На веб-страницата „Инсекам“ (Insekam) собрани се преку 73.000 стримови во живо од безбедносни камери, чии сопственици не ја промениле основната лозинка. Во Македонија има 56 такви сигуроносни камери, кои се поставени во Битола, Гостивар и во Добри Дол.

„Инсекам“ тврди дека емитува стримови од камери од целиот свет, вклучувајќи преку 11.000 од САД. Покрај снимки од паркиралишта, фабрички погони и продавници, на веб-страницата можат да се најдат и стримови од дневни и од спални соби.

„Веб-страницата е дизајнирана за да ја покаже важноста на безбедносните поставки“, пишува во описот на страницата.

Правните експерти велат дека вака поставена, веб-страницата директно го крши законите и прави компјутерска измама, затоа што пробива нечија сметка заштитена со лозинка, па дури и ако се работи за основната, фабричка лозинка.

Оваа веб-страница служи како предупредување, а корисниците кои ќе си ја препознаат снимката од безбедносната камера, лесно можат да го решат проблемот, со едноставна промена на лозинката.