fbpx
Таг: транспарентност

таг: транспарентност

Партиите станаа иматели на информации од јавен карактер, но останаа недоволно транспарентни

Три години откако беа опфатени со Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер, со кој станаа иматели на информации од јавен карактер поврзани со нивното финансиско работење, политичките партии сé уште не се на задоволително ниво на транспарентност во делот на приходите и расходите. Сепак, тоа се оценува како добар почеток во иднина да ја зголемат својата...

Индекс за перцепција на корупцијата: Напредок има, но простор за големо задоволство нема

Со 39 идексни поени Северна Македонија е рангирана на 87 место од 180 држави, на најновата листа на Транспаренси интернешнл за перцепција на корупцијата (ИПК). И покрај напредокот, состојбата е далеку од совршена. Претседателката на Транспаренси интеренешнл, Слаѓана Тасева  вели дека треба уште многу да се работи за надминување на долгогодишниот проблем со корупцијата. Како најнеопходна и најитна ја...

Само 25 општини имаат определено време за консултации на градоначалникот со граѓаните

Единиците на локална самуправа имаат оценка од 33 проценти во под-областа интеракција со граѓаните, покажуваат дел од резултатите до кои дојде истражувањето на Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис, во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Истражувањето на општините траеше помеѓу 1 јуни и 15 јули 2021 година, а ги опфати сите 80 општини и градот Скопје. Повеќето...

Општинските веб-страници се слабо „поврзани“ со граѓаните

Локалните власти треба проактивно да објавуваат што е можно повеќе информации на веб-страниците на општините, бидејќи тие во денешно време се главниот извор на информации за квалитетот на владеењето. Новите услови на живеење наметнати од пандемијата со ковид-19 создаваат потреба локалните власти да објавуваат повеќе податоци и континуирано да работат на создавање на нови канали за дијалог и соработка...

Забрчанец: Владата најтранспарентна во регионот како резултат на волјата за отчетност и одговорно комуницирање

Националниот координатор за стратегиски комуникации во Владата Марјан Забрчанец, преку видео-врска учествуваше на регионална конференција посветена на отвореноста на извршните институции во регионот, што денеска се одржа во Подгорица. За негувањето на принципите на транспарентност и отчетност на извршната власт говореа и претставници на владини институции и невладини организации од Црна Гора, Босна и Херцеговина и Србија. „Во правец на...

Истражување на Метаморфозис: Просечната отвореност на општините за 2021 година изнесувала ниски 25 проценти

Во земјава постојат општини кои имаат изработено две службени веб-страници или со веб-страница за информирање на граѓаните што не е регистрирана на доменот gov.mk. Некои општини, како онаа на општина Сарај, не ги задоволува барањата за сајбер безбедност, а дури 12 од локалните самоуправи во земјава го немале објавено буџетот на општинската веб-страница. Голем дел од овие страници не...

Метаморфозис: Отвореноста не им е приоритет на општините

Само 10 општини во земјава имаат објавено граѓански буџет, додека единиците на локална самоуправа исполнуваат скромни 27 проценти од индикаторите опфатени во под-областа финансиска транспарентност. Општините не објавуваат податоци за платите на функционерите и надоместоците на членовите на Советот на општината. Ова се само мал дел од резултатите од спроведеното истражување за Индексот на отвореност, којшто утре ќе го...

Николовски: Активната транспарентност на институциите е зголемена за 18 отсто, споредено со 2016

Mерките што се преземаат во насока на поголема транспарентност и отчетност на институциите, даваат позитивни резултати, и тоа се нотира во релевантните извештаи, порача на денешната прес-конференција, вицепремиерот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски. „Активната транспарентност на министерствата, на Владата и на општините, оваа година споредено со 2016 година, е...

Индекс на отвореност: Македонското Собрание на второ место во регионот на Западен Балкан

Парламентот на Северна Македонија има отвореност од 65,6 отсто, што е втор најдобар резултат во анализираните земји од Западен Балкан (Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора), веднаш по Црна Гора со 67,5 отсто, но овие резултати и не се толку добри, оти генерално отвореноста на парламентите во регионот е во стагнација, се вели во Проценката на состојбата...

Конференција на ЦДТ: Транспарентноста во голем дел од Западен Бакан во опаѓање

Транспарентоста на различните категории на власта во голем дел од Западен Балкан е во опаѓање. Кога нема примена на она што е регулирано со прописите или на она на што лицата се обврзале со стапување на јавна функција, не може да се зборува за политичка волја за почитување на законите. Корона кризата, пак, ги соголи недостатоците и лошите практики...

МИОА и Фондацијата Метаморфозис ја промовираа онлајн платформата за отворено владино партнерство ovp.gov.mk

Министерство за информатичко општество и администрација МИОА во соработка со Фондацијата Метаморфозис, во рамките на проектот за граѓанско учество поддржан од УСАИД, ја развија онлајн платформата односно веб-порталот за отворено владино партнерство ovp.gov.mk. „Порталот за отворено владино партнерство (ОВП) има за цел да послужи како платформа за интеракција и размена на информациите во четири сегменти и тоа консултации за подготовка...

Пандемијата со ковид-19 ја влоши транспарентноста на институциите и го ограничи пристапот до информации од јавен карактер

Пандемијата со ковид-19 ја намали транспарентноста на институциите и го ограничи пристапот до информации од јавен карактер е заклучокот на денешната онлајн дебата „Пристап до информации од јавен карактер во време на пандемија“, која беше организирана од страна на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ). Тамара Чаусидис од БИРН истакна дека транспарентноста која отсекогаш е на килави нозе...

Во првите 6 месеци од Акцискиот план на Стратегијата за транспарентност не е исполнета ниту една обврска

Фондацијата „Метаморфозис“ изготви Извештај за проценка на нивото на спроведување на Акцискиот план (АП) на Стратегијата за транспарентност (2019-2021) во првите шест месеци (ноември 2019-мај 2020). Мониторингот го проценува спроведувањето на АП во две димензии: дали се спроведува навремено и дали се спроведува целосно во случаен примерок од 50 институции: 16 министерства и 34 органи и тела на извршната власт....

Промовирани видеа со кои ќе се зголемува свесноста за правото на слободен пристап до информации од јавен карактер

Агенцијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер објави видеа на македонски и албански со толковен јазик, со кои ќе се зголемува свеста на граѓаните, граѓанските организации, медиумите да го користат правото на слободен пристап до информации од јавен карактер. https://www.youtube.com/watch?v=LLgI5E2MhnA&feature=emb_logo Воедно, преку видеата ќе се потсети и на законската обврска на иматели на информации од...

Заев: Пристапот до информации во време на криза спасува животи

Оваа година Меѓународниот ден на правото на пристап до информации од јавен карактер, ОН и УНЕСКО го посветија на остварувањето на ова право во услови на криза, и во услови кога за ова право се исполнети сите уставни и законски гаранции во демократските општества, пишува премиерот Зоран Заев на неговиот фејсбук-профил по повод Меѓународниот ден на правото на пристап...

ЗНМ и РКЕ потпишаа Меморандум за соработка за поголема транспарентност во работењето на регулаторите

Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) и Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) потпишаа Меморандум за соработка во кој основен постулат е информирање на граѓаните за постапките и процесите за заштита на правата на потрошувачите за енергетските услуги. „Меморандумот за соработка е дополнителен чекор кон унапредување на мисијата за транспарентност на работењето, а точната и навремена информација кон...

Во Полог три години нема укажувачи, ниту барања за транспарентност на институциите

Во полошкиот регион три години немало ниедна пријава од укажувачи, а речиси воопшто не се користат ниту можностите за слободен пристап до информации од јавен карактер, ни правото да се поднесе претставка или предлог до институција. Ова се заклучоците од извештајот од мониторингот на примената на Законот за заштита на укажувачите, Законот за слободен пристап до информации од јавен...

Ангеловска: Отсега и општините и нивните јавни претпријатија на „Отворени финансии“

Отсега на платформата Отворени финансии ќе можат да се следат и сите исплати на единиците на локалната самоуправа и нивните буџетски институции. За ова информираше денеска министерката за финансии Нина Ангеловска, која посочи дека е направена надградба со која се зголемени перформансите на системот и осега ќе се објавуваат и трансакциите на општините и нивните јавни претпријатија, на истиот...

На институциите им требаат 25 дена за одговор на барањата за слободен пристап до информации

Најголем дел од институциите во земјава не го почитуваат законскиот рок од 20 дена за одговор на барањето за слободен пристап до информации од јавен карактер, покажува „Индексот на активна транспарентност 2020“ на Центарот за граѓански комуникации. За потребите на овој извештај, од Центарот за граѓански комуникации во ист ден испратиле идентично прашање во форма на барање за пристап...

Конституиран Советот за координација и следење на Отвореното владино партнерство

Преку видео-седница беше конституиран Советот за координација и следење на процесот на Отворено владино партнерство (ОВП на Република Северна Македонија) и Националниот Акциски план за ОВП 2018-2020. На он-лајн средбата учествуваа 36 претставници од институциите, граѓанските организации, меѓународните организации, меѓу кои членовите на Советот. Отворено владино партнерство е доброволна меѓународна иницијатива која цели кон обезбедување конкретни заложби од страна на...

Пендаровски: Ако од бугарска страна пак се спори идентитетот, да се повлечеме од преговорите

По денешната средба со членовите од Советот за безбедност, кажав дека откако францускиот предлог ќе влезе во Владата, очекувам во заклучоците на Влада, да стои дека од денот кога...