Второто издание на „Зимскиот поетски фестивал“ на „Струшките вечери на поезијата“ (СВП) ќе се одржи од задутре до 1 март во Скопје. Свеченото отворање ќе биде во Младинскиот културен центар со почеток во 20 часот.

Фестивалот е базиран на издавачката дејност на СВП, на авторите чие творештво е објавено во превод на македонски во престижната едиција „Плејади“. Преку академските предавања на авторите, кои се организирани во соработка со Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, како партнер во организацијата на фестивалот, студентите, но и другата академска публика ќе имаат можност да се запознаат со поетичките и со естетските аспекти на нивното творештво.

Годинашни учесници на „Зимскиот поетски фестивал“ на СВП ќе бидат Ласе Содерберг од Шведска, Хабиб Тенгур од Алжир, Хасан Зактан од Палестина и македонскиот поет Иван Џепароски, како добитник на награда„Браќа Миладиновци“ во 2016 година, за најдобра поетска книга напишана на македонски јазик и објавена меѓу две изданија на СВП.

Модератори соговорници на годинешните учесници на фестивалот ќе бидат неколку професори, книжевни критичари и поети, како академик Влада Урошевиќ, проф. д-р Лидија Капушевска-Дракулевска, проф. д-р Снежана Петрова, проф. д-р Зоран Анчевски и проф. д-р Владимир Мартиновски.

Предавањата на поетите учесници ќе бидат организирани на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, а портретите и поетските читања во салонот „19.19“ на Културно-информативниот центар (КИЦ) во Скопје.