По одлуката на владата за обезбедување кредит од 1,5 милиони евра за комбинатот „Југохром“ од Јегуновце, вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев при посетата на фабриката порача дека комбинатот може профитабилно да работи, а работниците можат да ја гледаат својата егзистенција во „Југохром“.

– Преку одобрувањето на кредитот е постигнат договор за рестартирање на „Југохром“. Повторно ќе работаат најголемите печки, со што ќе се функционира со 50 отсто од капацитетот. Сметаме дека тоа е повеќе од доволно. Како услов за давање на кредитот беше прво сопственикот да ги инвестира своите средства, а потоа да се обезбедат средствата. Комбинатот мора да ги исполни еколошките стандарди, а Владата ќе помогне преку Македонската банка за поддршка на развојот, која ќе склучи договор со фабриката, за изградба на филтерска постројка за заштита од загадување- истакна Анѓушев.

Се работи за кредит со хипотека кој со себе носи комерцијална камата. Управителот на „Југохром“, Васко Скендеровски, изјави дека комбинатот има перспектива и овој пат ќе се исполнат економскиот, еколошкиот, како и социјалниот сегмент во неговото работење.

– До сега се инвестирани 1,8 милиони евра, а во наредните 5,6 месеци ќе се инвестираат и добиените 1,5 милиони евра. Со тоа ќе се заврши изградбата на филтерската постројка. Според оптималните услови, кон крајот на април, почетокот на мај се очекува финализирање на изградбата, а потоа следи еден месец „ладна проба“, по која во месец јуни би требало да се започне со рестартирањето на работата. До Нова година, 150 вработени ќе бидат вратени на работните места, а потоа и останатите – рече Скендеровски.

„Југохром“ престана со работа пред две години, бидејќи не ја изгради филтер станицата во зададениот рок, која е задолжителна за комбинатот да добие А интегрирана еколошка дозвола за работа.