fbpx
Таг: праг на алармирање

таг: праг на алармирање

Прекинат прагот на алармирање за ПМ 10 честички во Струмица

Министерството за животна средина и просторно планирање информираше дека, согласно податоците од Државниот автоматски мониторинг систем од вчера, 8 февруари, среднодневните концентрации на ПМ 10 честичките се под дефинираниот праг на алармирање од 150 микрограми на метар кубен. Поради ова, епизодата со надминување на прагот на алармирање за ПМ 10 честичките во Струмица е прекината, а со тоа и мерките...

МЖССП: Прекинат прагот на алармирање поради аерозагадувањето во Скопје и Струмица

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска информираше дека се прекинуваат мерките и препораките за заштита од аерозагадување при надминат праг на алармирање. Согласно податоците од Државниот автоматски мониторинг систем на ден 04.01.2024, среднодневните концентрации на ПМ-10 честички биле под дефинираниот праг на алармирање од 150 mg/m3 и епизодата со надминување на прагот на алармирање за ПМ-10 честички...

Стапуваат мерки и препораки за заштита од аерозагадувањето во Скопје

Во Скопје е надминат прагот на алармирање поради многу високите концентрации на ПМ-10 честички во воздухот од над 150 микрограми на метар кубен, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање. Концентрациите на ПМ-10 честички се повеќе од четири пати над дозволените максимални концентрации на мерната станица во Лисиче, како и три пати над дозволеното на мерната станица...

Во Струмица не се дише, прагот на алармирање за ПМ-10 честички е надминат

Во Струмица повторно активиран прагот на алармирање за ПМ-10 честичките поради надминувањето на вредноста од 150 микрограми на метар кубен во два последователни дена. Од Министерството за животна средина и просторно планирање информираат дека вчера концентрациите на ПМ-10 честички во воздухот изнесувале 230,1 микрограми на метар кубен, додека завчера тие изнесувале 188,1 микрограми на метар кубен. Од Министерството за животна...

Стапуваат на сила препораките и мерките за надминат праг на алармирање на ПМ 10 честички во Кичево и Струмица

Прагот на алармирање на суспендираните честички со големина од 10 микрометри (ПМ 10 честички) е надминат на мерните места во Кичево и Струмица, соопшти денеска Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Поради ова, во овие два града ќе стапат на сила препораки и мерки. Согласно мерките и препораките, МЖСПП во соработка со Министерството за здравство се должни да...

МЖСПП: Надминат прагот на алармирање во Битола, прекинат во Кичево и Гостивар

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска информираше дека прагот на алармирање за присуство на ПМ-10 честички во воздухот е надминат во Битола на мерното место Битола 2, а во исто време прагот на алармирање е прекинат во Кичево и Гостивар. „Согласно Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за нивоа и видови на загадувачки супстанции...

Прекинат прагот на алармирање за аерозагадувањето во Скопје, властите со препораки за празниците

Министерството за животна средина и просторно планирање денеска го прекина прагот на алармирање за високо загадување на воздухот во Скопје, информираат од ова министерство. „Согласно податоците од Државниот мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух на ден 26.12.2022, среднодневните концентрации на РМ10 суспендираните честички се под дефинираниот праг на алармирање од 150 мg/m3 и епизодата од два последователни дена е...

Повторно надминат прагот на алармирање поради аерозагадувањето во Скопје

Прагот на алармирање поради загадувањето на воздухот во Скопје е надминат, соопшти попладнево Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Оттаму информираат дека согласно уредбата во која е дефиниран прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрограми и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР), истиот е надминат на мерните места во Центар...

Прекинат прагот на алармирање поради загадениот воздух во Скопје

Прекинат е прагот на алармирање поради загадениот воздух во Скопје, соопшти попладнево Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Одлуката е донесена согласно податоците од Државниот мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух од вчера, според среднодневните концентрации на ПМ-10 суспендираните честички кои два последователни дена биле под дефинираниот праг на алармирање од 150 микрограми на метар кубен. Прагот...

И денеска високо загадување на воздухот, Скопје 10-ти најзагаден град во светот

Веќе неколку дена по ред, Скопје се наоѓа на листата на 10-те најзагадени градови во светот. Со US AQI индекс на квалитет на воздухот од 170, македонскиот главен град претпладнево се најде на 10-тата позиција на најзагадени градови. Црвениот аларм за нездрав воздух веќе неколку дена е вклучен на веб-страницата IQAir. Претпладнево во Скопје загрижувачко загадување има на речиси сите...

МЖССП: Надминат е прагот на алармирање во Тетово поради аерозагадувањето

Освен за Скопје и Струмица, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖССП) денеска информираше дека е надминат прагот на алармирање и за Тетово поради загадувањето на воздухот со ПМ-10 честички. Прагот на алармирање за Тетово е активиран откако два дена по ред била надмината вредноста од 150 микрограми на метар кубен на суспендираните честички со големина до 10...

Немаме целосен увид во аерозагадувањето поради старите сервери на министерството

Министерството за животна средина ги следи податоците од мерните станици за мониторинг на загадувањето на воздухот и препорачува мерки, иако граѓаните деновиве немаат целосен увид во моменталната состојба преку веб страницата air.moepp.gov.mk, информираше денеска министерот Насер Нуредини. Причина за тоа се застарените сервери на министерството, кои во моментов се менуваат, а не опремата во мониторинг станиците, за која минитстерот вели...

Скопје и денеска е европски град со најзагаден воздух и меѓу петте најзагадени во светот

Македонскиот главен град денеска е на петтата позиција на листата најзагадени градови во светот и е најзагаден во Европа. Спред податоците на IQ Air, индексот на квалитетот на воздухот US AQI за Скопје е 183 со што градот останува во црвената зона на места каде воздухот е нездрав. Во текот на вчерашниот ден Скопје се најде на деветтата позиција на...

Скопје денеска е европски град со најзагаден воздух, надминат е прагот на алармирање

Европски град со најголемо загадување на воздухот денеска е Скопје. Според податоците на IQ Air, индексот на квалитетот на воздухот US AQI за Скопје е 174 и градот е влезен во црвената зона на места каде воздухот е нездрав. Скопје утрово е деветти по загаденост град во светот според квалитетот на воздухот. Од Министерството за животна средина и просторно планирање...

Загадувањето на воздухот повторно алармантно, нема реакција од институциите

Во првите денови од 2022 година, аерозагадувањето во земјава достигнува загрижувачки нивоа, но изостанува реакција на институциите. Веќе втор ден по ред, мерната станица во скопско Лисиче и Струмица е регистрирано присуство на ПМ-10 честички во воздухот над прагот за алармирање, но нема реакција од институциите. Според измерените податоци од мерните станици со кои управува Министерството за животна средина и...

Дождот и ветерот го намалија аерозагадувањето, од утре јавниот превоз во Скопје не е бесплатен

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека е прекинат прагот на алармирање поради загадувањето на воздухот со ПМ-10 честички во Скопје и Струмица. „На ден 28.12.2021, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 150 mg/m3, и епизодата од два последователни дена е прекината во Скопје - Центар, Гази Баба, Лисиче и Ректорат и Струмица“, информираат од...

Воведен бесплатен јавен превоз и серија мерки поради аерозагадувањето во Скопје

Градот Скопје, поради аерозагадувањето, денеска воведе серија мерки за граѓаните, што ќе бидат на сила додека аерозагадувањето со ПМ-10 честички не се намали под 100 микрограми на кубен метар. Бесплатен јавен превоз во автобусите на ЈСП и приватните превозници, зајакнат инспекциски надзор, ограничување на градежните активности на објектите под надлежност на Град Скопје и интензивна контрола на градилиштата се само...

Надминат е прагот за алармирање од ПМ-10 честички во воздухот во Скопје и Струмица

Граѓаните дишат енормно загаден воздух изминативе денови, а институциите и политичките партии си ја префрлаат меѓусебно вината за аерозагадувањето во Скопје, но и во останаттие градови. Од Министерството за животна средина и просторно планирање попладнево информираа дека е надминат прагот на алармирање за суспендирани ПМ-10 честички во воздухот, поради тоа што во текот на два последователни дена е надмината вредноста...

МЖСПП: Престануваат да важат вонредните мерки поради загадениот воздух во Битола

Прекинат е прагот на алармирање во Битола, со што престануваат да важат препораките и мерките поради загадениот воздух во Битола, кои стапија на сила пред два дена, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). „Согласно податоците од ДАМСКAВ на ден 21.02.2021, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 163 mg/m3, и епизодата од два...

Инспекторатот со дрон го снимал и следел дивото фрлање и палење отпад

На подрачјето на Скопје состојбата со загадениот воздух е веќе под прагот на алармирање, извести Државниот инспекторат за животна средина на својата Фејсбук страница, повикувајќи се на податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на воздухот од 31 јануари. „Се прекинува епизодата за надминување на прагот за алармирање за две мерни места во Скопје Лисиче и Ректорат за два...

Камерите кои треба да ловат сообраќајни прекршоци не се во функција

Камерите кои се поставуваат на скопските сообраќајници, а кои се дел од проектот „Безбеден град“ сè уште не се во функција. Објавата што ја анализираме манипулира и непотребно крева...