fbpx
Tag: Raport

tag: raport

DASH: Në Maqedoni ka media të nënshtruara ndaj politikës, sulme ndaj gazetarëve dhe mosbesim të publikut

Një numër të problemeve me kërcënime dhe gazetarë, media të nënshtruara të politikës dhe interesave ekonomike dhe mosbesim të opinionit në media, janë një pjesë e problemeve më të mëdha që i ka theksuar raporti i gjendjes me të drejtat e njerëzve për vitin 2017 për Maqedoninë, që e ka përgatitur, Departamenti i Shtetit të SHBA-së (DASH), njofton Portalb.mk. “Kushtetuta siguron liri të...

AKE-ja dhe ASHAAM-i të punojnë që mediat të mos instrumentalizohen nga politika

Informimi i pamjaftueshëm ose joadekuat i qytetarëve për punën e tyre ose për veglat nëpërmjet të të cilave qytetarët mund të reagojnë për punën e mediave ose të operatorëve të telekomunikimit është vërejtja kryesore që u theksuar për punën e Agjencisë për komunikime elektronike (AKE) dhe Agjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM). Në prezantimin e sotëm të raportit...

Raporti i PE: Maqedonia në fund të listës për lirinë e mediave në Ballkan

Maqedonia gjendet në pozitën e fundit në Ballkanin Perëndimor në pjesën e respektimit të lirive mediatike, vlerëson “Qendra hulumtuese pranë Parlamentit Evropiane”, që në maj të këtij viti publikoi raportin për situatën me lirinë e fjalës në vendet e Ballkanit, njoftoi sot Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë (SHGM). “Trendi i erozionit të lirisë së mediave është i dukshëm sidomos në...

Komiteti i Helsinkit në bazë të raportit për ngjarjet në Kuvend, kërkon aksion nga Prokuroria

Komiteti i Helsinkit për të drejtat e njeriut në R. e Maqedonisë ka përpiluar raport të posaçëm për dhunën dhe rrahjet në Kuvendin e vendit më 27 prill, me të cilin dëshiron të njoftojë opinionin saktë për të gjitha veprat penale, mes të cilave edhe tentim për vrasje. Njëkohësisht, Komiteti i Helsinkit me raportin nga MPB dhe Prokurorinë Themelore Publike...

Banka Botërore parasheh rritje më të ulët ekonomike për Maqedoninë në rajon

Banka Botërore për Maqedoninë parasheh rritje ekonomike prej 2,8%, që është më e ulët në rajon, thuhet në raportin e rregullt ekonomik për Ballkanin Perëndimor. Rritja, siç përmendet në rajon, dukshëm ka pësuar rënie si pasojë e investimeve të ulëta, të cilat i goditi kriza politike. Rritjen kryesisht e lëvizin ndërtimtaria përmes investimeve publike (autostradat). Deficiti fiskal ka shënuar rënie, por...

“Amnesty International”: PSP vazhdon të ballafaqohet me presione

PSP që u themelua nga Kuvendi në vitin 2015-të që të hetoj përfshirjen e funksionarëve në skandalin me përgjimet dhe përfshirjen e politikanëve në krim, vazhdon të ballafaqohet me presione gjatë kryerjes së punës, qëndron në Raportin e “Amnesty International” për gjendjet me të drejtat e njeriut për vitin 2016/17. “Në tetor (vitin e kaluar v.j) parlamenti i tranzicionit, refuzoi...

PDSH nesër do të diskutoj për rezultatet zgjedhore dhe për kongresin e jashtëzakonshëm të partisë

Kuvendi qendror i PDSH-së nesër me përbërje të gjerë do të mbaj takim në Komunën e Tetovës. Zyrtarisht nga partia nuk bëjnë të ditur cilët janë pikat për të cilat do të diskutoj trupi më i lartë i partisë. Sipas burimeve të PDSH-së, Kuvendi qendror në takimin e nesërm do të shqyrtoj dhe pritet të miratoj raportin nga zgjedhjet e...

Dy fëmijë këtë javë kanë vdekur nga gripi, njofton ISHP

Gjatë javës janë regjistruar dy raste të vdekjes nga gripi, njoftuan sot nga Instituti i shëndetit publik, që prezantoi raportin për gjendjen me gripin për periudhën 1-8 janar. Sipas raportit, bëhet fjalë për fëmijë të moshës tre dhe katër vjeç nga Kërçova dhe Gostivari, të cilët janë hospitalizuar në Klinikën për sëmundje të fëmijëve në Shkup, në repartin për kujdes...

OSBE: Zgjedhjet kaluan mirë, por shteti patjetër duhet t’i përforcoj institucionet

Dita zgjedhore kryesisht kaloi mirë ndërsa nëse nuk ka ankesa, institucionet dhe shteti duhet të ballafaqohen me to, deklaroi përfaqësuesi special i OSBE-së, Roberto Bateli, gjatë prezantimit të rezultateve fillestare për rrjedhën e procesit zgjedhor. Në konkluzionin e përbashkët të vëzhguesve ndërkombëtarë theksohet se qytetarët e kanë kuptuar rëndësinë dhe rolin e zgjedhjeve ndërsa politikanët tani duhet të shfrytëzojnë mundësinë...

 “Human Rights Watch”: Në Maqedoni Qeveria përmes reklamave bën presion në media

Gazetarët nga Ballkani Perëndimor ballafaqohen me ambient armiqësor që e vështirëson aftësinë e tyre për informim kritik, thuhet në raportin më të ri të OJQ-së “Human Rights Watch” për Ballkanin Perëndimor. Në raport thuhet se më shumë se 1 vit prej kur “Human Rights Watch” ka vërejtur pengesa në lirinë mediatike në B e H, Serbi, Kosovë, Mal të Zi...

OSBE/ODIHR: Ka incidente të vogla dhe presione ndaj administratës

Misioni i OSBE/ ODIHR në raportin e fundit për zgjedhjet e parakohshme parlamentare të caktuara për 11 dhjetor përmend se pa marrë parasysh që zyrtarisht, fushata zgjedhore ka filluar më 21 nëntor, dhe duhet të mbaroj 24 orë para ditës së zgjedhjeve, pjesa më e madhe e partive politike janë mobilizuar me votuesit e tyre edhe para kësaj periudhe,...

 “MOST”: Bëhen presione për votim dhe prezencë të administratës në mitingje

Për periudhën 15 tetor deri 20 nëntor, asociacioni civil “MOST” i cili vëzhgon periudhën parazgjedhore ka vërejtur mosrespektim të ndarjes së shtetit dhe partisë, presione ndaj sektorit publik, presione për votime dhe keqpërdorime të resurseve publike. “Në këtë periudhë kemi vërejtur prezencë të funksionarëve dhe punëtorëve në sektorin publik në manifestime partiake. Gjithsej janë 43 raste në 26 komuna. Janë...

Qeveria bën dështime reformuese në vend që të zbatoj reforma urgjente

Qeveria s’ka kapacitet reformues ndërsa Maqedonia po lëviz në drejtim të gabuar pasi ka pushtet shumë dominues ekzekutiv, që ndikon në gjyqësor dhe Kuvend, është konkluzioni i debatit “Dështimet urgjente reformuese” i organizuar nga Fondacioni “Shoqëria e hapur”- Maqedoni dhe Qendra Maqedonase për Arsim Evropiane. Bojan Mariçiq nga kjo qendër thotë se pas zgjedhjeve agjenda reformuese nuk duhet t’i lihet...

SHGM: Komisioni Evropian me të drejtë vlerëson se ka dhunë ndaj gazetarëve

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë pajtohet me vlerësimin e KE-së se gjendja me lirinë e mediumeve këtë vit në Maqedoni është përkeqësuar. Komisioni, thonë nga SHGM, me të drejtë vlerëson se pjesa më e madhe e mediumeve në vend nuk kanë pluralizëm politike dhe televizioneve nacionale në mënyrë të koordinuar mbështesin partinë në pushtet. “Komisioni konfirmoi se gazetarët janë të...

Han: Kriza në Maqedoni ende s’ka mbaruar

Për Maqedoninë, kriza ende s'është e mbaruar. Ka hapa pozitiv lidhur me Marrëveshjen e Përzhinës, veçanërisht me atë që janë caktuar zgjedhjet më 11 dhjetor dhe që kanë rëndësi vitale për tejkalimin e krizës, deklaroi euro- komisari për zgjerim, Johanes Han në konferencën e sotme, pas prezantimit të raportit të progresit. Në pyetjen e "Meta" nëse Kuvendi duhet ta vazhdoj...

Zhbogar: Të gjithë politikanët duhet të krijojnë kushte për zgjedhje kredibile

Pozitive është ajo që rekomandimi për fillimin e bisedimeve ngel edhe më tej, por me një kusht që zgjedhjet të jenë të besueshme dhe Marrëveshja e Përzhinës të zbatohet tërësisht, porositi ambasadori i BE-së në Shkup, Samuel Zhbogar, duke prezantuar raportin më të ri të KE-së për progresin e vendit. Megjithatë, ai përmendi se nuk ka progres në gjyqësor, luftën...

Vërejtjet kryesore të KE: Kriza vazhdon, vendi vuan nga politika e ndarjes

Në vërejtjet kryesore në raportin e Komisionit Evropian për progresin e Maqedonisë përmendet se në vend vazhdon kriza më e madhe politike prej vitit 2001 dhe se vendi vuan nga kultura e ndasive politike dhe mungesa e kapacitetit për kompromise. Këto janë vërejtjet: Marrëdhëniet ndëretnike: Ende të brishtë Shoqëria civile: Luan rol të rëndësishëm në mbështetjen e proceseve demokratike Administrata publike: Vërehet progres,...

Komisioni Evropian ka përsëritur rekomandimin e kushtëzuar për Maqedoninë

Komisioni Evropian edhe këtë vit ka përsëritur rekomandimin e kushtëzuar për anëtarësimin e Maqedonisë në Bashkimit Evropian. Euro- komisari për zgjerim Johanes Han, i cili prezantoi raportin për vendin, tha se Maqedonia duhet t’i përmbush të gjitha kushtet e parapara me Marrëveshjen e Përzhinës. “S’jemi jashtë nga kriza politike në këtë vend, pa marrë parasysh hapat e mirë që janë bërë...

Brukseli do të bëj pauzë- raporti i ardhshëm do të jetë në vitin 2018

Komisioni Evropian nesër do të publikoj raportin për zgjerimin e BE-së dhe raportin për avancimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor, por raport i radhës, në vend që në vitin e ardhshëm, do të jetë madje në vitin 2018, njofton raportuesi i Brukselit për “Meta”. Jozyrtarisht, në KE ekziston lodhje nga raportet në veçanti duke pasur parasysh se deri më tani...

Zoran Trajçevski: Kam presione nga më shumë anë, por nuk do të bie pre

Kam presione nga më shumë anë, konfirmoi për “Meta” drejtori i Agjencisë për shërbime audio dhe audio- vizuale (ASHAAV), Zoran Trajçevski, në pyetjen nëse partitë politike tentojnë të ndikojnë ndaj tij. “Kam presione nga më shumë anë, por nuk do të bie pre dhe do të punojmë në mënyrë profesionale dhe transparente si deri më tani” shprehet ai. Trupi ad- hok...