Канцеларијата на Агенцијата за храна и ветеринарство сместена на граничниот премин Меџитлија остана без електрична енергија откако ЕВН, и покрај предупредувањата, не успеала да си го наплати долгот од оваа државна институција.

Струјата била исклучена вчера околу 16 часот, во период кога граничниот премин од грчка страна бил под блокада.

Зоран Атанасов, советник од кабинетот на дополнителниот заменик-министер за земјоделство, потврдува дека објектот на Министерството за земјоделство на Меџитлија во кој е сместена и Агенцијата за храна и ветеринарсво е без струја и поради тоа е невозможно да функционира електронскиот систем за издавање електронска потврда за увоз или извоз на стоките од животинско и од неживотинско потекло.

– Ако нема струја, официјално немаме ниту контрола на работите. Тој систем е поврзан со царината. Застојот прави штета на транспортерите, особено на тие што носат стока од животниско потекло и подлежат на температурен режим – вели Атанасов.

Објектот во кој е сместена Агенцијата, на граничниот премин Меџитлија, се води под Министерството за земјоделство и, според неофицијални извори, на ЕВН за струја ѝ должи безмалку 160.000 денари.