fbpx
Tag: Македонија

tag: Македонија

NATO: Qendra për Marëdhënie me Publikun shndërrohet në Qendër për Luftimin e Dezinformatave

Ministria e mbrojtjes do të zhvilloje Qendrën e saj regjionale për marëdhënie me masën në Qendër rajonale të NATO-s për luftë kundër lajmeve të rreme dhe dezinfomatave. Qendra për marëdhënie me masën apo PARK (Public Affairs Regional Centre), nga viti 2013 është akredituar nga NATO si partner për trajnime dhe arsimim, shkruan META.mk. “Do të specializohemi, në frymën e konceptit “mbrojtje...

Projekti për kalim kufitar të përbashkët hekurudhor midis Maqedonisë dhe Serbisë do të përfundojë deri në fund të korrikut

Dokumentacioni i projektit për ndërtimin e pikës kufitare të përbashkët hekurudhore midis Maqedonisë dhe Serbisë afër Tabanovcit do të përfundojë deri në fund të korrikut. Deri në këtë datë, konsulentët pritet të paraqesin dokumentacionin për rrugën e ardhshme të hyrjes që duhet të lidhë hekurudhën me vendkalimin rrugor në Tabanovce, informojnë për “Meta.mk” nga Ministria e Transportit dhe Lidhjeve. Tashmë është...

Analizë: Vendet e Ballkanit nuk kanë strategji të qëndrueshme për testimin për Kovid-19

Asnjë vend në botë nuk e di numrin e saktë të përgjithshëm të personave të infektuar me SARS-KOV-2, virusin që shkakton sëmundjen Kovid-19. E gjithë ajo që dihet është ajo që mund të mësohet nga evidenca zyrtare që e mbajnë autoritetet shëndetësore në bazë të rezultateve nga testet e kryera. Të gjitha infeksionet që janë të vërtetuara në mënyrë...

PUS: Provimet në internet do të kenë manipulime provimesh

“Nëse fillojmë të aplikojmë testimin e njohurive në internet, stafi mësimdhënës nuk do të ketë kurrfarë kontrolli mbi kushtet për realizimin e provimit, nuk do të ekzistojë mekanizëm që do të sigurojë mbikëqyrje të plotë të provimit dhe do të mundësohen manipulime me provimet. Kjo mënyrë e kontrollit të njohurive do të rrënojë edhe më tej arsimin edhe ashtu...

Aceski: Pasojat e vërteta në arsim nga kriza korona do t’i shohim pas disa viteve

Kjo është një goditje e madhe për arsimin. Sistemet tona nuk janë të përgatitura për kriza të këtilla, për situata të këtilla të paparashikuara. Ne jemi jashtë rrjedhave moderne të mësimit. Teknikisht jemi të pajisur relativisht, por vetë modelet dhe qasjet nuk i zbatojmë. Keni profesor në Fakultetin Filozofik të cilët akoma shkruajnë me shkumës”, deklaroi për Meta, profesori...

Pushim ose ndalim: Dimitrov dhe Gjorgjiev nuk pajtohen as për statusin aktual të Komisionit të përbashkët

D-r Angell Dimitrov, një nga dy bashkë-kryesuesit e Komisionit të përbashkët Bullgar-Maqedonas për çështjet historike dhe tekstet shkollore (bashkë-kryesuesi i dytë, nga pala maqedonase, është D-r Dragi Gjorgiev, Drejtor i Institutit të Historisë Kombëtare të Maqedonisë) të shtunën i përsëriti akuzat deri te anëtarët maqedonas të komisionit të përbashkët (që së pari i shprehi në dhjetor) se ata nuk...

Ndërtimi i vendkalimit të përbashkët kufitar hekurudhor me Serbinë në pritje të grantit të premtuar

Dokumentacioni i përgjithshëm teknik për vendkalimin e përbashkët kufitar hekurudhor ndërmjet Maqedonisë dhe Serbisë në Tabanovc është i gatshëm dhe është dërguar në Ministrinë për transport dhe lidhje. Nga kjo ministri për “Meta.mk” theksojnë që Aplikacioni për grant investues tashmë është përpunuar dhe është dërguar deri te Korniza investuese për Ballkanin Perëndimor (WBIF), prej nga do të marrim mjete...

Maqedonia në fundin evropian sipas numrit të makinave “për kokë banori”

Çrregullimet e trafikut janë një dukuri e përditshme në Shkup dhe qytete të tjera të vendit, por disa statistika tregojnë se numri i makinave që lëvizin në qytetet tona vetëm sa do të fillojë të rritet. Vendi ynë është në fundin e Evropës me mezi 195 vetura pasagjerësh për 1.000 banorë, numërime që janë bërë në vitin 2017, njofton...

Ende nuk dihet nëse BE do të ndajë integrimet për Maqedoninë dhe Shqipërinë

Në një tekst të publikuar të dielën (06.10.2019) sajti serb “Vesti Onlajn” nëpërmjet titullit “BE-ja i ndan Maqedoninë dhe Shqipërinë” („EU razdvaja Makedoniju i Albaniju“) i transmetoi informatë të gabuar publikut. Me zgjedhjen e këtij titulli fitohet përshtypje që procesi për integrim të Maqedonisë dhe Shqipërisë në Bashkimin Evropian tash më është ndarë, sikur kjo është një punë që...

VMRO-ja bullgare do ta lëshojë qeverinë nëse Sofja do ta mbështesë Maqedoninë Veriore për anëtarësim në Evropë

Zëvendëskryeminstri i Bullgarisë për rendin publik dhe sigurinë, ministër i mbrojtjes, si dhe kryetar i partisë politike bullgare VMRO-BND, Krasimir Karakaçanov, këtë fundjavë tha se ai dhe partia e tij nuk do ta mbështesin anëtarësimin e Maqedonisë Veriore në Bashkimin Evropian (BE). Ai kërkoi që qëndrimi i tij të miratohet nga qeveria bullgare, në të kundërtën partia e tij...

Trenat rrugës për të vdekur, numri i udhëtarëve minimal (infografik)

Nga Stacioni Hekurudhor në Shkup në periudhën janar-qershor 2019 ka pasur nga 16 nisje trenash për udhëtarë në ditë, ndërsa vitin e kaluar nga stacioni kryesor janë nisur nga 19 trena në ditë. Me më pak trena që kanë qarkulluar çdo ditë, Hekurudha RMV- Transporti në gjysmën e parë të vitit ka arritur të transportojë numër pothuajse identik të udhëtarëve...

Teoria e komplotit të CIA-s nga ish koloneli i ushtrisë jugosllave gjen një platformë në mediat serbe

Disa media serbe kanë botuar kohët e fundit një version të një oficeri ushtarak në pension në të cilin ai promovon një teori që shumë njerëz e shohin si konspirative ose të rreme. Teoria pretendon se shërbimet e inteligjencës së disa shteteve ballkanike janë mbledhur në një treg makinash në Shkup, kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut, për të komplotuar...

Për veturat një kontroll kufitar midis Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë – për trenat do të presim edhe pesë vjet

Për udhëtim më të shpejtë të trenave dhe vendosje të kontrolleve të përbashkëta kufitare midis Maqedonisë së Veriut dhe Serbisë do të presim deri në vitin 2023. Për t’i zbatuar ato, duhet të ndërtohet objekt i ri kufitare pranë stacionit të trenit Tabanovce e për ndërtimin e tij autoritetet e Maqedonisë së Veriut aktualisht po grumbullojnë fonde nga Bashkimi...

Mbi një milion euro kanë lënë shtetasit e Maqedonisë për vinjeta për rrugët bullgare

Qytetarët e Maqedonisë kanë blerë pothuaj 85.000 vinjeta elektronike për të shfrytëzuar rrugët e Bullgarisë në periudhën nga 1 janar deri 13 gusht të këtij viti, nga të cilat Bullgaria këto muaj ka inkasuar mbi 1 milion euro, shkruan Meta.mk. Qytetarët e Maqedonisë kanë blerë pothuajse 85.000 vinjeta elektronike për të shfrytëzuar rrugët e Bullgarisë në periudhën nga 1 janar deri...

Maqedonia në fund nga vendet e Evropës sipas qasjes përmes internetit në administratën publike

Çdo i banor i pestë i Maqedonisë, vitin e kaluar, ka hyri në administratën publike përmes internetit, ndërsa një në njëzet ka parashtruar ndonjë formular zyrtar, tregojnë të dhënat e agjencisë evropiane për statistikë EUROSTAT, njofton Meta.mk. Për krahasim, në Bashkimin Evropian mesatarisht çdo qytetar i dytë ka realizuar qasje përmes Internetit deri te informacionet ose shërbimet e administratës shtetërore...

Veturat i duam pa kufi, autobusët dhe trenat herë pas here

Transporti me autobus në vendin ton është shumë më i zhvilluar se në vendet-anëtare të BE-së, por krejt kjo për shkak të numrit të vogël të udhëtarëve që udhëtojnë me tren dhe infrastrukturës hekurudhore të pazhvilluar në vend. Në mënyrë identike si në BE, qytetarët e Maqedonisë më së shumti e përdorin makinën për udhëtime, megjithëse përqindja e përdorimit...

Sensacionalizëm dhe spekulime në revistën serbe “Blic” – qeveria e Maqedonisë i përgënjeshtron lidhjet e fshehta dhe fondet e zeza mes Zaevit dhe Haradinajt

Qeveria e Maqedonisë përgënjeshtron se kryeministri Zoran Zaev dhe ish kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj kanë “lidhje të fshehta dhe fonde të zeza për të korruptuar politikanët në Bruksel”, siç ka publikuar para disa ditësh (06.08.2019) gazeta serbe “Blic” duke mos cituar asnjë burim për pohimet e tilla, transmeton META.mk. Qeveria në Shkup iu përgjigj kërkesës, nga Meta.mk, për koment...

Është rinovuar fusha e sportit “Lepenec”

ARSYETIM: Premtimi për rivitalizim të qendër sportive “Lepenec” dhe rigjallërimit të KF “Lepenec” është premtim i realizuar i kryetarit të Komunës së Karposht, Stefan Bogoev. Premtimi është pjesë e programit të tij zgjedhor për zgjedhjet lokale të vitit 2017-2020 të titulluar si “Jetë në Karposh! Për të gjithë!” (faqe 27), në të cilin për këtë projekt thuhet: Parashikojmë rinovim dhe rikonstruktim të fushës së futbollit, rinovim të zhveshtoreve...

“Foreigns Affairs”: Brexit mund ta largoj Maqedoninë nga BE dhe ta fut në konflikt

Ngjarjet e mëdha në Evropë, siç ishte rënia e Murrit të Berlinit, kanë tendencë të nxisin dhunë në Ballkan, thekson revista „Foreign affairs “ në analizën e ndikimit të Brexit ndaj Ballkanit dhe aspiratat e saj euroatlantike. Në shkrimin, bashkautor i të cilit është Ognen Vrangelov, doktorant i shkencave politike në Universitetin “Queens”, thuhet se efektet nga Brexit do të...