Владата денеска ќе ја одржи шеснаесетта седница, со почеток во 17 часот, информираат оттаму.

„Во согласност со предложениот дневен ред, на седницата ќе бидат разгледани информации за активнoстите на министерствата поврзани со санирање на последиците од поројни дождови, електрични празнења, силен ветер и град, како и за причинетите штети на земјоделските култури во Ресенскиот и во Тетовскиот Регион“, се вели во соопштението на Владата.

Владата ќе донела неопходни одлуки во пресрет на активностите предвидени со воената вежба и вежбовните активности на „Змеј заштитник“ (Dragoon Guardian) околу влегување и престојување на војска на САД на територијата на Македонија заради учество во заедничката вежба.

На денешниот дневен ред е и информацијата во врска со учество на Македонија на „Експо 2020“ во Дубаи.

На седницата ќе се разговара и за извештајот за извршени преговори, со усогласен текст на договорот помеѓу Советот на министри на Босна и Херцеговина и Владата на Република Македонија, за заемно признавање возачки дозволи во двете земји.

„На денешната седница Владата ќе разгледа предлози и одлуки за кои Владата дава мислење по барање на Собранието, а кои се однесуваат на годишните извештаи и планови на повеќе агенции, регулаторни тела и јавни претпријатија. На 16. седница превидено е и разгледување на предлог-одлука за утврдување на стратешките приоритети на Владата за 2018 година“, се додава во соопштението на Влада.