Повеќе од 4.000 луѓе побегнале од подрачјето на Мосул откако почна масовната воена операција за заземање на ирачкиот град, соопшти УНИЦЕФ.

Претставникот на таа организација за Ирак, Питер Хокинс, не можеше да го наведе точниот број на избегани, но наведе дека во најмалку еден бегалски камп условите за престој на децата се „многу, многу лоши“.

Тој истакна дека тимовите на УНИЦЕФ на цивилите им доставиле вода и други потребни производи, за кои се очекува дека ќе им бидат доволни за седум дена.

УНИЦЕФ на цивилите во Мосул, исто така, им обезбеди и вакцини против детска парализа и мали сипаници, кои не им биле достапни повеќе од две години, колку што Мосул беше под контрола на Исламска држава.

Повеќе од 784.000 луѓе, вклучувајќи половина милион деца, ќе добијат помош од УНИЦЕФ.

Хокинс предупреди дека децата во и околу Моусл се во опасност да загинат или да бидат ранети во борбите, како и дека им се заканува сексуално насилство, киднапирање и регрутирање од страна на вооружените групи.