Денеска и утре активности со фокус на волонтирање и зелен активизам по повод Денот на млади

Извор на фотографија: Гоу Грин

Со кино на точак, младински волонтеризам, изложби и тематски работилници за рециклирање, денеска (11 август) и утре (12 август) со почеток во 17 часот во Домот на култура „Билјана Беличнец“ во Кисела Вода започнува одбележувањето на Денот на младите.

Концептот е сместен во духот на младинското волонтирање и зелениот активизам што има за цел, како што се вели во соопштението, да ги поттикне младите и да даде простор за идеи, разговори и размислувања за создавање подобра и поодржлива иднина, велат организаторите на настанот, Волонтерски центар Скопје и здружението Гоу Грин.

„Преку разни работилници младите ќе можат да се дружат и да научат повеќе за Работилници како дизајнирање и креирање еко-торба, инструменти од рециклиран материјал, „Спасете ја планетата дома“, работилница за рециклирање, работилница за климатски промени околу 125 кг јаглеродна коцка, намалување на отпадот и правилен избор на отпад во секојдневните активности. Ќе има и видео-продукција со паметни телефони“, стои во најавата.

Организаторите информираат дека и двата дена ќе има изложба од млади уметници, како и фотоизложба за волонтеризам и еко-активизам. Покрај тоа, предвиден е и забавен дел што ќе биде покриен од млади бендови и артисти.

Утре, во склоп на програмата ќе има и кино на точак, каде ќе се прикажуваат филмови на тема волонтеризам и екоактивизам. Дел од кратките филмови ќе бидат од програмата на EU Youth Cinema: Green Deal.

Годинава Денот на млади се слави во Европската година на млади, па според најавата, младите ќе имаат можност преку инфо-точките на ЕУ и Националната агенција да се запознаат поблиску со програмите и активностите што ги нудат за млади.

Настанот се реализиран во поддршка на општина Кисела Вода, Националната агенција за образовни програми и мобилност и EU House Skopje.