За бизнис-заедницата е важно да не се намалат средствата за развој на патната и на железничката инфраструктура со предлог-ребалансот на буџетот.

Според директорката на Дирекцијата на здруженија според дејности при Стопанската комора, Билјана Пеева-Ѓуриќ, од реализирањето на капиталните проекти зависи работењето и економското дејствување на компаниите во следниот период.

– Ребаланост на буџетот е нормална појава во услови на изостанување на резулти кои стопанството се очекувало да го испорача. Но, според она што беше кажано, нема да има намалување на средствата за капиталните ставки, односно за реализација на клучните проекти, како коридорот 10, коридорот 8 и енергетската инфраструктура. Предвидени се и дополнителни средства за изградба на коридор 10 – изјави директорката Пеева-Ѓуриќ.

Со предлог-ребаланост на буџетот, сумата предвидена за капитални инвестиции се намалува од предвидените 412 милиони евра на 366,9 милиони евра.