Центарот за управување со кризи (ЦУК) претпладнево извести дека се активни повеќе пожари во земјава.

Според пристигнатите информации до 8 часот, пожарот во атарот на селото Требовље во општина Македонски Брод сè уште е активен, но засега нема опасност за селото. Исто така, спречено е и напредувањето на пожарот кон селото Растеш. Пожарот што е активен во селото Здуње има тенденција за проширување на атарот на селото Гургурница. Шумскиот пожар во реонот помеѓу селата Девич и Грешница е активен, но нема опасност за населените места.

Пожарот што подолго време е активен во реонот на Македонски Брод, вчера во попладневните часови се префрлил на територијата на општина Гостивар, во атарот на селата Корито и Железна Река. Пожарот е на терен непристапен за возила. Зафатена е површина обрасната со сува трева, смрека, како и мешана шума. Од страната кај селото Страјане пожарот е локализиран, додека од спротивната страна е сè уште активен.

Вчера шумски пожар избувнал и во атарот на селото Студеничани и гаснењето е почнато во 21.45 часот.

Исто така вчера, но околу 14.30 часот, се појавил пожар во атарот на селото Локвени кон селото Подвис и зафатил дабова шума. Во близина на пожарот е и манастирот „Св.Атанасие“.

Активен пожар има и на падините на Горна Јакупица, а теренот таму е тешко достапен.

Во доцните попладневни часови вчера, во атарот на селото Богомила повторно се појавил пожар со кој е зафатена сува трева и ретка шума.

Во текот на вчерашниот ден, во претпладневните часови, на потегот помеѓу селата Теранци и Видовиште на територијата на општина Зрновци, избувнал шумски пожар во ниска шума и почнал да се шири кон манастирот „Света Петка“ на планината Плачковица. Според последните информации, пожарот не е локализиран и веќе е проширен на висока шума.