fbpx
Таг: инфлација

таг: инфлација

Порталб анализа: Поскапуваат храната и нафтата – дали ценовниот бран се ближи кон Македонија?

Цените на горивата во земјава веќе се враќаат на ниво од пред почетокот на корона кризата, храната, односно пченката и пченицата веќе се со повисоки цени на светските пазари, поскапуваат и железото и другите метали. Трендовите на светските пазари укажуваат на тоа дека посткризно-следува ценовен бран, пишува Порталб.мк. Домашната статистика веќе регистрираше раст на цените на мало за 1,6 отсто. Во...

Економските аналитичари очекуваат пораст на инфлацијата

Економските аналитичари очекуваат зголемување на инфлацијата и незначителни промени на бруто домашниот производ оваа и следната година, покажува новата анкета на Народната банка спроведена во декември. „Економските аналитичари ги објаснуваат ваквите движења кај инфлацијата и БДП главно со ефектите од глобалната криза предизвикана од пандемијата на ковид-19 и од мерките за справување со неа. Во однос на инфлацијата, малку се...

Народна банка: Годишниот пад на БДП е 6,4 отсто ризиците од ковид-19 сè уште постојат

Расположливите макроекономски показатели упатуваат на годишен пад на домашниот бруто-производ во првата половина од годината од 6,4 проценти, информираат од Народна банка по одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка. „Во однос на априлската проекција на Народната банка, ова претставува малку послабо остварување од очекувањата главно како резултат на отстапувањето за првиот квартал, додека остварувањето...

Анкета на НБРМ: Инфлацијата стабилна, економијата годинава ќе оди во минус 4,3 отсто

Народната банка на Северна Македонија ги објави резултатите од анкетата за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на бруто домашниот производ, спроведена во септември годинава. Анкетираните економски аналитичари изјавиле дека и понатаму очекуваат умерена, ниска и стабилна инфлација, а во однос на економскиот раст, нивните очекувања се дека ќе има постепено надминување на кризата и закрепнување на економијата во...

Зголемените трошоци за домување во август ја качија инфлација за 1,5 отсто

Повисоките вкупни трошоци за домување и за храна и пијалоци во минатиот месец доведоа до пораст на инфлацијата на месечно ниво. Државниот завод за статистика објави дека вкупната инфлацијата во август 2020 изнесувала 1,5 отсто, односно дека, во споредба со истиот месец минатата година, за толку се зголемиле трошоците на живот во државава. Додека во однос на цела 2019,...

Економските аналитичари очекуваат намалување на инфлацијата и пад на БДП

Економските аналитичари очекуваат намалување на просечната стапка на инфлација и очекуваниот пораст на бруто домашниот производ поради пролонгирање на ефектите од глобалната криза предизвикана од пандемијата на корона вирусот, покажува новата анкета на Народната банка за периодот 2020 ‒ 2022 година. „Во однос на инфлацијата, просечните очекувања за 2020, 2021 и 2022 година се значително пониски во однос на претходната...

Што ќе се случува со цените: Инфлација угоре или удолу?

Во “потршувачкиот мартовски пик“ регистрирани првите “симптпоми“ на зголемени трошоци на живот за дел од прехранбените производи, масло, шеќер, кондитроски призводи, млеко, јајца. И во април се прелеа зголемената потрошувачка, дополнително стимулирана од празничните денови, но и продолжениот полициски час, до втроник, пет изутрина, пишува неделната економска анализа на Portalb.mk. Граѓаните повторно ги полнеа кесите во продавниците и на...

Аналитичарите очекуваат силен удар од корона вирусот по македонскиот БДП

Економските аналитичари очекуваат дека поради негативните ефекти од кризата предизвикана од корона вирусот порастот на македонскиот бруто домашен производ значително ќе се намали во 2020 година, покажува Анкетата за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП за периодот 2020 ‒ 2022 година спроведена во март од Народната банка. „Тековно, анкетираните аналитичари очекуваат пораст од 1,2 отсто во 2020...

Порастот на цените на нафтата и на храната ќе ја забрзаат инфлацијата

Економските аналитичари очекуваат постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот пораст во следните две години, покажува најновата анкета на Народната банка за инфлациски очекувања и прогнозите за движењето на бруто домашниот производ. „Во однос на инфлацијата, очекувањата за 2019 година упатуваат на просечна стапка од 1,4 отсто, што е помалку за 0,2 процентни поени во споредба со претходната анкета, додека...

Цените на тутунот, на туристичките аранжмани и на автомобилите ја подгреаа инфлацијата

kupuvanje shoping zheni potroshuvachka koshnichka
Умерена инфлација во нашата земја, но под ризик од притисокот на цените на странските пазари. Според најновите мерења, во август во споредба со jули трошоците на живот се зголемени за 0,3 отсто додека цените на мало за 0,2 отсто, се вели во неделната економска анализа на „Порталб.мк“. Сепак, позначајно зголемување на трошоците на живот е забележно кај туристичките аранжамни, авионскиот...

Народна банка оценува дека движења во економијата се поволни

Поволните поместувања во економијата се забележани во периодот април – мај годинава, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и продолжување на растот на индустријата, велат од Народна банка. -Тековно расположливите високофреквентни податоци за периодот април-мај 2019 година главно упатуваат на продолжување на поволните поместувања во економијата, видливи преку забрзаниот раст на трговијата и продолжување на растот на индустријата. Ова,...

Народна банка: Поволни движења во економијата преку пораст на производството и трговијата

На редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка, било констатирано дека порастот на домашниот бруто-производ (БДП) од 4,1 проценти бил во согласност со очекувањата. „Растот на економската активност е поттикнат од домашната побарувачка, додека нето-извозот има мал негативен придонес. За вториот квартал од годинава, при ограничен обем на расположливи податоци, тешко е да се формира попрецизна...

Народна банка: Раст на индустријата, прометот во трговијата и градежништвото

Податоците за економската активност за третото тримесечје од 2018 година покажаа раст на домашниот бруто-производ (БДП) од три проценти, што е малку подобро во однос на очекувањата, соопштија од Народна банка по одржаниот Комитет за оперативна монетарна политика. Од таму велат дека има поволни поместувања во економијата во четвртиот квартал, при забрзан раст на активноста во индустријата и прометот во трговијата, како...

Економските аналитичари до 2020 година очекуваат пораст на инфлацијата, но и на БДП

Постепено забрзување на инфлацијата и на економскиот пораст во 2019 и во 2020 година очекуваат економските аналитичари во најновата анкета за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП на Народната банка. „Така, за 2019 година очекуваат дека просечната стапка на инфлација ќе изнесува 1,8 отсто, а 2 отсто во 2020 година. Испитаниците ја објаснуваат нагорната патека на инфлацијата...

Односот долар – евро и падот на цената на нафтата – фактори за деловните проекции во 2019 година

Прогнозите за цената на нафтата, односот меѓу доларот и еврото во 2019 година можe да влијаат врз проекциите во деловниот сектор во Македонија. Во најновиот извештај за макроекономските показатели, Народната банка соопшти дека во најновите оцени за цената на нафтата за 2019 година е извршена надолна ревизија во однос на октомври. Во услови на очекувања за помала светска побарувачка и...

НБРМ: Oсновната каматна стапка останува непромената на нивото од три проценти

Oсновната каматна стапка останува непромената на нивото од три проценти, било заклучено на редовната седница на Народна банка, на која бил усвоен Кварталниот извештај. Во периодот април-јуни годинава, стапката на инфлација изнесувала 1,5 проценти. Во Извештајот е забележано дека инфлацијата во второто тримесечје од годинава е под очекуваната за кварталот во рамки на априлската проекција. Дефицитот во тековната сметка се...

Народна банка донесе стратегиски план за ниска инфлација и стабилен курс на денарот

Советот на Народната банка денеска одржа редовна седница на која ги донесе Стратегискиот план и Програмата за истражувачка активност за периодот од 2019 до 2021 година. „Стратегискиот план за следниот тригодишен период содржи единаесет стратегиски цели кои јасно ја изразуваат определбата за одржување ниска и стабилна инфлација преку стратегијата на одржување стабилен курс на денарот во однос на еврото, одржување...

НБРМ: Економијата закрепнува по падот во првата половина од 2017 година

Економијата во четвртиот квартал од 2017 година закрепнала со подобро темпо во однос третиот, било заклучено на редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народна банка. „Во однос на активноста во економијата, по падот во првата половина на 2017 година и умереното закрепнување во третиот квартал, во четвртиот има закрепнување со нешто подобро темпо. На ваква констатација посочуваат податоците...

СДСМ: Агенцијата „Фич“ ја потврди успешноста на реформите

Промената на изгледот на Македонија од негативен во позитивен од страна на меѓународната агенција за оценка на кредитниот рејтинг „Фич“, е потврда дека реформите на Владата, финансиската и економска стабилизација, како и економските мерки носат позитивни резултати, се вели во соопштението на СДСМ. Од таму додаваат дека „на подобрувањето на изгледот влијаеше политичката стабилизација, подобрувањто на меѓународната позиција на земјава, напредокот...

Тевдовски не очекува поскапувања, откако акцизата на нафтата се зголеми за 3,5 денари

Министерот за финансии, Драган Тевдовски не очекува поскапувањa на производите по зголемувањето на акцизата на нафтата и нафтените деривати од 3,5 денари, што стапи на сила од вчера. - Министерството за финансии веќе соопшти дека очекувањата за движење на инфлацијата се 1,7 проценти и во нив е вградено и зголемувањето на акцизата. Апсолутно не очекуваме тоа да предизвика придвижување на цените...

Матурантите договараат ресторани за прослава, но и учат за матурскиот испит

Откако наставата се нормализира во последниве недели после лажните дојави за бомби, матурантите се подготвуваат за претстојните прослави, но и за полагање на испитот на зрелоста. Годинава за прв...