fbpx
Таг: УНДП

таг: УНДП

Младите од Западен Балкан во Тирана дискутираа за младинските перспективи на регионот

Во изминатите два дена, 120 млади од Западен Балкан присуствуваа на конференцијата организирана како дел од Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD2). Станува збор за регионална иницијатива која се спроведува во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македонија, Црна Гора и Србија, а која работи на зајакнување на партнерствата помеѓу локалните власти и граѓанското општество,...

Над 130 домаќинства во Лисиче преку УНДП добија еколошки уреди за греење и енергетско ефикасни фасади

Мерките преземени за подобрување на енергетската ефикасност на домовите и замената на старите грејни тела и шпорети со нови во над 120 домаќинства во населбата Лисиче, дадоа резултат и покажаа намалување на загадувањето на воздухот внатре во домовите и во околината каде што беа направени интервенциите. Овие анализи беа презентирани на завршниот настан на проектот „Справување со загадувањето во...

Средношколците со посебни потреби чекаат на Законот за средно образование за да добијат образовни асистенти

Никола Стојановски е само еден од многуте средношколци кои имаат потреба од образовен асистент затоа што боледува од Даунов синдром. Впрочем, Конвенцијата за правата на детето јасно насочува дека треба да се овозможи образование кое ќе биде насочено кон развојот на личноста на детето, неговите надарености и менталните и физичките способности до крајни граници. Но, наставата во државната гимназија за...

Во соработка со УНДП, Општина Центар ќе ги активира невработените жени и лицата со попреченост

Општина Центар и УНДП потпишаа Меморандум за соработка при вработување на жени и други ранливи групи на граѓани преку испорачување на социјални услуги за нега, помош и одмена на семејна грижа во домот и заедницата, соопштија од Општина Центар. Како што велат од Општината, тие ќе основаат Центар за испорачување на социјални услуги за нега во кој корисниците ќе можат...

Нови 40 општини ќе бидат дел од проектот „Зајакнување на општинските совети“

Во втората фаза на проектот „Зајакнување на општинските совети“ во наредните пет години ќе се реализираат низа активности за поттикнување на развојот на 40 општини и подобрување на квалитетот на живот на граѓаните во локалните заедници, соопшти денес Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Според планираното, за остварување на овие цели ќе се работи на унапредување на капацитетите на...

Регионални центри за подобра ефикасност на промените во средното стручно образование

Министерството за образование и наука (МОН) и УНДП креираа документ со конкретни насоки за тоа како понатаму да се развиваат Регионалните центри за стручно образование и обука, кои треба да бидат водечки образовни установи за стручна подготовка на граѓаните за да се намалува невработеноста. Ова го истакна министерот за образование и наука Јетон Шаќири на денешната прес-конференција со Армен...

Националната развојна Стратегија треба да го отслика општеството во кое сите сакаме да живееме

Патишта кои произведуваат енергија, фотоволтаици во секој дом, држава која не ги расфрла и троши ресурсите и која јавните пари ги троши на образование и здравствена заштита на граѓаните, рамномерен развој, иновации, чисти води и природа, искоренување на невработеноста, прилагодување на наставните планови на пазарот на трудот, зелени инвестиции во планирањето и функционални депонии. Ова се само дел од...

Родово сензитивни локални самоуправи за нова енергија во децентрализацијата

Во моментов има само две жени градоначалнички во Македонија и тоа е поразителна бројка, нагласи денес градоначалничката на Скопје и претседателка на Заедница на Единиците на Локалната Самоуправа (ЗЕЛС), Данела Арсовска за време на своето обраќање на панелот „Родово сензитивни локални самоуправи“, кој беше дел од годишната конференција за децентрализација и локално управување во организација на УНДП. Таа потсетувајќи се...

Медиумите препишуваат полициски соопштенија и не ги следат до крај случаите на фемициди

„Родовиот баланс во секојдневниот живот и во политиката, во сите сегменти во општеството е предуслов за ставање крај на родово базираното насилство“, рече амбасадорката на Сојузна Република Германија. Анке Холштајн во своето обраќање на презентација на Анализата на случаи фемициди во рамки на глобалната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“ – Не молчи. Не трај. Стави крај. Голема...

Фемицидот е скриена пандемија: Не молчи, не трај, стави крај

„Насилството врз жените, вклучително и феноменот на семејно насилство претставува најгруба форма на кршење на човековите права. Фемицидот е најекстремната форма на родово базирано насилство, односно криминал сторен од омраза“, истакна министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на денешната презентација на Анализата на случаи фемициди во рамки на глобалната кампања „16 дена активизам против родово базирано насилство“ - Не...

ЗНМ и УНДП распишаа конкурс за најдобри новинарски стории на тема справување со аерозагадувањето

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) во соработка со Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) распиша Јавен повик на тема „Справување со загадувањето на воздухот – јакнење на јавната свест за проблемите и можните решенија“. На повикот, за наградите во износ од 70.000, 50.000 и 30.000 денари може да конкурираат новинари што имаат објавено новинарски текстови, видео стории или...

Собрани 1.223 приказни на граѓаните за климатските промени во земјава, најмногу поплаки од поплавите

Портфолиото за животна средина на Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) во земјава иницираше студија за да собере прашања и искуства од прва рака од луѓето во однос на тоа како тие се справуваат со ефектите од климатските промени, при што преку онлајн прашалник биле собрани 1.223 приказни во период од еден месец на национално ниво. Методологијата на истражување...

Град Скопје и УНДП ќе поставуваат заштитни стреи на „топлотните острови“

Со цел намалување на ефектот на „Урбаните топлотни острови“, Град Скопје во соработка со УНДП почнува со реализација на проект за изготвување и поставување заштитни стреи на 9 утврдени пешачки острови низ Скопје. Поставувањето на заштитните стреи на пешачките острови ќе обезбедат сенки за пешаците и велосипедистите. Голем дел од пешачките острови на подрачјето на Скопје, со направени претходни студии...

Шахпаска: По само еден месец аудио читачот „Кико“ ги покажа своите резултати

На средбата со претставници на Сојузот на слепи лица (ССЛ) ми беше предочено дека аудио читачот „Кико“ е добра апликација која навистина им помага во нивното секојдневно работење, рече министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, на средбата со претставниците на ССЛ. Целта на социјалната реформа е на лицата со попреченост да им овозможи независен живот, движење во средината,...

Град Скопје го отвори зелениот покрив на Домот на културата „Кочо Рацин“

Градот Скопје во соработка со УНДП го уреди вториот зелен покрив во строгиот центар на градот на Домот на културата „Кочо Рацин“, познат како Домот на градежници. На површина од речиси 400 метри квадратни засадени се над 30 различни видови садници – дрвја, средно и ниско зеленило, има тревна површина и вертикално зеленило на ѕидовите, а поставени се и...

Инвестициите во зелени компании се клучни во борбата со климатските промени

Инвестициите во енергетска ефикасност, поточно во соларна централа, со која не само што ги задоволуваат сопствените потреби за електрична енергија, туку и продаваат вишок во системот, ја прави печатницата „Пропоинт“ како сто отсто зелена компанија. Таа е пример како само една македонска компанија со вистински инвестиции може да придонесе за намалување на влијанијата на климатските промени, заштеда на енергија...

Државата се заложи да ги намали нето емисиите на стакленички гасови за 82 отсто до 2030

Министерството за животна средина и просторно планирање ја достави својата втора национална заложба за климатска акција пред Рамковната конвенција на Обединетите нации за климатски промени (UNFCCC), со што се заложи да ги намали нето емисиите на стакленички гасови за 82 отсто до 2030, споредбено со нивото од 1990 година. „Република Северна Македонија постави навистина амбициозни климатски цели за нашите Национални...

Изворите на аерозагадување во Скопје ќе се испитуваат во лабораторијата на Универзитетот „Гоце Делчев“

Софистицирана лабораториска опрема, која прецизно ги анализира и утврдува поединечните извори на загадувањето на воздухот беше промовирана денеска на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Се работи за нов флуоросцентен рентген, спектрофотометар, кој се користи за хемиска анализа на елементите во аеросолите од воздухот. Со опремата со голема прецизност се добиваат резултати каква е содржината на аеросолите, со оглед на...

УНДП: За 100 домаќинства од Лисиче втор оглас за финансиска помош за замена на старите печки со инвертери

Околу 100 домаќинства од скопската населба Лисиче кои се затоплуваат на дрва, јаглен, нафта или отпад, ќе можат да ги заменат грејните тела со користење на нови енергетски ефикасни енергенси. За таа цел, Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) со Градот Скопје и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), го објави вториот повик за финансиска поддршка...

УНДП Северна Македонија организира настан по повод своја Акцелератор лабораторија

УНДП Северна Македонија ја започнува својата Акцелератор лабораторија и станува дел од глобалната мрежа од 92 лаборатории на УНДП. По овој повод, на 23 февруари со почеток во 14:30 часот во Хотел Хилтон, Скопје и паралелно на Зум платформата, УНДП Северна Македонија организира настан за промените на системот до забрзување на реформите, како и споделување успешни приказни од поединци...

Граѓаните донирале над 162.000 евра за настраданите во Турција и Сирија

Македонскиот народ собра речиси 10 милиони денари (162.100 евра) помош за настраданите во земјотресите во Турција и Сирија, соопшти денеска Црвениот крст на С. Македонија. Според Генералниот секретар на...