Либерално-демократската партија денеска соопшти дека преку пратениците во Собранието на Република Македонија ќе достави предлог до новата влада за носење на ново законско решение за легализација на канабисот за медицинска употреба и за декриминализација на канабисот за лична употреба.

„Предлог-законот ќе биде усогласен со потребите на сите засегнати страни и во соработка со граѓанскиот сектор. Зголемената понуда на масло од канабис на црниот пазар е доволен факт дека актуелното законско решение се покажа како неуспешно“, стои во соопштението од партијата.

Од ЛДП наведуваат дека маслото од канабис мора да биде достапно до сите оние граѓани на кои навистина им е потребно, но и дека канабисот за рекреативна употреба мора да биде декриминализиран.