fbpx
Таг: студентски стипендии

таг: студентски стипендии

Студентите со црвени картони на протест, МОН со зелено светло за стипендиите [галерија]

Со црвени картони и транспаренти преку кои побараа системски промени, дел од македонските студенти денеска протестираа пред Министерството за образованиеи и наука (МОН). Тие порачаа Министерството да работи поорганизирано и да ги почитува роковите што им ги дава за исплата на финансиската поддршка од повеќе мерки – стипендии, ваучери за меѓуградски превоз и субвенциониран оброк. Стипендиите и средствата за меѓуградски...

Стипендиите од денес легнуваат на сметка, студентите ќе протестираат пред МОН

Од утрово студентите-постојни корисници на студентска стипендија, кои го продолжиле ова право, на своите трансакциски сметки ги добиваат првите исплати за оваа учебна година. Според информациите од повеќе студенти кои се обратија до Мета.мк, денеска пристигнуваат четири рати за стипендиите, односно околу 24.200 денари. Министерството за образование и наука (МОН) денеска ја исплаќа и финансиската поддршка за меѓуградски превоз за...

УСС-УКИМ најави протест пред МОН во понеделник

Универзитетското студентско собрание на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (УСС-УКИМ) вчеравечер на социјалните мрежи најави студентски протест во понеделник (05.02) во 14 часот пред Министерството за образование (МОН). Тие велат оти протестираат против неправдите врз студентите и против неефикасното работење на МОН. Протестот на студентите доаѓа по реакциите од студентските организации дека стипендиите за постојните и новите корисници доцнат....

Дел од стипендиите и поддршката за меѓуградски превоз за студентите ќе бидат исплатени до утре

Студентите што ги продолжија стипендиите, најдоцна до утре ќе ги добијат средствата за неколку месеци, информираа за Мета.мк од Министерството за образование и наука (МОН), по реакциите на студентите дека стипендиите им доцнат со месеци. За новите корисници на стипендии, пак, кои потпишаа договор со МОН годинава, исплата на стипендиите ќе има во текот на следната седмица. Најдоцна до утре ќе...

Компјутерџии и медицинари се дел од првата генерација стипендисти на Министерството за одбрана

Министерката за одбрана Славјанка Петровска и студентите кои беа примени на Конкурсот за стипендирање на студенти за потребите на Армијата дефинирани како критични специјалности денеска во Министерството за одбрана потпишаа договори за стипендирање. „Веруваме во младите луѓе кои се мотивирани и можат да бидат додадена вредност за одбраната и за Армијата. Ги мотивираме и им отвараме нови можности за личен...

Објавени се резултати од конкурсот за стипендии за студенти Роми

Министерството за образование и наука (МОН) вчера ги објави резултатите од конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во земјава за студиската 2023/2024 година. Според резултатите, условите за добивање стипендија ги исполнуваат 122 студенти, додека во конкурсот беа предвидени вкупно 135 стипендии. Сите добитници на стипендија треба да...

Заостанатите стипендии ќе се исплаќаат на трипати, студентите и учениците треба да потпишат спогодба

Сите ученици и студенти кои го оствариле правото на стипендија пред да се зголемат износите на стипендиите, а кои потпишале анекс кон договорот за зголемување на износот на стипендијата, треба да потпишат спогодби и да ги достават до Министерството за образование и наука (МОН) најдоцна до следниот петок, 15 декември. Со овие спогодби се регулира исплатата на разликата во стипендии...

Средба меѓу УСС УКИМ и МОН: субвенциониран оброк на неделно ниво, ретроактивна исплата на стипендиите до 15 декември

Ретроактивната исплата на заостанатите студентски стипендии ќе започне најдоцна до 15 декември. Вакво ветување добиле претставниците на Универзитетското студентско собрание на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УСС УКИМ) на средбата во Министерството за образование и наука (МОН) со министерот Јетон Шаќири. Како што соопштија од УСС УКИМ, на оваа средба која се одржала со поддршка на Инстаграм страницата „Студентарија“, биле...

Целосниот Конкурс за доделување студентски стипендии за академската 2023/2024 година

Десетици студенти се обратија до редакцијата на Мета.мк со поплаки дека наидуваат на препреки кога се обидуваат да пристапат до интернет-страницата на Министерството за образование и наука (МОН) - mon.gov.mk. Во пораката што се појавува кога студентите се обидуваат да пристапат до веб-страницата на оваа државна институција стои дека „нејзиниот безбедносен сертификат истекол пред три дена“. Корисниците можат да пристапат до...

Објавен е конкурсот за студентски стипендии

Министерството за образование и наука (МОН) денеска го објави Конкурсот за студентски стипендии за академската 2023/2024 година. И за оваа академска година предвидени се вкупно 3.000 стипендии. За редовните студенти од социјални категории, во Прва група, се наменети вкупно 1.470 стипендии. За студентите кои постигнале особено висок успех, а се запишани на факултет од научните подрачја на техничко-технолошките, биотехничките, медицинските науки...

Објавен е конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми

Министерството за образование и наука (МОН) денеска го објави Конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во Република Северна Македонија за студиската 2023/2024 година. Висината на стипендијата изнесува 6.000 денари месечно за девет месеци во текот на една студиска година. Право на стипендија имаат студентите кои се припадници...

Дискриминираните студенти уште ги чекаат покачените стипендии, но на МОН не му се брза

Молк од Министерството за образование и наука (МОН) во однос на ветувањето, но и обврската да им ги доисплати разликите во висината на стипендиите на студентите што беа дискриминирани. Иако поминаа две години откако државата изврши индиректна дискриминација врз нив, оштетените студенти сè уште не ги добиле зголемените износи. Првата исплата на разликата требаше да се случи месецов, но и...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават документите до Министерството за образование и наука (МОН), соопштија од ова министерство. Рокот за продолжување на стипендиите е од 1 до 30 октомври. Корисникот на стипендија треба да достави потврда за...

Започна исплатата на последната рата од студентските стипендии за годинава

Денеска започна исплатата на последната рата од државните стипендии што ги добиваат студентите на додипломски студии, потврдија повеќе студенти за Мета.мк. Се очекува во наредниве денови стипендиите да им бидат исплатени на сите студенти. Со ова, МОН ги заокружува сите финансиски обврски кон студентите, кога се во прашање стипендиите за оваа учебна година. Предвидено е студентите во една академска година да...

Студентите што земаа пониски стипендии од денеска ги добиваат зголемените износи

Денеска започна исплатата на зголемените износи за оние студенти што земаа пониски стипендии. Студентите на своите трансакциски сметки, покрај редовната исплата на месечната (пониска) стипендија, добиваат уште една исплата – толку колку што изнесува разликата од пониската стипендија до зголемената сума од 6.050 денари. Така, студент што досега земал месечна стипендија од 3.300 денари, за месец април ќе добие исплата...

МОН: Ќе се потпишуваат спогодби за ретроактивна исплата на зголемените ученички и студентски стипендии

Учениците и студентите кои добиваа пониски стипендии по последното покачување од учебната 2021/2022 година, сега ќе треба да потпишат нови договори со Министерството за образование и наука за да им биде исплатена разликата ретроактивно. Попрецизно речено, од МОН информираа дека: Сите ученици и студенти кои оствариле право на стипендија пред учебната односно академската 2021/2022 година и доставиле анекси кон нивните договори...

Како да поднесете приговор на решението за одбиена студентска стипендија?

Министерството за образование и наука (МОН) во јануари ги објави резултатите од конкурсот за студентски стипендии за академската 2022/2023 година, при што за годинава беа предвидени околу 3.000 стипендии. Одбиените кандидати кои аплицирале за студентска стипендија требаше да почекаат на домашна адреса да добијат писмено решение дека се одбиени, а потоа со истиот документ можат да поднесат жалба, информираа за...

МОН повторно најавува изедначување на стипендиите за сите ученици и студенти

Откако на почетокот од месецов Министерството за образование и наука (МОН) објави дека средношколците и студентите што земаат пониски стипендии треба да потпишат анекс на договорите за да ги земаат повисоките суми, стана јасно дека покачени стипендии ќе земаат само оние ученици и студенти кои се активни корисници на стипендија, и тоа почнувајќи од март. За учениците што во...

МОН: Исплатени се студентските и ученичките стипендии

Исплатени се средствата по основ на ученички и студентски стипендии на новите и на  постојните корисници, информираше Министерството за образование и наука (МОН). Учениците кои правото на стипендија го оствариле во учебната 2022/2023 година на своите сметки вчера добија седум месечни стипендии, додека на студентите денеска им се исплатени шест месечни стипендии. На постојните корисници, пак, им се исплатени средствата по...

УСС УКИМ реагира на ненавремената исплата на субвенционираниот оброк и студентските стипендии

Преку отворено писмо, претставниците на Универзитетското студентско собрание на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УСС УКИМ) реагираа за тоа што надлежните во Министерството за образование и наука (МОН) доцнат со исплата на парите за субвенциониран студентски оброк и стипендии за студентите. Оттаму укажуваат дека меѓу студентите владее атмосфера на незадоволство и дека МОН го злоупотребува трпението на студентите со тоа...

Гордана Силјановска-Давкова официјално е претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Гордана Силјановска-Давкова и официјално ќе влезе во трката за претседател на државата, како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. Таа денеска со мнозинство гласови беше избрана на Kонвенцијата која се одржа во...