Бараме неотповиклива оставка од претседателот на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски, затоа што локалните избори беа катастрофално и скандалозно спроведени, соопшти денеска на прес-конференција Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ.

– Имаме ситуација во која во ДИК повторно се одлучува врз основа на политичките линии. Тоа ли беше целта кога, под наводници, експерти беа вметнати и внесени во ДИК. Имаме претседател на ДИК, Александар Чичаковски, кој своевремено одел на митинзи на СДС. Имаме генерален секретар на ДИК, чијашто сопруга е втора на листа за Град Скопје на Социјалдемократскиот сојуз, а која претходно била советник на СДС во Аеродром. Зарем е тоа непристрасност на ДИК? ДИК ваква каква што е, е испостава на СДС – вели Ѓорчев.

Според него, ДИК ги спровела „најлошите и најскандалозните локални избори во историјата на Република Македонија“.