Гласачките места се отворени навреме, гласањето тече непречено и засега нема информации за некои поголеми нерегуларности, информираше претседателот на Државната изборна комисија, Александар Чичаковски, на прес-конференција во ДИК.

Во однос на одзивот на гласачите по изборни единици до 10 часот, тој се движи околу 11 проценти. На ниво на целата држава, одзивот изнесува 9,49 проценти.

– Одзивот во изборната единица 1 е 11,05 проценти, во втората изборна единица е 9,70 проценти, во третата изборна единица изнесува 11,36 проценти, во четвртата изборна единица е 11,29 проценти, во изборната единица 5 изнесува 9,05 проценти и во шестата изборна единица изнесува 5,10 проценти – изјави Чичаковски.

Во однос на пријавите на граѓаните, за повреда на избирачкото право, кои утринава ги упатија до ДИК, Чичаковски истакна дека „овие приговори ќе се обработат во рок од четири часа и ќе се одлучи во однос на нив“, за што јавноста ќе биде информирана.

Податоците од гласањето во дијаспората сè уште се обработуваат и ќе бидат соопштени во текот на денот. Податоците од гласањето на затворениците, болните и на раселените лица ќе бидат соопштени по 19 часот.

Следната прес-конференција во ДИК е закажана за 14 часот.