fbpx
Таг: стипендии

таг: стипендии

МОН: Исплатени новите корисници на ученички и студентски стипендии

Министерството за образование и наука (МОН) информира дека се исплатени ученичките и студентските стипендии на сите нови корисници кои доставиле договор за стипендија во предвидениот рок во јануари. Станува збор за 3.300 ученици и 3.000 студенти - нови корисници на кои им се исплатени пари заклучно со февруари. „Одбиените кандидати за стипендија ќе имаат можност за жалба, откако електронски ќе...

Почна исплатата на студентски стипендии за новите корисници

Денеска започна исплатата на првите рати од стипендиите за новите корисници кои потпишаа договори со Министерството за образование и наука (МОН) во јануари. На своите сметки студентите добиваат средства за пет месеци, информираа повеќе студенти за Мета.мк. Студентите чии стипендии изнесуваат 6.050 денари, денес на сметка ќе добијат 30.250 денари, додека оние со месечни стипендии од 18.000 денари, треба да...

Мета факт: Новите корисници на студентски стипендии неделава не добија исплата

Студентите кои се нови корисници на стипендии не ги добија првите исплати во текот на оваа недела, како што најави Министерството за образование и наука (МОН), со што изјавата на МОН дадена на Мета.мк ја оценуваме како невистинита. Министерството за образование доцни со исплата на стипендиите за студентите – нови корисници, кои потпишаа договори во јануари. Додека студентите кои...

Стипендиите од денес легнуваат на сметка, студентите ќе протестираат пред МОН

Од утрово студентите-постојни корисници на студентска стипендија, кои го продолжиле ова право, на своите трансакциски сметки ги добиваат првите исплати за оваа учебна година. Според информациите од повеќе студенти кои се обратија до Мета.мк, денеска пристигнуваат четири рати за стипендиите, односно околу 24.200 денари. Министерството за образование и наука (МОН) денеска ја исплаќа и финансиската поддршка за меѓуградски превоз за...

Дел од стипендиите и поддршката за меѓуградски превоз за студентите ќе бидат исплатени до утре

Студентите што ги продолжија стипендиите, најдоцна до утре ќе ги добијат средствата за неколку месеци, информираа за Мета.мк од Министерството за образование и наука (МОН), по реакциите на студентите дека стипендиите им доцнат со месеци. За новите корисници на стипендии, пак, кои потпишаа договор со МОН годинава, исплата на стипендиите ќе има во текот на следната седмица. Најдоцна до утре ќе...

Шорткат: Макетите на младиот Диар од Чаир

Дванаесетгодишниот Диар Ајдини од скопски Чаир поседува извонреден талент за создавање нови дела со механички уреди. Во новата епизода на „Шорткат“ ќе видите три негови макети, изработени според модели на вистински уреди – светлосен аларм, вентилатор за лаптоп и вентилатор за телефон. Во првата епизода на „Шорткат“ во 2024 година носиме вести и за стипендиите за студенти на втор и...

МОН: Објавени конкурсите за стипендии за магистерски и докторски студии

Министерството за образование и наука (МОН) ги објави двата конкурса за доделување стипендии за академски студии од втор и трет циклус за академската 2023/2024 година. За лицата кои запишале магистерски студии се предвидени 50 стипендии, при што 40 се наменети за природно-математичките науки, а десет за општествените науки. Висината на стипендиите е 9.000 денари, а се исплаќаат во времетраење...

Проверете дали сте добитник на стипендија – МОН ги објави списоците

Министерството за образование и наука (МОН) денес ги објави резултатите од конкурсот за студентски стипендии кој траеше до 15 ноември. И годинава, според конкурсот, се предвидени 3.000 стипендии. Сите категории на стипендии се доделуваат за девет месеци во текот на студиската година и се во износ од 6.050 денари, со исклучок на стипендиите за студиските програми по хемија, физика и математика,...

Објавен конкурс за стипендии за ученици од дуални паралелки од здравствена струка

Министерството за образование и наука (МОН) објави конкурс за доделување 500 стипендии за ученици кои ќе се запишат во паралелки во стручно образование во кои ќе се реализира практично образование со зголемен број часови согласно програмите за стручно образование од здравствена струка, односно дуални паралелки од здравствена струка за учебната 2023/24 година. Право на стипендија имаат учениците кои постигнале минимум...

Објавени се резултатите од конкурсот за стипендии за средношколци од дуални паралелки

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од конкурсот за стипендии за средношколци од дуални паралелки. Потребно е секој добитник на стипендија да го симне и пополни во три примероци договорот за стипендија и заедно со копија од лична трансакциска сметка да го достави до МОН, директно преку писарницата во министерството или по пошта – препорачана пратка...

Објавени се резултати од конкурсот за стипендии за студенти Роми

Министерството за образование и наука (МОН) вчера ги објави резултатите од конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во земјава за студиската 2023/2024 година. Според резултатите, условите за добивање стипендија ги исполнуваат 122 студенти, додека во конкурсот беа предвидени вкупно 135 стипендии. Сите добитници на стипендија треба да...

Заостанатите стипендии ќе се исплаќаат на трипати, студентите и учениците треба да потпишат спогодба

Сите ученици и студенти кои го оствариле правото на стипендија пред да се зголемат износите на стипендиите, а кои потпишале анекс кон договорот за зголемување на износот на стипендијата, треба да потпишат спогодби и да ги достават до Министерството за образование и наука (МОН) најдоцна до следниот петок, 15 декември. Со овие спогодби се регулира исплатата на разликата во стипендии...

Стипендираме студенти во странство – имаат обврска, но не се враќаат назад

Голем дел од корисниците на стипендии за студирање во странство, и покрај обврската, останале да работат надвор од Северна Македонија. Ниту еден од студентите кој не се вратил во државава согласно договорот склучен за доделување на стипендијата, не ја вратил сумата предвидена во договорот. Министерството за образование и наука (МОН) не ја активирало потпишаната меница како гаранција за преземената...

Објавен е конкурсот за студентски стипендии

Министерството за образование и наука (МОН) денеска го објави Конкурсот за студентски стипендии за академската 2023/2024 година. И за оваа академска година предвидени се вкупно 3.000 стипендии. За редовните студенти од социјални категории, во Прва група, се наменети вкупно 1.470 стипендии. За студентите кои постигнале особено висок успех, а се запишани на факултет од научните подрачја на техничко-технолошките, биотехничките, медицинските науки...

МОН најави 600 стипендии за учениците од здравствените струки

Министерството за образование и наука (MOН) следниот месец ќе објави конкурс за доделување 600 стипендии за ученици кои се запишани во јавните средни училишта во државава и тоа во дуални паралелки во здравствените струки, каде што има практично образование со зголемен број на часови. „Учениците запишани во здравствените струки годинава не можат да аплицираат на конкурсот за доделување 1.500 стипендии...

Објавен е конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми

Министерството за образование и наука (МОН) денеска го објави Конкурсот за доделување стипендии на редовни студенти Роми запишани на студии од прв циклус на јавните и приватните високообразовни установи во Република Северна Македонија за студиската 2023/2024 година. Висината на стипендијата изнесува 6.000 денари месечно за девет месеци во текот на една студиска година. Право на стипендија имаат студентите кои се припадници...

Дискриминираните студенти уште ги чекаат покачените стипендии, но на МОН не му се брза

Молк од Министерството за образование и наука (МОН) во однос на ветувањето, но и обврската да им ги доисплати разликите во висината на стипендиите на студентите што беа дискриминирани. Иако поминаа две години откако државата изврши индиректна дискриминација врз нив, оштетените студенти сè уште не ги добиле зголемените износи. Првата исплата на разликата требаше да се случи месецов, но и...

Објавени се конкурсите за стипендии за учениците

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави конкурсите за доделување стипендии на учениците кои се запишани во јавните и приватните средни училишта во земјава во учебната 2023/24 година. Објавени се вкупно девет конкурси. Висината на сите стипендии, во секоја категорија, изнесува 3.500 денари месечно, а ќе се исплаќаат во траење од девет месеци во текот на учебната година. Најмногу...

Студентите во октомври треба да ги продолжат стипендиите

Корисниците на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на истото, од понеделник можат да ги достават документите до Министерството за образование и наука (МОН), соопштија од ова министерство. Рокот за продолжување на стипендиите е од 1 до 30 октомври. Корисникот на стипендија треба да достави потврда за...

Објавени конкурсите за стипендии за ученици во Математичко-информатичката гимназија и Спортската академија

Министерството за образование и наука (МОН) вчера ги објави конкурсите за доделување стипендии за ученици во државните средни училишта „Математичко-информатичка гимназија“ (МИГ) и „Спортска академија“ во Скопје. Висината на стипендиите за средношколците од двете училишта изнесува 3.500 денари месечно за девет месеци во текот на учебната година. За да добијат стипендија, учениците во МИГ треба да се редовни ученици во втора,...

Гордана Силјановска-Давкова официјално е претседателски кандидат на ВМРО-ДПМНЕ

Гордана Силјановска-Давкова и официјално ќе влезе во трката за претседател на државата, како кандидат на ВМРО-ДПМНЕ. Таа денеска со мнозинство гласови беше избрана на Kонвенцијата која се одржа во...