Со заем од ЕБОР од 10 милиони евра, ќе се набават 35 еколошки автобуси за Скопје


Скопје, 28 јануари, 2019 - 10:51 (META) 

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) ќе овозможи набавка на 35 нови автобуси на компресиран природен гас (КПГ) за Скопје, како одговор на растечката побарувачка за почист и поодржлив јавен превоз. Новите автобуси ќе ги намалат емисиите на јаглерод диоксид за најмалку 15 отсто.

„Заем гарантиран со државна гаранција од ЕБОР во износ од 10 милиони евра, ќе го подобри и модернизира работењето на автобусите, ќе го зајакне јавниот транспорт и ќе го подобри квалитетот на воздухот. Покрај набавката на КПГ автобусите, кои ќе ги заменат постоечките автобуси кои работа на дизел гориво, проектот ќе помогне во подобрување на работењето на самата компанија, Јавно сообраќајно претпријатие ЈСП Скопје, кое е во целосна сопственост на Градот Скопје“, велат од ЕБОР.

Пакетот за техничката соработка ќе му помогне на Градот Скопје за изготви Акционен план за зелени градови до 2020 година. Ова е основата, преку која секој поединечен град вклучен во оваа програма, потпишува дека се вклучува во Програмата за зелени градови на ЕБОР, определувајќи сопствени цели за еколошко подобрување на состојбите и мапира начини како истите да ги постигне.

Скопје е еден 20 градови кои се вклучија во оваа Програма за зелени градови на ЕБОР, под која 15 градови веќе работат со поединечни индивидуални Акциони планови за Зелени градови (АПЗГ). Набавката на новите автобуси е почеток на проектот од оваа програма за зелени градови на ЕБОР, во кој Градот Скопје планира да се инволвира.

Поддршката за техничка соработка во износ од 1,1 милион евра е поддржана од Акционерскиот специјален фонд (АСФ), и ќе биде достапна за потребите на поддршка во реорганизација на работењето на автобусите во Скопје и подготовката на Акциониот план за Зелени градови.

До денес ЕБОР има инвестирано 1 милијарда 832 милиони евра во 113 проекти во македонската економија, од кои најголем дел се во секторот на инфраструктура.


Наумовски: Превозниците незаинтересирани за субвенциите за плински уреди во возилата


Скопје, 16 јануари, 2019 - 14:42 (META) 

Во буџетите на Град Скопје за 2018 и за 2019 година се предвидени пари за субвенции за вградување на плински уреди со цел намалување на штетните издувни гасови, наменети за приватните автобуски превозници, но овие средства минатата година останаа неискористени, поради тоа што превозниците не пројавија интерес да ги искористат, изјави за „Мета“ Никола Наумовски од кабинетот на градоначалникот на Скопје.

Според Наумовски, ниту годинава, барем засега, автобуските превозници не се заинтересирани да ги користат субвенциите, иако на неколкуте средби со нив од Град Скопје им било укажувано дека со тоа не само што ќе придонесат за намалување на загадувањето низ скопските улици, туку и ќе ги намалат трошоците за гориво.

Што се однесува до автобусите на ЈСП, според Наумовски, Градот смета дека е најдобро да се инвестира во нови автобуси, како што се најавените 40 автобуси на гас, кои годинава треба да станат дел од возниот парк на градското сообраќајно претпријатие.


Владата ќе му биде жирант на ЈСП за кредитот за набавка на еколошки автобуси за Скопје


Скопје, 28 ноември, 2018 - 10:34 (META) 

Владата на вчерашната, 105-та, седница го усвоила Предлог-Законот за гаранција на Република Македонија за Договорот за заем за набавката на нови автобуси за Град Скопје (ЈСП), кој ќе се склучи меѓу Европската,  банка за обнова и развој (ЕБОР) и Јавното сообраќајно претпријатие Скопје.

Вкупниот износ на проектот е 12 милиони евра, од кои 10 милиони евра ќе бидат обезбедени преку заем од ЕБОР, додека 2 милиони евра ќе бидат обезбедени од буџетот на ЈСП Скопје. За парите што ЈСП ќе ги добие како заем од ЕБОР, Владата ќе издаде државна гаранција.

На вчерашната седница била усвоена Информацијата за Договор за грант во износ од 70 милиони евра,за проектот „Изградба на нова и реконструкција на постојната делница Бељаковце – Крива Паланка – источниот дел од железничката пруга на Коридор 8, фаза 2“, помеѓу Министерството за финансии и Европската банка за обнова и развој.

Исто така, било наложено на Секретаријатот за европски прашања да ја достави до Европската Комисија Единствената листа на проекти најдоцна до денеска. Според таа листа, меѓу четирите приоритетни проекти се реконструкцијата на патната делница Крива Паланка – Деве Баир, како дел од Коридорот 8, изградбата на граничниот премин Табановце, изградбата на автопатска делница Скопје – Блаце, како и гасоводна интерконекција со Грција.

На вчерашната седница, Владата во однос на финансискиот план на „Јавно радиодифузно претпријатие Македонска радио телевизија“ за 2019 година донела одлука да му препорача на Собранието на РМ, МРТ да го усогласи овој финансиски план со препораките за остварување на целосна уредувачка независност, на зајакнување на кадровските капацитети, со цел да биде остварен јавниот интерес за објективно и точно информирање.


Осумдесет отсто од дизелот го трошат камиони и автобуси (инфографик)


Скопје, 22 ноември, 2018 - 12:24 (META) 

Половина од возилата кои се учесници во сообраќајот возат на дизел, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Дизел користат над 90 отсто од автобусите, 80 проценти од товарните возила и 48 отсто од автомобилите регистрирани во Македонија.

„Речиси 80 отсто од дизел горивата кои се продаваат во Македонија се користат во транспортниот сектор, во тешките товарни возила и автобусите. Железничкиот сообраќај во Република Македонија се погонува со дизел гориво и електрична енергија. Најголемиот дел од моторните бензини кои се продаваат во Република Македонија се употребуваат во транспортниот сектор, во лесните патнички возила“ – стои во Националниот план за заштита на воздухот 2013-2018 година.

Решавање на проблемот со загадувањето на воздухот ќе биде стратешки приоритет на Владата, соопшти минатата недела заменик-министерот за животна средина Јани Макрадули. Во Планот за чист воздух стои дека активностите за спречување на загадувањето од транспортот ќе бидат насочени не само кон намалување на емисиите, туку и кон намалување на изложеноста на граѓаните дури се движат од едно до друго место.

Според Државниот завод за статистика, во 2016 година, во однос на 2015 година, превозот на стоки во товарниот патен превоз е зголемен за 40,5 отсто, а во железничкиот превоз има намалување од 13,3 отсто.

Бројот на регистрирани патнички автомобили во 2017 година изнесувал 403.316 што е зголемување од над 100.000 возила во споредба со 2012 година кога биле регистрирани 301.761 автомобили. Автобусите во земјава лани минале 42,3 милиони километри, а камионите 902 милиони.

Податоците на ДЗС покажуваат дека патниот сообраќај учествувал со 2,2 отсто во загадувањето со ПМ2,5 честички во 2016 година, а со 1,9 отсто во загадувањето со ПМ10 честички. Студијата на МАНУ за загадувањето на воздухот од транспортот вели дека кај емисиите на нитроген оксид (NOx) главен виновник е транспортниот сектор кој учествува со 60 отсто од емисиите.

Меѓународната агенција за истражување на ракот, издувните гасови од дизелот, ги категоризира во група 1 канцерогени супстанци и предизвикуваат рак на белите дробови и имаат поврзаност со рак на мочниот меур. Освен тоа, тие влијаат и на оштетување на срцето, белите дробови и на мозочните активности.

Пишува: Игор К. Илиевски


Двокатните панорамски автобуси на ЈСП биле демонтирани за да се поправат другите


Скопје, 25 октомври, 2018 - 17:16 (META) 

За да ги одржува затворените двокатни автобуси, Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) Скопје било принудено да вади делови од панорамските автобуси.  Од претпријатието велат дека мора така да се постапува поради тоа што не е обезбедено сервисирање за автобусите, известува „Порталб“.

Портпаролката на ЈСП Скопје, Деспина Трајковска, вели дека поголемиот број од новите градски автобуси кои се пуштаат во сообраќај постојано се расипуваат, а пак останатите се демонтирани и од нив се земаат делови за да се поправат автобусите што треба да се пуштат на линиите. Од претпријатието велат дека ваквата ситуација е наследена од претходното раководство.

– Повеќе од јасно е дека оваа состојба е пораади нискиот квалитет на купените возила пред само 7 години. Тие биле купени прескапо, а квалитетот не ја оправдува цената. Сепак, и покрај ваквата наследена состојба со возилата, раководството на ЈСП успева да го одржи јавниот превоз во нормален тек. Истовремено, за да се подобри квалитетот на јавниот превоз, ЈСП Скопје во соработка со Град Скопје веќе има преземено конкретни мерки за опремување на возниот парк со нови возила – велат од ЈСП за „Порталб“.

Јавното сообраќајно претпријатие Скопје секојдневно пушта во редовен сообраќај 272 градски автобуси. Од нив 200 се двокатни автобуси од Кина, од кои 20 отсто постојано се расипуваат. Од 16-те двокатни панорамски, само два се во функција.

Од обичните автобуси „Лаз“, од 80 во функција се 77. ЈСП има на располагање 20 од постарите автобуси, кои ги пушта на линиите кога ќе се расипат поновите.

Двокатните автобуси од Кина и 80 автобуси од Украина ја чинеа претходната влада околу 40 милиони евра. Набавката е извршена во 2011 година во времето кога министер за транспорт и врски беше Миле Јанакиески.

СЈО отвори нов предмет за набавката на 202 двокатни автобуси, поради сериозни сомнежи за штета на државниот буџет од пет милиони евра. Ги сомничи Миле Јанакиески, Снежана Филиповска – Павлеска како претседателка на Комисијата за спроведување на јавни набавки, и Игор Јанушев и Јулија Јанкуловска – Атанасова, како членови на Комисијата за спроведување на јавни набавки дека ги злоупотребиле нивните службени позиции и овластувања за кинеската компанија „Јутонг“ од Кина.


Град Скопје ветува дека ќе ја забрза постапката за снабдување еколошки автобуси


Скопје, 12 октомври, 2018 - 16:33 (META) 

Старите автобуси кои циркулираат повеќе од 30 години во Скопје спаѓаат меѓу најголемите загадувачи во градот. Со години граѓаните бараат нивна замена, додека Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) и градот Скопје пред шест месеци ветија дека истите ќе бидат отстранети од употреба. Според информациите што ги обезбеди „Порталб“, ЈСП ја започна финалната фаза на снабдување 40 еко-автобуси кои директорот на претпријатието Кристијан Чушков ги најави пред шест месеци.

Портпаролката на ЈСП, Деспина Трајковска Димова вели дека процесот за набавка на 40 еко-автобуси со гас е во завршна фаза, поточно се чека одлука на меѓународната кредитна институција за кредитот со кој ќе се реализира набавката. Таа исто така известува дека веднаш по пуштањето на еко-автобусите во сообраќај ќе се отстранат од сообраќај старите градски автобуси.

-Процесот на набавка на нови автобуси е во тек, имено постапката е во завршна фаза за задолжување на ЈСП Скопје, кај меѓународната кредитна институција. Оваа институција ќе потпише тендер за набавка на нови автобуси. По завршувањето на тендерот, земајќи ја во предвид најповолната понуда, ќе се утврди точно колку возила, по која цена, и од која компанија и од која земја ќе ја спроведе набавката. По набавка на нови автобуси очекуваме постарите возила, коишто привремено сме принудени да ги пуштиме во сообраќај, конечно ќе бидат отстранети од редовните линии – изјави Трајковска Димова.

Градот Скопје цени дека замената на старите урбани автобуси со еко-автобуси ќе му помогне на градот да го избегне проблемот со загадувањето на воздухот. Оттаму велат дека ќе ја забрзаат тендерската постапка, со цел градот да има еколошки јавен превоз.

-Ние работиме да што побрзо ги завршиме овие постапки, бидејќи е во интерес на градот и неговите граѓани да имаат еколошки јавен превоз. Стари автобуси секако ќе се заменат со нови еко-автобуси затоа што знаеме колку ја загадуваат животната средина и со нивно отстранување ќе го решиме проблемот со загадениот воздух во градот – изјави портпаролот на Град Скопје, Валон Салиху.

Еколошките автобуси трошат двојно помалку гориво бидејќи работат со природен гас, а освен ова и испуштаат така произведуваат помалку штетни честички по здравјето на човекот ПМ10.

Овој проект беше ветен пред шест месеци од градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов и директорот на ЈСП, Кристијан Чушков.

Со набавката на 40 еко-автобуси ќе биде исполнето едно од барањата на граѓаните за еколошки транспорт и животна средина во земјата, а во случај на неуспех граѓаните ќе треба да бараат одговорност од градот Скопје и ЈСП.


Јавниот автобуски превоз во Скопје од утре по зимски возен ред


Скопје, 31 август, 2018 - 12:27 (META) 

Автобусите на ЈСП и на приватните превозници во Скопје од утре ќе сообраќаат по зимски возен ред, соопшти ЈСП Скопје.

Возниот ред може да се види на веб страницата www.jsp.com.mk.


Владата на денешната седница ќе расправа за пругата Куманово – Бељаковце


Скопје, 22 август, 2018 - 9:51 (META) 

Владата на Република Македонија денеска во 9 часот ќе ја одржи 84 седница на која Македонски железници ќе информира за имплементацијата и состојбата на проектот „Рехабилитација на источниот дел од железничката пруга на Коридор VIII фаза 1 делница Куманово – Бељаковце“.

На денешната седница министрите во владата ќе ја разгледаат и Информацијата за потребата од склучување на Договор за грант меѓу Република Македонија и САД за развојната цел: „Република Македонија како просперитетно, самоодржливо и инклузивно демократско општество“.

На предлог на Министерство за надворешни работи точка на дневен ред ќе биде и информацијата за потпишување Договор меѓу Генералниот секретар на Обединетите нации и Владата на Република Македонија за обврска да се елиминира сексуалната експлоатација и злоупотреба.

Министерството за внатрешни работи ќе го претстави извештајот за извршените преговори со усогласен текст на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Косово за реципрочно признавање на возачки дозволи.

Министрите ќе ги разгледуваат и предлозите на Министерството за одбрана за испраќање на припадници на Армијата на Република Македонија за учество во мировната операција на Организацијата на Обединетите Нации „УНИФИЛ“, во Република Либан, како и за испраќање на припадници на Армијата на Република Македонија за учество во мировната операција „Одлучна поддршка“, во Исламската Република Авганистан.

Владата ќе ги разгледа и информациите за задолжување на ЈСП, со државна гаранција кон меѓународна кредитна институција, за набавка на КПГ автобуси.


Градските автобуси од утре може да задоцнуваат на „Партизанска“


Скопје, 13 август, 2018 - 16:48 (META) 

Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП) Скопје соопшти дека од утре до 3 септември, е можно да доцнат градските автобуси поради зафат на булеварот „Партизански Одреди“.

Во овој период ќе се вршат геодетски мерења и дупчења на потегот на булеварот од раскрсницата со булеварот 8 Септември до мостот Обединети нации, што може да го попречува нормалното движење, па поради тоа ќе има мали доцнења, иако возниот ред нема да претрпи измени, велат од ЈСП.


ЈСП: Дополнителен број автобуси на линиите 69 и 28


Скопје, 6 август, 2018 - 16:19 (META) 

ЈСП Скопје ги информира граѓаните дека во пресрет на верските празници Св.Петка и Св.Пантелејмон, на ден 7, 8 и 9 август ќе пушти во сообраќај дополнителен број автобуси на линиите 69 и 28.

„Утре, 7 август (вторник), на линијата 69 која сообраќа од Транспортен центар до село Дивле, ќе се реализира едно поаѓање и тоа во 15.30 часот. На 8 август (среда), ќе сообраќаат три автобуса од село Дивле кон Транспортен центар и тоа во 5.45, 15.30 и во 19.30 часот. Посочените поаѓања, всушност, се вонреден превоз имајќи предвид дека автобуската линија 69 сообраќа само за време на викенди. Во случајов, вонредниот превоз е по барање на црковниот одбор на „Св.Петка““, се вели во соопштението на ЈСП.

Од таму додаваат дека ЈСП Скопје ќе обезбеди и дополнителен број автобуси на линијата 28, в четврток и в петок.

„На 8 август (среда), освен редовните поаѓања утврдени со летниот возен ред, автобус на линијата 28 од Транспортен центар кон Нерези (Македонско село) ќе има и во 17.20 часот, како и во 19.50 часот во обратен правец. На 9 август (четврток), вонреден автобус ќе има во 7.10 часот од Транспортен центар кон Нерези (Македонско село), односно во 11.20 часот во обратен правец“, додаваат од Град Скопје.