fbpx
Таг: дебата

таг: дебата

Младите бараат флексибилно работно време, можност за онлајн работа и повисоки плати

Поддршка од државата за обуки и развој на вештини на младите, развој на образовен систем кој ќе продуцира кадри според потребите на пазарот, повеќе пракса отколку теоретска настава, како и поттик за развој на поширок спектар професии со кои вработувањето ќе биде загарантирано, се дел од решенијата за тоа како професиите на инидната да се прилагодат и да бидат...

Фондација „Метаморфозис“ организира дијалози за дигитална агенда

Во рамки на проектот „Зголемување на граѓанското учество во дигиталната агенда – ICEDA” кој е кофинансиран од Европската Унија и се спроведува во шест држави (Северна Македонија, Србија, Косово, Црна Гора, Албанија и во Естонија), Фондација „Метаморфозис“ организира дијалози за дигитална агенда „Дигитална агенда за граѓаните - дигитализација и дигитална трансформација за поефикасна администрација“. Настанот ќе се одржи на...

Како да се зголеми ангажманот на младите во земјоделството, клучен дел од агендата за развој на ЕУ

Како да се мотивираат младите да се занимаваат со земјоделство како клучен дел од агендата за развој и што им е неопходно, беа дел од прашањата на кои дебатираа триесетина претставници на институции, здруженија и поединци што се занимаваат со земјоделство, полјоделство, лозарство, овоштарство и пчеларство. Дебатата на тема „Здрава, безбедна и достапна храна“ поттикната од Европскиот зелен договор, се...

Реформите во администрацијата недоволни: Потребни се квалитетен кадар и дигитални услуги

„Администрирањето“ на реформите на јавната администрација е главниот проблем, бидејќи реформите се спроведуваат, но не се на посакуваното ниво. Има стратегии, акциони планови, но техничките прашања и волјата се мали. Имаме кадар, но поважно е да имаме квалитет, кој недостасува, особено во областа на информатичката технологија, што секако би помогнало да се унапреди дигитализацијата на услугите, кои граѓаните на...

ResPublica: Хоророт на пропагандата или кога мртвите стануваат

Текст на „ResPublica“. Според договор, „Мета.мк“ го пренесува текстот во целост: Дезинформациите за руската воена инвазија на Украина доведоа до такви поделби на населението во Македонија, особено на оние што се информираат главно од социјалните мрежи, што сега се води онлајн дебата околу тоа дали навистина таму има војна и страдаат цивили или станува збор за холивудска продукција со цел да се...

Дебата за климатски промени: Да не заборавиме на животната средина поради дневнополитичките настани

„Ако пред 20 години било проблем да зборуваме за климатски промени, денес дебатираме на оваа тема. Мора да се надеваме дека свесноста ќе влијае да спречиме поголема еколошка деградација“, нагласи модераторката Мила Јовановска од организацијата „Биди зелен“ на втората по ред екодебата на тема климатски промени што се одржува во рамките на изложбата „Розeви тигри и златни гуштери и...

Комисијата за жалби при СЕММ досега разгледувала над 500 претставки, речиси 80 отсто се за онлајн медиуми

За осум години функционирање, Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) разгледала над 500 доставени претставки, а за забележување е дека речиси 80 отсто од нив се однесувале за онлајн медиумите. Ова денеска го изјави претседателот на Комисијата за жалби при СЕММ, Мирче Адамчевски на дебатата на тема „Медиумска саморегулација и неопходни мерки за...

Порталб.мк ќе го одбележи 10-от роденден со дебата „Визија за Северна Македонија“

По повод 10-годишнината од основањето на Portalb.mk, еден од најстарите новински сајтови на албански јазик во земјава, ќе се одржи панел дискусија меѓу колумнисти и млади активисти на тема „Визија за Северна Македонија“. Настанот ќе се одржи на 31 март, четврток, со почеток во 12 часот на Универзитет на Југоисточна Европа - Тетово, просторија ЛХ4 во зградата на Ректоратот. На панел...

Младите бараат повеќе да се зборува за отпадот и неговото влијание врз животната средина

„Треба да излеземе од удобната зона, да бидеме креативни како да создаваме помалку отпад и да размислуваме што ѝ правиме на нашата животна околина со секое наше однесување. Сакаме повеќе да се обрнува внимание на екологијата во образовниот процес, преку реални проекти и практики, а не само теоретски“, велат гимназијалци од „Панче Арсовски“ од Скопје, кои учествуваа на дебатата...

ДЕБАТА: Нема доволно политичка волја за дигитализација на општинските услуги

Има недостиг на стратешки пристап за развивање на дигитализацијата на локално ниво, оти речиси сите стратегии во моментов се насочени на услугите што ги дава централната власт, а постои и недостиг на интегриран систем на јавни услуги што ќе овозможат одговорна и безбедна испорака на услуги за сите граѓани без исклучок. Отсуствува и разбирање на потребата од дигитализација од...

Порталб.мк: На дебатата за Попова Шапка, не присуствуваа двајца клучни министри

Граѓани, активисти и љубители на Попова Шапка вчера се собраа и разговараа за проблемите на центарот, на јавната расправа организирана од Општина Тетово. Но, на дебатата не се појавија двајцата министри чии улоги се многу важни за враќањето на сјајот на туристичката атракција „Попова Шапка“, пишува Порталб.мк. Работа, а не зборови, урбанистички план, долгорочен план, паркинзи, ефикасно управување со отпад,...

ДЕБАТА: Дигитализацијата ќе донесе придобивки за граѓаните, но бара дополнителен напор и средства

Дигитализацијата би донела огромна предност и за граѓаните и за транспарентноста и отчетноста на локалните власти, но за да се достигне потребното ниво ќе бидат потребни многу напори и пари. Во меѓувреме, треба да се продолжи со работа на процесот на „дигитализирање“ на општините под контрола на некаков „центар“, оти самостојните обиди не донесуваат многу корист. Ова се дел од...

Нова епизода на „Шорткат“: Аутизмот ќе се обиде да ви одземе сè, од вас зависи колку ќе му дозволите!

Во новото издание на „Шорткат“ информираме за книгата „Не ме викај аутист – моето име е Адам“ на Аниса Ејуп Беќировиќ, мајка на 15-годишното момче со нискофунцкионален аутизам Адам. Во книгата што ја подготвува, Аниса го опишува животот на нејзиното дете низ серија раскази. За тоа какви им се секојдевијата, каков е  германскиот образовен ситем од кој Адам е...

Онлајн дебата „Медиумска писменост во акција“ – заложби за животната средина

Денес се одржа онлајн дебатата „Медиумска писменост во акција“ организирана од Институтот за комуникациски студии. Модераторот на дебатата Катарина Топалова го отвори настанот за присутните дебатери и медиуми со истакнување на значењето што значи да бидеш медиумски писмен. Таа напомена дека писменоста означува да се умее да се чита и пишува додека медиумската писменост означува многу повеќе од тоа. Целта на...

„Дали е корисна училишната униформа?“ – дебата меѓу средношколци и студенти организирана од МОФ

Во просториите на невладината организација Центар за балканска коорперација ЛОЈА, вчера во Тетово се одржа дебата меѓу студенти и средношколци на тема „Личен стил или еднаквост: Дали е корисна училишната униформа?“, организирана од страна на Младински образовен форум (МОФ). Дебатата беше спроведена од учесници кои се дел од два од едукативните клубови или програми на МОФ: Дебатен клуб и клубот...

Дебата на Метаморфозис: Медиумските реформи треба да се континуитет, а не тргни-застани процес

Фондацијата Метаморфозис вчера организираше дебата за реформите во медиумскиот сектор, која што се одржа по презентацијата на сопствениот извештај „Реформи на половина пат - политичката волја час ја има, час ја нема“ од мониторингот на следење на реформите во областа на медиумите. На дебатата беа потврдени наодите од извештајот, при што заеднички заклучок на соговорниците беше дека нема исполнување на...

Предавање за споделеното владеење денеска на Фестивалот за критичка култура КРИК

Во рамките на КРИК - фестивал за критичка култура, денеска со почеток во 19.30 часот провокативниот филозоф Петер Халвард ќе одржи онлајн-предавање насловено „Заедничка цел: Предизвикот на споделеното владеење“. Предавањето ќе може да се следи на Facebook страницата на фестивалот или на Zoom на следниот линк. По предавањето ќе следи разговор со Артан Садику, а и онлајн полемика отворена за сите...

Ризаов: Оставени сме сами на себе, немаме поддршка од институциите во борбата против дезинформациите

„Тоа што многу загрижува е што од минатата година Фондацијата „Метаморфозис“ стана цел на организиран напад на социјалните мрежи, кој се состои од објава на слики во форма на некролози и повици на насилство. Тоа трае веќе седум месеци. Јавно обвинителство нема никаква реакција, а кампањата продолжи и уште трае. Не сите луѓе на фотографиите се новинари, кои не...

ДЕБАТА: За спречување на корупцијата, потребни се сериозни активности, а не декларативни изјави

Декларативните изјави за значењето и спроведувањето на фундаменталните права, не значат ништо без конкретни и сериозни активности во спречувањето на корупцијата, во кои ќе бидат вклучени сите засегнати страни: институциите, парламентот, граѓанските здруженија, академската средина и сите интересни групи. Ова беше заеднички заклучок на денешната дебата на тема „Што стои на патот во спроведувањето на антикорупциското законодавство?“, во рамките на...

Порталб: Секој четврти во земјава кој останал без работа е млад, младите без перспектива

Младите се едни од најранливите категории кога станува збор за работничките права. Стапката на невработеност кај младите во Северна Македонија е една од највисоките во Европа. Пазарот на труд денес бара повеќе вештини и прилагодување кон новите достигнувања, креативност, способност да се размислува на иновативен начин и во таа насока треба да се развие формалното и неформалното образование. Дискриминацијата...

Одржана комеморација во Цетиње, Црна Гора се простува со загинатите

Во црногорскиот град Цетиње денеска се одржа комеморација по повод загинувањето на граѓаните кои ги изгубија своите животи во петочкиот масакр, јавува весникот Побједа. На комеморацијата присуствуваа претседателот Мило...