fbpx
Tags Ligj

Tag: ligj

Ligji është vetëm vegël, e jo çelës për media të lira dhe profesionale

Qeveria hyri në procesin e fundit të ndryshimit të Ligjit për shërbime audio dhe audiovizuale mediatike. Vërejtjet kryesore nga ana e shoqatave dhe punëtorëve mediatikë kanë të bëjnë me propozimet e qeverisë për RTM-në, Agjencinë për media, si dhe obligimet ndaj transmetuesve privatë të radiodifuzionit. Eksperti evropian Piter Vanhaute për PINA-n deklaroi se tani për tani duket sikur propozim-ligji...

Publikohet versioni i fundit i propozim-ligjit për ASHAAM-in, tani fjalën e ka qeveria

Мinistria pĂ«r ShoqĂ«ri Informatike dhe AdministratĂ« (MSHIA) e pĂ«rfundoi versionin e fundit tĂ« Propozim-Ligjit pĂ«r ndryshimin dhe plotĂ«simin e Ligjit pĂ«r shĂ«rbime audio dhe audio-vizuale mediatike (Propozim-ligji pĂ«r ASHAAM-in). Hapi i ardhshĂ«m Ă«shtĂ« qĂ« teksti tĂ« hyjĂ« nĂ« procedurĂ« nĂ« qeveri, e cila duhet ta miratojĂ« dhe pastaj ta dorĂ«zojĂ« propozim-ligjin pĂ«rfundimtar nĂ« Kuvend. Sipas MinistrisĂ«, qĂ«llimi i propozim-ligjit Ă«shtĂ« departizimi...

Gjermania e shfuqizon , Maqedonia ende gjykon sipas ligjit për mbrojtjen e monarkëve

Ministri i drejtĂ«sisĂ« sĂ« GjermanisĂ«, Heiko Maas dje njoftoi se qeveria gjermane do ta shfuqizoj Ligjin i cili ua ndalon qytetarĂ«ve tĂ« vendit t’i ofendojnĂ« liderĂ«t e huaj. Maas ka deklaruar se bĂ«het fjalĂ« pĂ«r “ligj tĂ« vjetĂ«rsuar dhe tĂ« panevojshĂ«m”. Ambasada e TurqisĂ« nĂ« Maqedoni nĂ« fund tĂ« dhjetorit tĂ« vitit tĂ« kaluar, njoftoi se ka ngritur kallĂ«zim penal kundĂ«r...

Taseva dhe Nikolov prej nesër do të ndjekin se si partitë shpenzojnë paratë për zgjedhjet

Kryetarja e "Transparencë Maqedoni", Slagjana Taseva paralajmëroi se së bashku me Qendrën për analiza ekonomike prej nesër do të fillojnë të ndjekin se si partitë i shpenzojnë paratë në periudhën parazgjedhore. Ata këtë projekt e paralajmëruan në janar, për zgjedhjet e parakohshme të prillit, por pas shtyrjes së tyre, projekti u ngri. "Projekti u ngri me anulimin e zgjedhjeve, por prej...

Fenomen maqedonas: Askush nuk din (ose nuk tregon) nëse dhe kur Qeveria mban seanca

Opinioni nĂ« Maqedoni fare nuk din kur dhe nĂ«se Qeveria mban seanca dhe çfarĂ« vendoset nĂ« to. ShumĂ« rrallĂ« ka njoftime si p.sh “Qeveria nĂ« seancĂ«n e sotme mori vendim...” ose “Qeveria sot debatoi pĂ«r...” e asnjĂ«herĂ« njoftime se, p.sh “Qeveria nesĂ«r...”. Pse Qeveria nuk publikon njoftime tĂ« seancave dhe kur ato mbahen, e pyetĂ«m zĂ«dhĂ«nĂ«sin qeveritar Aleksandar Gjorgjiev, por...

Sekretarja shtetërore e MPB-së, Anastasia Ilieska është drejtorja e DAP-it

Sekretarja shtetĂ«rore nĂ« MPB, Anastasija Ilieska, Ă«shtĂ« emĂ«ruar drejtoreshĂ« e DrejtorisĂ« pĂ«r tĂ« Ardhura Publike (DAP), konfirmojnĂ« nga Qeveria. “NĂ« seancĂ«n e kaluar Qeveria, Anastija IlieskĂ«n e ka emĂ«ruar drejtoreshĂ« tĂ« DAP, ndĂ«rkaq tanimĂ« ish drejtori i kĂ«tij institucioni do tĂ« vazhdojĂ« ta kryej pozitĂ«n e drejtorit tĂ« zonĂ«s DAP – Shkup”, deklaroi zĂ«dhĂ«nĂ«si, Aleksandar Gjorgiev.

PSP: Kërpaç nuk ishte arsyeja pse kërkuam ndryshime në Ligjin për mbrojtjen e dëshmitarëve

KĂ«rpaç nuk ishte arsyeja pse Prokuroria speciale ka kĂ«rkuar ndryshime nĂ« Ligjin pĂ«r mbrojtjen e dĂ«shmitarĂ«ve qĂ« tĂ« mund tĂ« propozoj dhe tĂ« kĂ«rkoj mbrojtjen e dĂ«shmitarĂ«ve tĂ« caktuar, thonĂ« pĂ«r “Meta” nga kabineti i prokurores speciale, Katica Janeva. “Personi pĂ«r tĂ« cilin po pyetni nuk ishte shkak pse u kĂ«rkuan ndryshimet e rregullativĂ«s ligjore” thuhet nĂ« pĂ«rgjigjen e shkurtĂ«r...

Ivanov: Nuk e tërheq vendimin, të huajt të kenë kujdes si sillen

Presidenti i MaqedonisĂ«, Gjorgje Ivanov sot gjatĂ« fjalimit tĂ« tij tĂ« parĂ« para opinionit edhe njĂ«herĂ« pĂ«rsĂ«riti se nuk e tĂ«rheq vendimin pĂ«r falje me tĂ« cilin pĂ«rfshihen 56 politikanĂ« dhe bashkĂ«punĂ«torĂ« tĂ« afĂ«rt. “Jam i bindur se vendimi i tillĂ« pĂ«r tejkalimin e krizĂ«s dhe uljen e tensioneve mes kundĂ«rshtarĂ«ve politik. Jam i vetĂ«dijshĂ«m pĂ«r vendimin që  e solla....

Ivanov mĂ« ora 16 do t’u drejtohet qytetarĂ«ve

Presidenti i R. sĂ« MaqedonisĂ«, Gjorgje Ivanov mĂ« ora 16 do t’u drejtohet qytetarĂ«ve tĂ« vendit. Dje presidenti kishte intervista me redaktorĂ«t e televizioneve nacionale ndĂ«rsa tĂ« martĂ«n gjatĂ« fjalimit tĂ« tij tĂ« parĂ« para popullit, njoftoi vendimin pĂ«r falje tĂ« pĂ«rgjithshme tĂ« politikanĂ«ve pĂ«r tĂ« cilĂ«t janĂ« hapur procedura para-hetimore dhe hetimore. Pas publikimit tĂ« vendimit pĂ«r falje, Ivanov u...

LSDM: VMRO DPMNE dhe BDI kanë shkalur Marrëveshjen e Përzhinos

DorĂ«heqjet tona, si ministrat si dhe zv- ministrat plotĂ«sues, tĂ« dorĂ«zuar deri te kryeministri teknik i VMRO DPMNE-sĂ«, nuk u konstatuan, pĂ«rkundĂ«r dĂ«shirĂ«s sonĂ«, deklaruan ministrat dhe zv- ministrat plotĂ«sues nĂ« konferencĂ« shtypi. “Sot, Qeveria nĂ« krye me kryeministrin teknik tĂ« VMRO DPMNE-sĂ« bĂ«ri shkelje tjetĂ«r tĂ« MarrĂ«veshjes sĂ« PĂ«rzhinos. Solli vendim kundĂ«r- ligjor pĂ«r zhvlerĂ«simin e tĂ« tĂ« gjithĂ«...

Qeveria zhvlerësoi të gjitha vendimet e ministrave të LSDM-së

TĂ« gjitha vendimet qĂ« i kanĂ« miratuar ministrat e LSDM nĂ« periudhĂ«n 11 nĂ«ntor 2015 deri 7 prill 2016, Qeveria i ka zhvlerĂ«suar nĂ« seancĂ«n e djeshme me kĂ«rkesĂ« tĂ« zv- ministrave plotĂ«sues tĂ« VMRO DPMNE-sĂ«, Mitko Çavkov dhe Dime Spasov, njoftojnĂ« nga Qeveria. NĂ« njoftimin shkruan se sipas nenit 30, paragrafit 2 nga Ligji pĂ«r Qeveri, Qeveria ka tĂ«...

Ligji për media i SHGM dhe SPPM nuk kaloi në Kuvend

DeputetĂ«t nuk e miratuan propozim- ligjin pĂ«r reforma nĂ« media, qĂ« me propozim tĂ« SHGM-sĂ« dhe SPPM-sĂ« e propozoi Lidhja socialdemokrate e MaqedonisĂ«. Propozim- ligji Ă«shtĂ« pĂ«rpiluar sipas propozimeve tĂ« ndĂ«rmjetĂ«sit, Piter Vanhojte. Propozim- zgjidhja pĂ«rmban reforma nĂ« kĂ«shillim programor tĂ« RTM-sĂ« dhe KĂ«shillit tĂ« AgjencisĂ« sĂ« mediave si dhe financim tĂ« plotĂ« tĂ« RTVM-sĂ« nga buxheti i shtetit.  

Gjykata kushtetuese dha “vizĂ«n” pĂ«r faljen e krimit zgjedhor

Gjykatat kushtetuese në seancën e sotme shfuqizuan ndryshimet e Ligjit për falje nga viti 2009-të, me çka iu dha mundësia presidentit të shtetit që të fal pedofilë, dilerë droge dhe persona të dënuar për mashtrim zgjedhor, mësohet jozyrtarisht. Gazetarët tanimë janë grumbulluar para Gjykatës, ku së shpejti pritet të ndodh konferenca e shtypit ku pritet zyrtarisht të konfirmohet informacioni. Qytetarët që...

Gjykata kushtetuese kërkon mendim nga Kuvendi për Ligjin e abolimit

Gjykata kushtetuese sërish ka kërkuar mendim nga Kuvendi i RM-së për Ligjin me të cilin presidentit të shtetit i shkurtohen kompetencat, me çka ai nuk do të mund të amnistoj persona të dënuar për mashtrime zgjedhore dhe pedofili. Kuvendi ka afat prej 7 deri 30 ditë të prononcohet me mendim. Kuvendi dhe Qeveria u prononcuan dhe vlerësuan se nuk duhet të ndryshohet neni...

Selmani: VMRO DPMNE dhe LSDM janë bashkuar që të minojnë propozimin e Vanhoute

As ligji i propozua nga LSDM nuk Ă«shtĂ« i pranueshĂ«m pĂ«r SHGM-nĂ«. Sipas kryetarit tĂ« kĂ«saj Shoqate, Naser Selmani, VMRO DPMNE dhe LSDM i kanĂ« bashkuar forcat pĂ«r tĂ« minuar propozimin e ndĂ«rmjetĂ«sit belg Piter Vanhoute, pĂ«r reformat nĂ« sistemin mediatik. Ai nĂ« profilin e tij nĂ« Facebook shkroi se amendamentet e LSDM edhe nga avioni shihet se s’kanĂ« lidhje...

SHGM dhe SPGPM insistojnë partitë politike të pranojnë propozimin e Vanhoute

Nesër partitë politike do të vazhdojnë me bisedimet lidhur me reformat në mediume, kështu që i bëjmë thirrje BE-së dhe SHBA-së të këmbëngulim te biseduesit që të pranojnë propozimin e ndërmjetësit belg Piter Vanhoute, theksoi në konferencën e sotme për shtyp kryetari i Shoqatës së gazetarëve të Maqedonisë, Naser Selmani. Sipas tij, ky propozim është zgjidhja më e mirë sepse...

Vanhoute nga Brukseli do të sjell propozim- ligj të ri për mediumet

NdĂ«rmjetĂ«si belg Piter Vanhoute pritet nesĂ«r tĂ« miratoj propozim- ligj tĂ« ri pĂ«r mediumet, i cili do t’u prezantohet partive nĂ«nshkrues tĂ« MarrĂ«veshjes sĂ« PĂ«rzhinos. Sipas informacioneve tona, ndĂ«rmjetĂ«si kĂ«tĂ« fundjavĂ« ka qenĂ« pĂ«r konsultime nĂ« Bruksel pĂ«r ngjarjet nĂ« vend. NesĂ«r pasdite sĂ«rish do tĂ« mbahet takim i grupeve tĂ« punĂ«s nĂ« Klubin e deputetĂ«ve, ku do tĂ« bisedohet...

VMRO DPMNE braktis bisedimet për mediumet, Vanhaute pret të kthehen

VMRO DPMNE-ja ka braktisur bisedimet për mediat për shkak të mospajtimeve me  shumicën e propozimeve të shpalosura nga ndërmjetësi Piter Vanhojte. Lajmin e ka kumtuar opozitarja LSDM e cila ka akuzuar se VMRO po vazhdon të mos respektoj detyrimet e marrëveshjes politike. Nga LSDM thonë se kjo është strategji e njohur nga VMRO DPMNE për evitimin e obligimeve të Marrëveshjes...

Vanhaute prezantoi propozim-ligjin për Agjencinë e mediumeve

Ndërmejtësuesi Piter Vanhaute sot në takim me gazetarët dhe organizatat mediale prezantoi propozim të bashkësisë ndërkombëtare për ndryshime të Ligjit për organizata audio dhe mediale audiovizuale. Bisedimet midis përfaqësuesve të partive politike pjesë të Grupit të punës për reformat në media, sipas tij, po zhvillohen shumë ngadalë, por megjithatë ai thotë se po vazhdojnë dhe se është e mundur...

Marrëveshja e Përzhinos mund të dështojë nga keqinterpretimi dhe përkthimi ipasaktë

Problemi më i madh ndërmjet partive politike, të cilat janë  drejt rrugës për ta përmbysur "Marrëveshjen e Përzhinos, është Ligji  për ndalimin e "bombave" dhe Ligjin për Qeverinë. Nga VMRO- DPMNE kërkojnë që me Ligjin për moratoriumin e "bombave" të përfshihen të gjitha materialet e përgjuara dhe insistojnë dënime me burg për përfaqësuesit e mediave të cilat o t'i publikojnë....