Спасовски: Брзата размена на информации е клучна за откривање на шверцот со мигранти


Скопје, 27 октомври, 2017 - 11:30 (META) 

За нашите служби да бидат ефикасни во откривањето на организираните криминални групи за криумчарење мигранти, најважна е брзата и непречена размена на информации, рече министерот Оливер Спасовски, во своето обраќање на Министерскиот форум на ЕУ и на Западен Балкан за правда и за внатрешни работи што се одржува во Софија.

– Нашата соработка е правно е регулирана. Тоа што треба вистински да направиме е нашиот ентузијазам да го насочиме кон вистинска полициска соработка на дневна основа, не само на регионално ниво, туку и со земјите кои се крајна дестинација на мигрантите. Патот на движењето на мигрантите од моментите кога тие влегуваат во нашите земји, па сè до нивното конечно пристигнување во посакуваните западноевропски земји може да даде многу одговори, што, пак, ја даваат целосната слика за криминалната мрежа – рече Спасовски.

Тој нагласи дека криминалците постојано го менуваат начинот на дејствување и дека новите форми на шверц не вклучуваат единствено криумчарење мигранти, туку и оружје и дрога.

Спасовски смета дека е потребно преструктуирање за разоткривањето на организираните криминални групи да биде поуспешно.

На Министерскиот форум на ЕУ и на Западен Балкан, кој почна вчера во Софија, учествуваат министрите за правда и за внатрешни работи на Естонија, Бугарија и на Австрија, еврокомесарот за правда, потрошувачи и за родова еднаквост Вјера Јоурова, еврокомесарот за миграции, внатрешни работи и за државјанството Димитрис Аврамополус и нивните колеги од Западен Балкан.


Спасовски во Солун на министерски состанок за справување со безбедносни предизвици


Солун, 5 октомври, 2017 - 12:08 (META) 

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, вчера и денеска во Солун присуствува на Втората министерска средба на министрите за внатрешни работи, надворешни работи и за економија на Македонија, Грција, Албанија и на Бугарија.

На средбата министрите разговараат за начините за справувањето со безбедносните предизвици, како што се радикализацијата, екстремизмот и тероризмот, како и влијанието од миграциската криза.

„Тема на средбата се и заедничките проекти што ќе ја постават основата за посеопфатен пристап, водени од принципите на европската политичка култура, добрососедските односи и стабилност, суштински елементи за консолидација на патот кон Европа на целиот регион“, информираат од МВР.


Димитров во Талин на неформален состанок за безбедносните предизвици на Европа


Талин, 7 септември, 2017 - 16:02 (META) 

На покана на високaта претставничка за надворешна политика и за безбедност на ЕУ, Федерика Могерини, и на министерот за надворешни работи на Република Естонија, Свен Миксер, шефот на македонската дипломатија, Никола Димитров, денеска во Талин учествува на неформалниот состанок на министрите за надворешни работи на земјите членки на Европската Унија и на земјите кандидати за членство во ЕУ: Македонија, Албанија, Црна Гора, Србија и Турција.

Дискусиите на дводневниот состанок, како што информира македонското МНР, ќе се фокусираат на спречувањето и на борбата против радикализацијата и насилниот екстремизам, како заеднички безбедносни предизвици за земјите членки на ЕУ и на земјите кандидати.

На маргините на состанокот министрите на земјите кандидати ќе учествуваат и на работен ручек, на кој ќе се дискутира за политиката на ЕУ за проширувањето и за статусот на реформите во земјите кандидати.