Деканот на Медицинскиот факултет, Никола Јанкуловски, од денеска и официјално е новиот ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ и тој оваа функција ќе ја извршува во наредните четири години, со можност за реизбор.

Јанкуловски на 27 јуни беше избран за ректор на УКИМ откако освои 43 гласа, наспроти неговиот противкандидат, професорот Ненад Новковски, кој освои шест гласа.

Тој на денешната свеченост по повод неговата инаугурација, вети дека и во иднина УКИМ ќе биде најдобар универзитет во Македонија.

– Како 23. ректор, немам лесна задача, туку голема обврска. Овој пат што ми претстои ќе биде вистински само ако го одиме заедно. Сите треба да го направиме Универзитетот уште позначаен и посилен, а тоа е повеќенасочна одговорност. Нашиот влог во иднината е премногу голем и значен и наша стратешка обврска е перманентен развој. Ве повикувам на конструктивна соработка за Универзитетот и во иднина да продолжи да се зајакнува и да предничи во државата – рече Јанкуловски.

Тој не сакаше да коментира за обвинувањата на „Студентски пленум“ за нелегитимноста на претставниците на СПУКМ, ниту, пак, за полициската акција „Еразмус“ во која осомничени се шест професори на Економски факултет. Јанкуловски рече дека не е запознаен со таа проблематика која се случила пред неговата инаугурација и дека допрва треба некои работи да се решаваат.

Новиот ректор ја презеде функцијата од Велимир Стојковски, кој им се заблагодари на сите проректори, декани, професори, соработници и на студентите, а на Јанкуловски и на проректорите им посака здравје, енергија, мудрост и трпение.