Пет деца невакцинирани за морбили, рубеола, паротитис (МРП) не биле примени на згрижување денеска во градинката „Кочо Рацин“ во Центар, согласно препораките на Министерството за здравство (МЗ). Во меѓувреме, од денеска инспектори од Државниот санитарен и здравствен инспекторат (ДСЗИ) прават проверки, дали има деца кои се примени, а не се вакцинирани со МРП.

Главната сестра на сите четири објекти на градинката, Лиле Тодоровска, за „Мета“ вели дека од вкупно 750 деца, во овој период само седумдесетина посетуваат градинка.

– Бројката е намалена генерално, бидејќи е време на распуст. Добивме решение од Државниот санитарен и здравствен инспекторат, како и од Министерството за здравство, во кое се наредува како да се постапува. Имено, се забранува згрижување без примена вакцина МРП по календар. Ние ги имаме тие податоци на увид, бидејќи при упис на секое дете, имаме календар за неговиот имунален статус, кој е услов за да бидат примени. Секоја година тоа се апдејтира и се знае точно што има добиено детето од вакцини. За тие деца за кои немавме евиденција, во овие два три дена родителите носеа документ и нив ги згрижувавме. Имаше пет-шест деца чии родители или баби не беа информирани за мерката, па ги информиравме и ги вративме. Родителите не се бунат, бидејќи знаат дека тоа не е одлука на градинката, туку е решение од Министерството – вели Тодоровска.

Таа информира дека во меѓувреме инспектори прават контроли дали има деца кои се примени, а се невакцинирани.

– Примивме и деца кои сабајлево родителите ги вакцинирале. Исто така згрижуваме и деца кои немаат примено ниедна вакцина, но тоа е со изјава потпишана од родител – објаснува главната сестра на четирите објекти на градинката „Кочо Рацин“.

И во градинката „13 Ноември“ во Центар информираат дека од денеска ја почитуваат мерката за забрана и дека се примаат само деца кои ја примиле МРП вакцината.

Рабије Љоку, директорката на детската градинка „Фидани“ во Чаир, вели дека периодов вообичаено се преземаат санитарно-хигиенски и против-епидемиски мерки.

– Тоа за нас е нешто што е секојдневие, се дезинфицира целиот простор, се дезинфицираат сите играчки, а овој период кога е редуциран бројот на деца, се користи токму за тоа. Имавме денеска луѓе од Ценарот за јавно здравје кои вршат контроли. Кај нас има деца кои ги немаат примено сите вакцини, но тие денеска не се дојдени во градинка. Не дојдоа ниту оние кои немаат примено МРП вакцина. Луѓето најверојатно ги поврзале празниците, а и време на распуст е – вели Љоку.

Мајката на девојче на возраст од година и пол за „Мета“ вели дека не била вратена, туку била информирана од градинката во која го носи нејзиното дете дека тоа нема да биде примено ако не добие МРП вакцина.

– Моето дете е на возраст од 18 месеци, а не е вакцинирано, бидејќи и јас и докторот сме процениле дека во моментот не било здраво за да ја прими вакцината. Раководителката на градинката ми кажа дека денеска, иако има забрана, ќе имаат разбирање и ќе го примат детето, зашто нели, не може за пола ден родителите да се снајдат и да го дадат детето на згрижување на друго место. Но потенцираше дека веќе од утре, согласно препораките на Министерството за здравство, ќе мора да однесам копија од страниците во здравствената книшка од календарот за иунизација и рече дека би го примиле само врз основа на тоа. Планирам да го вакцинирам, ја сфаќам сериозноста на сето тоа, но сметам дека сето ова треба да се организира подобро, бидејќи многумина од нас немаат алтернатива или помош околу чувањето на децата. Друго што исто така треба да се расјасни е, дали треба да ги слушаме оние доктори кои велат дека по примање вакцина детето треба да биде дома и под надзор, или пак, е безбедно веднаш да почне да оди во градинка – вели Елена С..

Вчера Министерството за здравство прогласи епидемија на мали сипаници на ниво на Скопје заради 12 нови случаи. Министерот Венко Филипче рече дека шестмина од новите случаи се потврдени преку лабораториски анализи. По ова следуваше забраната за носење деца во градинка кои не примиле МРП вакцина.

– Сите нови случаи се невакцинирани лица со МРП вакцината. Затоа е прогласена е епидемија на мали сипаници во Скопје и принудени сме од утре да донесеме привремена мерка – забрана за носење на деца кои не се вакцинирани во градинките – изјави Филипче.