fbpx
Tag: Ligj

tag: ligj

Fundjava e bujshme arsimore, me shans për fëlliqësira të kohëpaskohshme

Ndryshimet e propozuara në ligjin për arsim sipërorë, gjatë fundjavës shkaktuan një stuhi të vërtetë, si në janar-i cili zakonisht është muaj i qetë- në arsimimin e Maqedonisë, nuk ka ndodhur me dekada. Stuhinë e filloi propozimi i Universitetit të Evropës Juglindore,  i cili propozonte  që reformat në arsim të zhvillohen sipas terkut të shteteve evropiane, kurse stuhinë e...

Për 365 ditë, deputetët kanë votuar 345 ligje

  Deputetët e Kuvendit këtë vit pothuajse çdo dit kanë miratuar nga një ligj dhe ashtu në vitin 2014  u miratuan gjithësie 345 dhe janë mbajtur 35 seanca. Në mandatin, i cili filloi më 10 maj, deputetët kanë mbajtur 29 seanca. Gjithsej janë miratuar 164 ligje, prej të cilëve 95 me procedurë të rregullt, kurse 57 me procedurë të përshpejtua dhe...

Nuk jemi këtu të përmbysim pushtetin, por të mbrojmë autonominë e Universitetit

Profesorët dhe studentët të cilët sot kuvenduan para Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, dorëzuan letrën me të cilën kërkojnë që në afat prej tre muajsh të bisedohet dhe të diskutohet për ndryshimet e ligjit. Në fillim u lexua letra  ku shprehet përkrahja e profesorëve nga jashtë vendi. Para të pranishmëve u drejtua Vladimir Delov nga “Plenumi Studentor” i cili tja...

Komisioni parlamentar i arsimit votoi propozim- ligjin për arsimin e lartë

Komisioni parlamentar i arsimit votoi propozim- ligjin për arsimin e lartë me nëntë vota “për”, me asnjë “kundër” apo “abstenim”. Ministri i arsimit, Abdilaqim Ademi theksoi se provimi shtetërorë nuk do të vlej për studentët e tanishëm. Ndaj propozim- ligjit më ashpër doli deputetja Solza Grçeva, sipas të cilës, ai është skandaloz dhe kundër- kushtetues. Ajo pas fjalimit e lëshoi seancën,...

Protestë kundër ligjit për honorarët

Afër 3.000 qytetarë me transparentët “Nuk jam mall ekonomik”, “Edhe tatimi yt, e ardhmja e atyre” sot dolën në rrugë të shprehin revoltën e tyre për ndryshimet ligjore konform ndryshimeve të ligjit , ku 35% e honorarëve do të duhet të  ndahen për të paguar sigurimin shëndetësor, pensional dhe tatim për fitim. Protesta filloj para përmendores “Prometej “ në Parkun...

LSDM: Pse buxheti i Fondit pensional dhe Fondit të sigurimit shëndetësor është bosh?

Zgjidhjet e reja ligjore do të qojnë që punëdhënësit t’i ulin marrëveshjet  në vepër nën pagën minimale me qëllim që t’i shmangen harxhimeve plotësuese për sigurimin pensional dhe atë shëndetësor, deklaroi në konferencën për shtyp Mila Carovska, kryetarja e Komisionit për punë dhe politikë sociale të LSDM-së. Në këtë mënyrë shumë qytetarë jo vetëm që do të mbeten pa sigurim...

LSDM: Maqedonia nuk ka kontratë me ShBA-në, cilat llogari fsheh Gruevski?

  “Ky është ligji federal amerikan për harmoni tatimore të llogarive jorezidente (US Foreign Account Tax Complience Act FATCA). Sipas këtij ligji, të gjithë shtetasit e SHBA, duke kyçur edhe ata të cilët jetojnë jashtë ShBA-së, duhet të paraqesin të gjitha llogaritë e tyre bankare jashtë SHBA për arsye tatimi”, theksoi në pres-konferencë Tihomir Ilievski, anëtar i Komisionit për punë...

Borxhi i detyrueshëm prolongohet për 1 prill 2015

Ministria e Financave përgatiti ndryshime dhe plotësime të Ligjit për dëftesën e borxhit, me çka jo masë shtyhet për 1 prill 2015. “Në përputhje me Ligjin për obligacione, nga 1 janari 2015 duhet të fillojë shtypja e detyrueshme e fletobligacioneve në vlerë më të madhe se 300 000 denarë. Me ndryshimet e Ligjit, propozohet botimi I fletobligimit kumulativ, për çka...

300 të falimentuar të moçëm presin dikë që t’i blejë!

Ligji për të falimentuarit e moçëm, I cili ishte publikuar që para se të niste fushata për zgjedhjet e parakohshme parlamentare në prill të këtij viti dhe I cili u soll me 31 janar 2014, ende nuk ka epilog, edhe pse kryeministri Nikolla Gruevski premtoi se procesi I plotë do të mbarojë deri në fund të vitit. Ai menjëherë në...