Граѓаните на Тетово повторно реагираат за квалитетот на водата за пиење. Велат, во текот на вчерашниот ден, водата имала чуден мирис и вкус. Некои се жалат и на болки во стомакот. Ваквите реакции се должат на честите проблеми кои градот ги има со водоводната мрежа и квалитетот на водата за пиење.

Сепак, надлежните велат дека нема простор за паника. Од Центарот за јавно здравје Тетово, информираат дека водата за пиење е технички исправна, што се потврдува преку досегашните спроведени анализи. Секоја година, во есенскиот период, се вклучува филтер станицата, па мирисот и вкусот на водата привремено се менуваат, заради мешањето на површинските води од река Пена. Се работи за вообичаени промени, кои не се воопшто сериозни, информираат надлежните.

Од Центарот за јавно здравје истакнаа дека состојбата со квалитетот на водата за пиење постојано се следи. Сепак, од таму велат дека доколку некој чувствува тегоби, деновиве да не ја консумира, бидејќи иако водата е технички исправна, реагирањето, дури и на минимални промени, е индивидуално.