fbpx

МРТВ мора да има институционална автономија

-

Клучната задача на јавниот радиодифузер е да биде простор во кој ќе биде овозможено претставување на различните идентитети и наоѓањето на нивните заеднички поврзувачки елементи. Идеалниот модел на јавен радиодифузен сервис мора да се темели и да функционира според одредени принципи. Тоа се универзалност, разновидност, различност или препознатливост, квалитет, одговорност, како и инстуционална автономија и уредувачка независност, кои се најнужните принципи. Ова беше заклучокот од дебатата за документот за јавна политика „Од МРТ до независна јавносервисна радиодифузија во Македонија“, чиј автор е комуникологот Климе Бабуновски.

На дискусијата посветена на потребата од независен јавен радиодифузен сервис во Македонија, дебатираа новинарката Санта Аргирова, Снежана Трпевска од Високата школа за новинарство, комуникологозите Сефер Тахири и Климе Бабуновски, претседателот на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Насер Селмани и Драган Антоновски од Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници.

Новинарката Санта Аргирова истакна дека во извештајот на Европската комисија постои сериозна загриженост за контролата на Владата врз медиумите.
– Анализата на програмата на МРТВ покажува дека во некои ситуации, јавниот радиодифузен сервис се става во улога на директен актер и инструмент за пропаганда на власта. Дебатни емисии речиси и да нема и не се поттикнува јавната дебата за клучни прашања – рече Аргирова.

На дебатата беа поканети, но не присуствуваа и членови на програмскиот совет на МРТ, директорот на МРТВ, Маријан Цветковски, и главниот и одговорен уредник на информативната програма, Горан Петревски.

Димитар и Тамара победници на денешната десеткилометарска трка на Водно

Димитар Петровски во машка конкуренција, кој истрча 10 километри за 30 минути и 8 секунди и Тамара Јолева Попов во женска конкуренција, која истрча за 41 минута и 11...
Download Best WordPress Themes Free Download
Free Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
download udemy paid course for free
download intex firmware
Download Nulled WordPress Themes
udemy free download