„Ајде да се бориме против оваа терористичка организација“, со овие зборови за Приватното гимназиско училиште„Јахја Кемал“, турската амбасадорка  во Македонија, Тулин Еркал Кара, ја промовираше Фондацијата „Мариф“ вчера во Скопје, пишува „Portalb.mk“.

Покрај тоа, таа апелираше до родителите, децата да ги запишат во Фондацијата „Мариф“, „доколку во иднина не сакаат да бидат терористи“.

„Апелирам до сите вас и до јавноста, дојдете, сите заедно, нашите деца да ги регистрираме во училиштата на Фондацијата „Мариф“. Доколку ние како родители не сакаме нашите деца во иднина да бидат терористи, треба да ги насочиме во училиштата на „Мариф“, бидејќи „Јахја Кемал“ не не претставува нас. Дојдете да се бориме против оваа терористичка оргнизација, на суштински начин, и тоа да не остане само на декларативно ниво“, рече Кара.

„Порталб.мк“ побара реакција од Турската амбасада во Македонија за оваа изјава на амбасадорката Кара, но не доби одговори на прашањето: „Дали Амбасадата е со ист став како и амбасадорката Кара и дали тоа значи дека децата кои учат во колеџот „Јахја Кемал“ се терористи?

За изјавата на Кара, Министерството за образование и наука не сакаше да коментира, но тие објавија дека „Мариф“ не е училиште и не работи според законските одредби. За „Јахја Кемал“ и сите други училишта велат дека ако работат согласно законот, ќе работат непречено.

„Сите училишта регистрирани во Македонија мора да работат во согласност со законските одредби, а во таа смисла контролата на сите приватни и јавни училишта, како и во овој случај, Приватното гимназиско училиште „Јахја Кемал“ е иста и е иста како и за другите училишта. Фондацијата „Мариф“ не беше формирана според законските одредби во областа на образованието. Министерството за образование и наука не може да ги коментира изјавите на амбасадорот “, изјавија од МОН за „Порталб.мк“.

Владата пак, одби да одговори на прашањето „дали ќе бараат докази и аргументи од турскиот амбасадор во Македонија, Тилин Еркал Кара за нејзините изјави и дали исто така се согласуваат со истата изјава – дека „Јахја Кемал“ е терористичка организација?“
 

Skandal: Ambasadorja e Turqisë Kara: Kolegji Jahja Kemal është organizatë terroristeAmbasadorja e Turqisë në Maqedoni, Tülin Erkal Kara e quan kolegjin Jahja Kemal organizatë terroriste

VIDEO: Portalb.mk

Posted by Portalb on Tuesday, May 8, 2018

 

Зеријета Јајага е мајка на двајца ученици кои го посетуваат приватното училиште „Јахја Кемал“ и е огорчена од изјавата на амбасадорката Кара.

„Се чувствувам многу огорчено од говорот на омраза, кој го користеше турската амбасадорка. Бидејќи таа не не навреди само нас како родители, туку и децата ги нарече „потенцијални терористи“ . Јас сум мајка на две деца кои се школуваат во „Јахја Кемал“ и целосно тврдам дека најмалку моите деца се потенцијални терористи. Многу ја ценам работата и ангажирањето на наставниот кадар. Моето искуство како родител вели дека благодарение на посветеноста на наставник по математика Озгур девојките постигнаа многу добри резултати на натпреварот по математика „Кенгур“. Работата во ова училиште се цени“, изјави Јајага за „Порталб.мк“.

Zerijeta

Јајага исто така беше прашана дали за време на образованието на нејзините деца, открила некој радикализам во учењето, што учениците од колеџот би ги направило терористи.

„Во никој случај не сум открила дека се промовира каков било екстремистички или радикален дух. Мојот син расте и учи во класа со ученици од различно етничко потекло и се вреднуваат сите различности“, додаде таа.