Гугл би можел да наплаќа за интернет пребарувања со вештачка интелигенција

Ваквата наплата е природна последица на огромниот трошок потребен за обезбедување на услугата

Фото: https://pixabay.com/zh/users/422737-422737/

Гугл наводно подготвува планови за наплата на функциите за пребарување надградени со вештачка интелигенција, што би било најголемото менување на моделот на приходи на компанијата до сега, пишува Гардијан.

Ваквата наплата е природна последица на огромниот трошок потребен за обезбедување на услугата, тврдат експертите, и ќе овозможи секој водечки играч во секторот да нуди разновидни модели на претплата за да ги покрие трошоците.

„Пребарувањето со вештачка интелигенција е поскапо за пресметување од традиционалните процеси на пребарување на Гугл. Така, при наплата за пребарување на вештачка интелигенција, Гугл ќе се обиде барем да ги надомести овие трошоци“, рече Хедер Доу, главен научник за податоци во консултантската компанија за дигитална трансформација UST.

Голем дел од фокусот во вештачката интелигенција е на огромниот трошок на компјутерската моќ што се користи за обука на најсовремени генеративни модели.

Минатата недела, OpenAI и Mајкрософт објавија дека планираат да изградат центар за податоци од 100 милијарди долари за обука за вештачка интелигенција, додека во јануари Марк Цукерберг рече дека неговата цел е да потроши најмалку 9 милијарди долари само за графичките процесори на Nvidia.

Конкурентите во пребарувањето со вештачка интелигенција нудат слични планови за претплата. Perplexity, пребарувач со вештачка интелигенција, нема реклами додека се користи, но нуди месечено „про“ ниво од 20 долари што обезбедува пристап до помоќни модели со вештачка интелигенција и неограничена употреба.

Други, сепак, продолжуваат да ги нудат своите производи со загуба. Функциите за вештачка интелигенција во Bing на Мајкрософт се бесплатни за користење, но се поврзани со прелистувачот Edge на компанијата. Стартапот за прелистување и пребарување Arc ги нуди своите производи бесплатно на корисниците и вели дека има намера да ги зголеми приходите во иднина со наплата на компаниите за деловните функции.