На почетокот на денешната седница на ДИК, на која треба да се расправа за приговорите за локалните избори од ВМРО-ДПМНЕ, Алијансата за Албанците, ТМРО и од Левица, седницата беше бргу прекината затоа што ВМРО-ДПМНЕ повлече три приговори од вкупно 43 што ги поднесе до ДИК.

Како што објаснија претставниците од ВМРО-ДПМНЕ, тие повлекуваат приговори и за избор на советници и за градоначалници.

Во моментот трае паузата на која правната служба на ДИК ќе го подготви предлогот за приговорите со изменетите приговори од ВМРО-ДПМНЕ, по што ДИК ќе врши ждребање за редоследот по кој што ќе решава за приговорите.