ДУИ со соопштение информираше дека останува на ставот за „вклучување на меѓународни експерти во сеопфатната истрага за обелоденување на сите нејаснотии за случајот Куманово“, откако денеска во Основниот суд Скопје 1 беа изречени пресудите за обвинетите триесетина лица во случајот „Диво Насеље“.

„Судскиот процес и доказите на протагонистите изнесоа на површина дилеми околу организаторите и мотивите на овој тежок случај. Затоа граѓаните треба да ја дознаат целата вистина. Дел од доказите и материјалите со кои граѓаните имаа можност да бидат запознаени преку медиумите, алудираат на наводна вмешаност и на официјални претставници на највисоките државни институции во комуникација со протагонистите на настанот“, велат од ДУИ.

Од партијата го повикаа МВР да вклучи меѓународни експерти во истрагата за случајот и да воспостави комуникација и соработка и со властите на Косово и на Албанија за размена на информации заради целосно расветлување на случајот.