fbpx

УНДП конференција: Родовата еднаквост во намалувањето на ризиците од катастрофи во Западен Балкан и Турција

Со зајакнување на улогата на жените, преку образование, економски можности и инклузивни политики, можеме да изградиме посилни, поотпорни заедници способни да ги издржат предизвиците на климата што се менува, истакна министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова во воведното обраќање

-

Катастрофите ги погодуваат сите, но последиците од нив не се еднакви за сите. Одредени категории граѓани, особено жените, лицата со попреченост и други ранливи групи, се помалку заштитени во случаи на катастрофи. Овие прашања во однос на родовата еднаквост во намалувањето на ризиците од катастрофи се во фокус на дводневната регионална конференција во организација на Програмата за развој на Обединетите Нации, што се одржува во Скопје.

Конференцијата ја отворија министерката за животна средина и просторно планирање, Каја Шукова, амбасадорката на Швајцарија, Вероник Хулман и постојаниот претставник на Програмата за развој на Обединетите Нации, Армен Григорјан.

„Жените не се само жртви на климатските промени, туку тие се и витални градители на издржливост и одржливост. Со зајакнување на улогата на жените, преку образование, економски можности и инклузивни политики, можеме да изградиме посилни, поотпорни заедници способни да ги издржат предизвиците на климата што се менува“, истакна министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова во воведното обраќање.

Амбасадорката на Швајцарија, Вероник Хулман, ja истакна поддршката на нејзината држава за одржливиот развој во Северна Македонија во однос на засилувањето на отпорноста кон катастрофи.

„Швајцарија го препознава значењето на родово сензитивниот пристап во однос на политиките за намалување на ризиците од катастрофи и затоа треба да ги вклучиме најранливите групи во креирањето и имплементацијата на мерките на митигација. Токму затоа Швајцарскиот проект „Подобрување на отпорноста кон поплавите во Полошкиот регион“ се стреми да го зголеми разбирањето кај сите засегнати страни за потребата од јасни насоки за систематско вклучување на жените и ранливите групи во креирањето политики и планови за одговори при катастрофи“, изјави Хулман.

„Жените често се на првата линија во борбата против последиците од катастрофите. Затоа е значајно нивниот глас, не само да биде слушнат, туку и поддржан, особено во процесите на носење на одлуки. Треба да ги препознаеме жените како лидерки, кои преземаат мерки за заштита на заедницата. На сличен начин, лицата со попреченост поседуваат уникатно знаење и искуство кое е клучно за зголемување на отпорноста на заедниците. Препознавањето на овие способности и планирањето за потребите на маргинализираните групи ја засилува отпорноста на сите нивоа“, изјави Григорјан.

На конференцијата учествуваат претставници од земјите на Западниот Балкан и Турција, амбасади, невладини организации, приватен сектор, регионалната канцеларија на УНДП во Истанбул и повеќе агенции на Обединетите Нации.

Конференцијата е организирана во рамки на проектот „Подобрување на отпорноста кон поплави во Полошкиот Регион“, финансиран од Владата на Швајцарија; а со поддршка на Регионалниот хаб на УНДП во Истанбул како и финансиска поддршка на Владата на Турција.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.