fbpx
Таг: Гоу Грин

таг: Гоу Грин

РЕДИ Рециклажа на терен, почна селекцијата на отпадот во дел од зградите низ Скопје

До сега околу 200 згради во општините Карпош, Аеродром и од други скопски општини се пријавени за новиот проект на РЕДИ Рециклажа за воспоставување на систем за селекција на отпадна хартија и пластика. Од социјалното претпријатие се задоволни од интересот по распишаниот јавен повик до станбени згради и компании за учество во воспоставувањето на системот за примарна селекција на...

5 ноември – Ден посветен на младите на Конференцијата за климатски промени (КОП 26)

Денешниот ден (5 ноември) е посветен на младите во рамки на Конференцијата за климатски промени на ОН (КОП 26), кој се одвива во Глазгов, Обединетото Кралство. Мила Јовановска, претседателка на Здружението Гоу Грин, вели дека младите се директно засегнати од климатската криза. Тие најмалку придонеле, но сепак директно ќе ги чувствуваат најлошите последици во наредните години. Затоа е многу важно...

Младите од шест општини избраа зелени проекти кои ги бараат од идните градоначалници

Младите лица од општините Аеродром, Карпош, Кисела Вода, Чаир, Куманово и Прилеп им доставија конкретни зелени проекти на кандидатите и кандидатките за идни градоначалници на овие локални самоуправи. Преку проектот „Младински Дигитален Еко-активизам за Зелени Општини“, еколошкото здружение „Гоу Грин“ успеа да ги вклучи младите да дадат свои идеи и предлози за идниот развој на општините, но и да...

Почнува со работа РЕДИ Рециклажа, зградите во Аеродром и Карпош да се пријават за селекција на отпад

Социјалното претпријатие РЕДИ Рециклажа официјално го најави своето почнување на активности кои ќе го подобрат животниот стандард и работа на неформалните собирачи на отпад и ќе ја подобрат состојбата на животната средина во Република Северна Македонија. РЕДИ Рециклажа ќе воспостави систем за примарна селекција на отпад преку мапирање на станбени згради во Општините Аеродром и Карпош во Скопје. Веќе...

(ГАЛЕРИЈА) Пет велосипеди произведуваа струја за проекција на филм во Градски парк

Првото еко-кино на точак во Скопје се случи синоќа во Градски парк. Во организација на здружението за развој и заштита на животната средина „Гоу Грин“, присутните имаа можност да го погледнат документарниот филм „Живот на нашата планета“ (A Life on Our Planet) на Дејвид Атенбороу. Наместо на традиционален начин, неговата проекција ја овозможија пет велосипеди кои произведуваа електрична енергија. Во...

World Cleanup Day утре ќе се одбележи со чистење на Долна Матка

Глобалниот настан World Cleanup Day (Светски ден на чистењето) ќе се одбележи и во земјава со акција за чистење на Долна Матка. Чистењето на излетничкото место покрај реката Треска ќе се одржи утре (сабота), со почеток од 11 часот. За сите заинтересирани лица ќе има бесплатен превоз кој ќе тргнува во 10:15 часот на паркингот Пошта 2 кај Железничката станица...

Младите да се едуцираат за зелени работни места, кадри недостасуваат во сите индустрии

Енергетската ефикасност, обновливите извори на енергија, градежништвото, земјоделството, третманот на отпадот и зачувувањето на ресурсите, се само дел од областите кои во последните години креираат голем број на зелени работни места. Одржливиот концепт и циркуларната економија станува дел од речиси секој аспект на секодневието и на граѓаните и на бизнисите. Тоа е тесно поврзано и со иднината и начинот на...

Младите имаат уште два дена да достават предлози за зелени општини во пресрет на локалните избори

Уште два дена имаат младите од општините Кисела Вода, Аеродром, Карпош, Чаир, Прилеп и Куманово да го дадат нивниот предлог за зелени општини, потсетува Здружението „Гоу Грин“. Предлозите можат да се поднесат на линкот кој може да се најде на веб-страната и на профилите на „Гоу Грин“ на социјалните мрежи. Како што информираат од таму, предлозите подоцна ќе бидат евалуирани и...

Неформални собирачи на отпад: Секојдневно ни ја вршат селекцијата на отпадот, а заедницата ги отфрла

Од 3.000 до 5.000 луѓе во земјава ги заработуваат средствата за егзистенција од селекција на комуналниот отпад по контејнерите низ градовите. Поради ниското ниво на свест кај граѓаните, примарната селекција на отпадот не се врши во самите домаќинства, пластичните ќеси полни со ѓубре ги фрламе во контејнерите, по што неформалните собирачи на отпад поминуваат и ги двојат хартијата, пластиката,...

Неформалните собирачи на пластика да се вмрежат во одржлив и зелен систем на селекција на отпад

Речиси 90 отсто од селектираниот отпад во земјава, најчесто пластика и хартија, го собираат неформалните собирачи. Неколку илјади луѓе од најниското социјално скалило живеат од овој бизнис и имаат потреба да се вмрежат во одржлив и зелен систем со кој правилно ќе се управува со отпадот. Паралелно со тој процес неопходно е да се работи на јакнење на свеста...

Селекцијата да не зависи од постојните цени на отпадните материјали, потребен е финансиски одржлив модел

Процентот на селекција на отпадот во земјава не смее да зависи од моменталните цени на отпадните материјали на пазарот, туку неопходен е финансиски одржлив модел. Ова се однесува на неформалните собирачи на отпад, на јавните комунални претпријатија, но и на сите други субјекти кои се вклучени во делот на примарната и секундарната селекција на отпадот, велат од Здружението за...

Отворени три еко зони во Скопје со полначи за телефон на сончева енергија

Зоолошката градина, скверот „Јадран“ во центарот на градот и паркот „Шопен“ во Општината Кисела Вода се првите три „Гоу Грин“ еко зони во Скопје. Овие еколошки катчиња на минувачите им нудат место каде што ќе можат да ги наполнат телефоните или таблетите со сончева енергија, бесплатен интернет, како и сензори за мерење на квалитетот на воздухот. Имаат и „паметни“...

Млади амбасадори за климатски промени ја симулираат Конференцијата на ОН за климатски промени СОР26

Дваесет млади амбасадори за климатски промени, заедно со експерти и граѓански активисти, денеска се дел од првата симулација на Конференцијата на ОН за климатски промени СОР26, која се одржува во земјава и пошироко, во организација на организацијата „Гоу Грин“. Млaдите амбасадори, кои претходно беа обучени преку онлајн курсот за климатска дипломатија, пред почетокот на конференцијата ги слушнаа препораките на експертите,...

Припадници на ранливи категории граѓани за 13 недели собраа 4,5 тони хартија и 2,5 тони пластичен отпад

Над 4,5 тони хартија и 2,5 тони пластика за само 13 недели се собрани и испратени на рециклирање преку проектот „Селектирам“ на невладината организација „Гоу Грин“. Отпадната амбалажа ја подигаа петмина собирачи од социјално ранливите категории граѓани, кои во периодот од август до декември работеа во 46 згради или со околу 2.000 домаќинства во општините Центар, Кисела Вода, Карпош...

Проблемот со третманот на отпадот го „ставаме под тепих“, резултат ни се дивите депонии [мултимедија]

Изградбата на регионалните депонии со години наназад е „жежок костен“ во рацете на македонските власти, кои проблемот со реализација на проектите постојано си го префрлаат од локалната на централната власт и обратно. Како резултат на ова, по повеќе од една деценија наназад, во земјава не е формиран ниту еден современ систем за третман на отпадот со негова селекција и...

Владата да не планира нови рудници за јаглен, апелираат еколошките организации

Најголемиот дел од инвестициите да се насочат кон обновливите извори на енергија, а да се затворат сите постројки кои работат на јаглен е заедничкиот став на еколошките граѓански организации за програмата на Владата за животна средина. Екологистите ѝ забележуваат на новата влада што на маса го враќа отворањето на рудникот „Живојно“, кој ќе значи и продолжување на векот на...

Од малите хидроцентрали на Шара нема никаква корист освен профит за сопствениците

Да запре планирањето и изградбата на мали хидроцентрали и издавањето на концесии за Шар планина, апелираат еколошките организации во земјава. Овие енергетски објекти даваат минимален придонес во вкупниот енергетски биланс на земјата, но прават огромна штета на потенцијалот на реките, кој зафатен од климатските промени, сè помалку ги задоволува потребите за вода на локалното население и живиот свет во...

Зелена иднина без јаглен е основа на Стратегијата за климатска акција

Зеленото сценарио од Стратегијата за енергетика е основа за идната долгорочна Стратегија за климатска акција која е во изработка и која, заедно со законот за климатска акција, треба да биде основа за активностите на нашата држава во борбата против климатските промени. По ратификацијата на Договорот од Париз, прашањата за намалени климатски промени во земјава досега најмногу се интегрираа во енергетските...

Лекциите за животна средина мора да станат приоритет во македонското образование

Младите мора повеќе да учат за климатските промени, да знаат што е одржлив развој и на кој начин ќе треба да се справат со еколошките предизвици, кои со децении се едни од најголемите закани за планетата Земја. Зајакнувањето на образованието за животната средина во постоечките наставни програми во основното и средното образование во земјава, треба да создаде еколошки освестени...

Зелени економии за одржлива енергетска иднина: ќе го исфрлиме ли јагленот од употреба? (видео)

Транзицијата кон чисти извори на енергија е неопходна, не само за да се остварат енергетските и климатските цели, туку и да се заштити здравјето на луѓето. Преминот кон зелена економија не ја заобиколува ниту Северна Македонија, иако eнергетскиот систем во земјава е речиси целосно зависен од јаглен, што е една од главните причини што имаме најзагаден воздух на глобално...

Демерџиев: Не дојдовме овде да правиме провокации, туку да му оддадеме почит на Гоце Делчев

Денеска, овие мерки за сигурност се неопходни, а сигурноста значи, сите што сакаат да искажат почит за Гоце Делчев, тоа слободно да дојдат да го сторат, изјави пред малку...