ЗНМ: Измени на Кривичниот законик за поголема заштита на новинарите


Скопје, 19 октомври, 2018 - 14:40 (META) 

Претставници на Здружението на новинарите на Македонија учествувале на работната група за измени и дополнувања на Кривичниот законик, каде биле разгледани препораките на ЗНМ за измена на Кривичниот законик во делот на заштита на новинарите и медиумските работници при вршење на нивната професионална должност.

Директорот на ЗНМ, Драган Секуловски побарал воведување на нови кривични дела во Кривичниот законик како што се „Спречување на новинарите во извршувањето на професионалните задачи“ и „Напад врз новинарите во извршувањето на професионалните обврски“ односно дополнување на постојните членови во законот кои се однесуваат на закани и физички напад вклучувајќи и убиство.

„Со овие предлог измени, секое лице кое ќе се закани или ќе нападне новинар, медиумски работник или нивно блиско лице поради извршување на професионални новинарски задачи ќе добие поголема казна од страна на судот. Освен ова, за дел од овие повреди на права во иднина обвинителството ќе презема мерки по службена должност наместо праксата на приватни тужби од страна на новинарите како што е тоа во моментов. Целта на овие измени на Кривичниот законик е да се воспостави поефикасен систем на заштита на новинарите, а во исто време да се одвратат потенцијалните напаѓачи во иднина“, информираат од ЗНМ.

Со предложените измени новинарските екипи ќе добијат зголемена заштита во извршувањето на професионалните обврски, нешто слично како и службените лица. Таквата заштита ќе биде во согласност со меѓународните и европските стандарди и практика на Европскиот суд за човекови права, а во нашиот локален контекст ваквата заштита е повеќе од потребна.

Работната група за измени на Кривичниот законик е во рамки на Министерството за правда и е предводена од академик Владо Камбовски. Во идниот период се очекува да има дополнителни средби на кои ќе усогласат измените и дополнувањата на овој закон.


Јавното обвинителство формираше Комисија за следење на изборни нерегуларности


Скопје, 3 октомври, 2017 - 13:17 (META) 

Јавното обвинителство на Република Македонија формираше привремена Комисија за следење на евентуални изборни нерегуларности за претстојното спроведување на локалните избори, закажани за 15 октомври 2017 година.

Комисијата ќе треба да постапува по евентуални изборни нерегуларности поврзани со постоење на кривични дела од глава 16 од Кривичниот законик – кривични дела против изборите и гласањето, како и други кривични дела кои би биле сторени при организирањето и спроведувањето на изборите.

За претседател на Комисијата е определен Џељаљ Бајрами, јавен обвинител во Јавното обвинителство на Република Македонија. Членови на комисијата се обвинителите Наталија Тасевска, Димче Пажески, Анита Поп-Методиева, Вјолца Елмази и Наташа Гоџоска.

Комисијата ќе има задача да ги следи сите дневни настани од државата поврзани со процесот на организирањето и на спроведувањето на локалните избори. За тие настани за кои ќе се оцени дека даваат индиции за евентуални сторени изборни нерегуларности, известувањата веднаш ќе се проследат до соодветното основно јавно обвинителство.

– Јавното обвинителство на Република Македонија, преку Привремената комисија за следење на евентуални изборни нерегуларности, ја повикува јавноста, граѓанските организации, други организации, политички партии, домашни и меѓународни институции и сите кои сметаат дека во некоја постапка има индиции за сторено кривично дело поврзано со изборниот процес, да достават пријава до Комисијата за следење на изборни нерегуларности на електронската адреса izbori@jorm.gov.mk – изјави денеска претседателот на Комисијата, јавниот обвинител Џељаљ Бајрами.


Медарски: Пресудата за навреда на Ердоган е спротивна на практиката на судот во Стразбур


Скопје, 25 август, 2017 - 14:22 (META) 

Членот од Кривичниот законик и пресудата на скопскиот кривичен суд со која лицето Е.А. е осудено за навреда на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган на „Фејсбук“ се спротиви на праксата на Европскиот суд за кочвекови права во Стразбур, смета адвокатот Филип Медарски.

– Самиот член, а посебно пресудата се спротивни на практиката на Стразбург – напиша Медарски на „Твитер“, посочувајќи ја како пример пресудата на ЕСЧП во врска со жалба на Французин кој во 2008 година бил осуден од домашниот суд на парична казна од 30 евра поради навреда на тогашниот претседател Никола Саркози.

Околу основаноста и потребата од посетоење на вакво кривично дело во македонското законодавство, односно во Кривичниот законик, Медарски за „Мета“ вели дека можеби треба да постои, но во видоизменета форма, а не како што стои сега.

– Во принцип се работи за навреда на симболи (знаме, грб и химна) и на институции на други држави, како институцијата претседател. Но, овде не е се работи за навреда на претседателот како институција, туку за навреда на личноста што во моментот ја врши функцијата, во случајов -Ердоган. Ова е забелешката на ЕСЧП и во пресудата што ја наведувам – вели Медарски.

Скопскиот суд го осуди Е.А., кој има македонско и турско државјанство, на парична казна од 24.600 денари (400 евра), во процесот што беше отворен по кривична пријава од амбасадорката на Турција во земјава, Тулин Еркал Кара, кон крајот на минатата година.

Во одлуката на судот било наведено дека обвинетиот во номеври 2016 година, преку својот фејсбук-профил „објавил иронични изјави и упатил навреди кон лидерот на една странска земја“.

Доколу не ја плати паричната казна, Е.А. ќе мора да одлежи затворска казна.

Инаку, според членот 181 од Кривичниот законик на Македонија, предвидена е парична казна за „тој што со намера за исмејување јавно ќе изложи на подбив странска држава, нејзино знаме, грб или химна или шеф на држава или дипломатски претставник“.


Поради Супер купот, препродавањето билети ќе биде кривично дело


Скопје, 28 јули, 2017 - 15:49 (META) 

Во Собранието по попладневната пауза експресно беше закажана и се одржа 10. седница, со единствена точка на дневен ред – донесување предлог-закон за изменување и за дополнување на Законот за кривична постапка во скратена постапка, со кој рекламирањето билети за препродажба и нивната препродажба ќе станат кривично дело.

Ваквата препродажба досега воопшто не беше опфатена со законите, рече Томислав Тунтев, координаторот на пратеничката група на СДСМ. Тој предлогот на четирите најголеми партии во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и Беса, го образложи со барањата на УЕФА за одржувањето на Супер купот, а со тој закон ќе се овозможи на Фудбалската федерација на Македонија да ги исполни барањата на Европската федерација.

Откако предлогот беше прифатен, претседателот на Собранието, Талат Џафери, побара матичната комисија и Законодавно-правна комисија да го известат кога ќе ја продолжат процедурата за измената на Кривичниот законик и потоа ја прекина седницата и прогласи дека Собранието ќе продолжи со работа на точката од петтата седница, но набргу даде пауза за да овозможи комисиите да се координираат.


Според КЗ: Затвор од најмалку 4 години и високи глоби за затајување данок


Скопје, 23 март, 2017 - 16:51 (META) 

Специјалното јавно обвинителство денеска отвори четири нови истраги – „Табла“, „Тристa“, „Тотал“ и „Тифани“, од кои во последните две, осомничените физички лица се товарат за кривичното дело затајување данок.

Според Кривичниот законик (КЗ) за ова дело е предвидена затворска казна од шест месеци до пет години и парична казна, а ако затаениот износ е значителен, сторителот ќе се казни со затвор од најмалку четири години, плус парична казна.

Тој што со намера самиот или некој друг да одбегне целосно или делумно плаќање данок, придонес или некоја друга давачка на која е обврзан со закон, дава лажни податоци за своите приходи или за приходите на правното лице, предметите или другите факти од влијание за утврдување на износот на ваквите обврски или тој што со иста намера во
случај на задолжителна пријава не пријави приход, односно предмет или друг факт од влијание за утврдување на ваквите обврски, а износот на обврската е од поголема вредност, ќе се казни со затвор од шест месеци до пет години и со парична казна (член 279, став 1 од Кривичниот законик).

Ако износот на обврската од став 1 е значителен, сторителот ќе се казни со затвор од најмалку четири години и со парична казна (став 2 од членот 279 на Кривичниот законик).

Како што соопшти обвинителката на СЈО, Фатиме Фетаи на денешната прес-конференција, осомничените во случаите „Тотал“ и „Тифани“ се осомничени за кривичното дело даночно затајување по член 279, став 2, во врска со став 1 од Кривичниот законик, односно кривично дело за кое е предвидена затворска казна од најмалку четири години и парична казна.

Осомничениот во „Тотал“, според СЈО, одбегнал да плати персонален данок во износ од 63.032 евра, а фирмите чиј управител бил не платиле данок во вкупен износ од 121.414 евра. Осомничената во „Тифани“, пак, одбегнала да плати персонален данок во износ од околу 17.000 евра, а фирмите затаиле данок на добивка во износ од 37.634. евра.

Глоба во висина до десеткратен износ од помалку уплатениот данок согласно со одредбите од овој закон, ќе му се изрече на даночниот обврзник за сторен прекршок, доколку за целите на утврдување на даночната основа и даночните олеснувања на образецот за пресметка на данокот наведе неточни податоци поради кои дошло до утврдување на помала даночна основа (член 43, став 1 од Законот за данок на добивка).

Глоба во износ од 30 отсто од одмерената глоба за правното лице ќе му се изрече на одговорното лице во правното лице за прекршоците од став 1 на овој член (став 2 од член 43).

За неподнесување даночна пријава и за нецелосно пријавени приходи. глобата, според Законот за персонален данок на приходи, се движи од 100 до 200 евра.


Амбасадата на САД твитна, ДУИ се предомисли и нема да гласа за измените на ЗКП


Скопје, 31 март, 2016 - 11:01 (META) 

Демократската унија за интергарција (ДУИ) нема да гласа за измените на Законот за кривична постапка (ЗКП) ако не биде постигнат политички конзенсуз меѓу најголемите политички партии. Ова го најави потретседателот на Собранието Рафиз Алити со што се намалуваат шансите овие измени да се изгласаат во Парламентот пред неговото распуштање. Од ДУИ велат дека ако измените на ЗКП не ја добијат поддршката и од опозицијата, тие нема да ги поддршат предложените измени.

Eден од предлагачите на овие измени, пак, беше пратеникот на ДУИ Муса Ибраими, заедно со пратеничката на ВМРО ДПМНЕ Светлана Јакимовска.

За да се изгласаат измените на Законот за кривична постапка потребно е за нив да гласаат 82 пратеници, што е многу тешко да се постигне ако за нив не гласаат пратениците на ДУИ.

Пратеничката група на СДСМ е против предлогот за измени на Законот за кривича постапка, бидејќи сметаат дека тоа се прави по најавите на Специјалното јавно обвинителство за отворање на неколку предмети во кои се замешани високи функционери на ВМРО-ДПМНЕ.

Во измените на Законот за кривична постапка, кои беа предложени по скратена постапка, рокот за одбрана на поднесување на докази се зголеми од 15 на 90 дена. Ова значи дека пред поднесување обвинителен предлог, јавниот обвинител задолжително треба да го извести осомничениот за преземените истражни дејства и за прибраните докази, по што одбраната, наместо 15 ќе има 90 дена да преземе дејства.

Вчера Амбасада на САД во Македонија соопшти дека е изненадена од иницијативата на ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ за измени во Законот за кривична постапка. На „Твитер“, од амбасадата наведоа:

„САД со години и помагаат на Македонија во врска со Законот за кривична постапка. Работната група има многу препораки. Затоа сме изненадени од предложените амандмани. Зошто сега? Зошто се брза? Зошто само овие промени?“, стои во твитот од амбасадата.