Петмина од осумте доскорешни членови на Државната изборна комисија ќе добијат апанажа, одлучи собраниската Комисија за избори и именувања на денешната седница.

Апанажа во траење од една година ќе добијат поранешниот претседател на ДИК, Александар Чичаковски, членовите од СДСМ, Виолета Дума и Игор Милев, Силвана Бонева од ВМРО-ДПМНЕ и Субхи Јакупи од ДУИ. Другите тројца членови – Реџеп Прекопуца, Атанас Урумов иСашо Срцев кои поднесоа оставка не побарале апанажа, бидејќи се враќаат на претходните
работни места.

Членовите на доскорешниот состав на ДИК поднесоа оставки на функциите откако амбасадорот на САД во земјава, Џес Бејли обелодени дека на затворена седница членовите одлучиле да си поделат високи бонуси за последните изборни циклуси.

На денешната седница, Комисијата за избори и именувања одлучи и поранешната пратеничка Роза Топузовска – Каревска да добие отпремнина од Собранието заради заминување во пензија.

Комисијата му ја прекина апанажата на Павле Трајанов поради назначување на друга функција, а апанажа добија и Дејан Бошковски кој беше разрешен од Регулаторната комисија за енергетика, Тања Таневска поранешен државен ревизор и Власта Димковиќ, доскорешен заменик-министер за земјоделство.

Инаку, Дејан Бошковски со уште две лица е обвинет во случајот „Тарифа“ на Специјалното јавно обвинителство за кој се води и судски процес. Тие се товарат за незаконска набавка на софтвeрски системи за потребите на ЕЛЕМ, вреден четири милиони евра.

На денешната седница помина и предлог-одлуката за именување членови на Комисијата на Агенцијата за пошти, по што седницата беше прекината.