Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенеберг денеска изјави дека очекува лидерите на земјите членки на Алијансата на Самитот во јули да донесат одлука за официјално започнување на преговорите за полноправно членство на Македонија во НАТО.

Столтенберг очекува да биде постигната согласност Македонија да биде поканета во полноправно членство и да почнат пристапните преговори, но вели дека приемот на земјата ќе зависи од епилогот на Договорот со Грција односно неговото прифаќање на референдум.

– Очекувам шефовите на држави и влади да се договорат за пристапни преговори, потоа ќе можеме да ја поканиме ПЈР Македонија да стане полноправна членка доколку договорот се финализира. Финализирање значи целосна ратификација, референдум и позитивно гласање, ако тоа се случи оптимист сум – повтори Столтенберг.

Столтенберг рече дека доколку договорот за името не помине на референдум, тешко Македонија да добие покана за НАТО.

– Ако ПЈРМ го имплементира и финализира договорот со позитивно гласање тогаш НАТО ќе ја покани земјата да стане полноправно членка. Ова е историски договор кој пружа историска прилика на ПЈРМ да стане членка, и ги повикувам луѓето во земјата да ја зграпчат оваа прилика и да го поддржат договорот. Ако не се поддржи договорот не гледам како е можно да се покани земјата. Ова е единствена прилика и треба да се зграпчи – рече Столтенберг.