Јасна порака дека нема простор за уцени или каприци кон Грција испрати грчкиот премиер Алексис Ципрас кон европските кредитори и ММФ од Брисел по завршувањето на самитот на Европската Унија. Грчката оценка е дека самитот генерално поминал позитивно за Грција, но сите погледи сега се свртени на денешната средба на Ципрас во Берлин со германската канцеларка Ангела Меркел.

Ципрас се очекува пред Меркел да го отвори прашањето за европските реакции на неговиот предлог за мерки за олеснување на грчкиот народ, како божиќниот бонус за пензионерите и задржување на понизок ДДВ за островите погодени од кризата. Европските кредитори реагираат против овие мерки на Ципрас и се заканија со одложување на мерките за олеснување на грчкиот долг.

Ципрас на оваа тема говореше и на прес-конференцијата по самитот на ЕУ вчера во Брисел и истакна дека е неприфатливо од моментот кога Грција ги исполнува договорените обврски, европските кредитори повторно да сакаат да ѝ стават сопка и на државата и на народот. Грчкиот премиер, обраќајќи се на ММФ, забележа дека е невозможно барањето на фондот за Грција повторно од 2019 да воведе нови мерки за штедење.