ЕУ го казни „Гугл“ со 2,7 милијарди американски долари


       
Брисел, 27 јуни, 2017 - 15:18 (META) 

Регулаторната комисија на Европската Унија одлучи да ја казни компанијата „Гугл“ со глоба во износ од 2,7 милијарди американски долари за злоупотреба на позицијата на пазарот и на антиконкурентни практики, јавува „Би-би-си“.

Компанијата е обвинета за намалување на видливоста на веб-страниците за интернет-купување и тоа за да стави својата продавница „Шопинг бокс“ на врвот на резултатите од пребарувањето.

Интернет-гигантот сега се соочува со серија закани за тужби од конкурентите, кои тврдат дека интервенирањето на „Гугл“ во резултатите од пребарувањето негативно влијаело врз нивниот бизнис.