Специјалното јавно обвинителство соопшти дека поднело две обвиненија во врска со предметот „Талир“, едното за незаконското финансирање на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, а другото за незаконската изградба на седиштето на партијата.

Обвинението за незаконското финансирање на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ е поднесено против поранешниот лидер на партијата, а сегашен азилант во Унгарија, Никола Груевски, потоа за Кирил Божиновски, Миле Јанакиевски, Илија Димовски, Леко Ристоски и Елизабета Чингаровска како и за политичка партија – ВМРО-ДПМНЕ.

„Обвинетиот Груевски во периодот од 2009 година до 2015 година со злоупотреба на службената положба обезбедувал финансии од анонимни и противправни извори на финансирање на ВМРО-ДПМНЕ. Божиновски и Јанакиевски вршеле притисок на претставници на правните лица кои имале склучено договори за јавни набавки со државни органи, јавни претпријатија или единици на локална самоуправа истите да обезбедат финансиски средства во готовина за потребите на финансирање на ВМРО-ДПМНЕ како против услуга за добиените јавни набавки и реализираниот профит. Вака обезбедените пари во готовина, Груевски не ги вратил на лицата од кои средствата доаѓале, односно не ги упатил во Буџетот на Република Македонија со што прибавил незаконски средства за финансирање на ВМРО-ДПМНЕ во износ од најмалку 4.608.661 евра“, се вели во соопштението од СЈО.

За да прикријат дека парите доаѓаат од кривично дело Груевски, Божиновски, Јанакиевски и Чингароска, организирале средствата да бидат уплатени на жиро сметката на ВМРО-ДПМНЕ преку готовински уплати на ПП10 уплатници во кои биле внесени невистинити податоци дека уплатата ја вршат лицата наведени во уплатниците, иако тоа не било случај.

Потоа, Димовски, Чингароска, Ристоски и Јанакиески, како овластени потписници на сметката на партијата иако знаеле дека парите потекнуваат од кривично дело, ги пуштиле во натамошен оптек со потпишување на налози за плаќање на обврските и купување на недвижен имот за политичката партија ВМРО-ДПМНЕ.

СЈО за Груевски, кој е првообвинет во случајот бара притвор, а за Чингаровска обврска да се јавува еднаш неделно во Кривичен суд и привремено одземање на пасош.

Обвинението за изградба на седиштето на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ е поднесено против Груевски и Божиновски, кои со злоупотреба на службената положба, овозможиле правното лице ДГ „Бетон“ АД Скопје да го изгради седиштето на ВМРО-ДПМНЕ, иако „Бетон“ имал склучено договори за јавни набавки со државни органи и јавни установи или претпријатија.

„За реализирање на оваа цел обвинетите ја искористиле состојбата на зависност во која се наоѓала „Бетон“ во однос на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ, со оглед дека над 75 отсто од приходите кои ги остварило правното лице во 2011 и 2012 година биле од државни органи, единици на локална самоуправа или јавни претпријатија раководени од функционери на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. Обвинетите договориле несразмерна корист за политичката партија ВМРО-ДПМНЕ во однос на обврските кои ги имало „Бетон“, овозможувајќи му да го изгради седиштето на ВМРО-ДПМНЕ кое имало инвестициска вредност од 6.906.231 евра, како и да уплати на жиро сметката на партијата 2.155.668 евра, иако вложувањата на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ изнесувале само 815.323 евра“, додаваат СЈО во објаснувањето.

Со ова, обвинетите прибавиле значителна имотна корист за политичката партија ВМРО-ДПМНЕ во износ од 8.246.576 евра.

И кон ова обвинение исто така поднесен е предлог за определување мерка притвор против првообвинетиот Груевски.

Од СЈО велат дека обвиненијата ги подигнуваат откако воспоставиле надлежност врз предмет преземен од Основно јавно обвинителство Скопје.