fbpx
Таг: НМСМ

таг: НМСМ

Скопје се подготвува да се кандидира и за Европска престолнина на млади

На иницијатива на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) и бројни младински организации, Град Скопје отпочна со подготовки за престижната титула за град на млади, која ја доделува Европскиот младински форум со цел да ги охрабри младите да го зголемат младинското учество во градовите кои конкурираат за оваа титула. „По големиот успех со изборот на Град Скопје за Европска престолнина...

Стратегија за ментално здравје за младите: Најмногу се плашат од осаменост, отфрлање и изолација од пријателите

Осаменост
Дигитално ментално здравје, рана интервенција на менталните нарушувања и превенција на насилството и злоупотребата на супстанции – ова се дел од целите во новата Национална стратегија за ментално здравје за млади што ја донесе државата, а ја подготви Националниот младински совет на Македонија на предлог од Министерството за труд и социјална политика (МТСП). Стратегијата е донесена за период од...

Усвоена стратегијата за ментално здравје на млади, НМСМ бара доследна имплементација

Владата на својата последна седница ја усвои Националната стратегија за ментално здравје на млади 2024 – 2026, која беше подготвена од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Усвојувањето на оваа Стратегија, велат од Националниот младински совет, е резултат на соработката со Владата со цел поддршка на добросостојбата на младите како врвен приоритет на секое општество. „Во време кога...

Родовите стереотипи најмногу се учат дома во семејството – секој трет млад човек ги искусил

Секој трет млад човек во земјава лично искусил родово стереотипно однесување и негативни влијанија од него, а почесто родовите стереотипи ги искусувале младите жени. Родовите стереотипи почесто се искусени од младите од малцинските етнички заедници, па така секој втор испитаник или испитаничка со ромска или албанска етничка припадност лично биле погодени од негативните влијанија на родовите стереотипи. Ова се дел...

НМСМ со повик за обука на млади на теми поврзани со претприемништво

Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) распиша повик за обуки во рамки на проектот „Социјално претприемништо за младинско вработување“, кои се поделени во три програми - за меки вештини, за претприемништво и за прибирање средства и комуницирање со заедницата. Од НМСМ информираат дека обуките се наменети за млади невработени лица или млади лица вработени во социјални претпријатија. „Главна цел на овие...

Импровизации, изговори и оправдувања од општините за (не)отворање на младински центри

Бавно оди спроведувањето на Законот за младинско учество и младински политики донесен во јануари 2020 година. Иако беше создаден со цел да ги подобри животот и положбата на младите во државата преку креирање на младински центри, локални младински совети, канцеларии и други сервиси за млади на локално и национално ниво, спроведувањето на законот може да се опише со истечени...

Извештај на НМСМ: Слаба имплементација на Законот за младинско учество и младински политики

И после повеќе од три години од донесувањето на Законот за младинско учество и младински политики, во голем дел истиот сѐ уште не е имплементиран, особено на општинско ниво. Ова е заклучокот на Мониторинг извештајот за имплементацијата на Законот, изработен од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Сѐ уште не се формирани Националното собрание за млади и Националното...

Три години по носењето на Законот за младинско учество и младински политики – младите ниско на агендата

Новиот Закон за младинско учество и младински политики (ЗМУМП) донесен во јануари 2020 година од Собранието на РСМ, како прво законско решение кое го гарантира младинското учество и ги препознава младите, им даде надеж на младите дека не се заборавени од државата. Сепак, три години по донесувањето на овој закон, иако општините беа обврзани со рокови за спроведување на обврските...

Законот за ментално здравје не им ја дава потребната поддршка на младите

Според Светската здравствена организација (СЗО), секој четврти човек во Македонија во одреден период од животот ќе доживее проблем со менталното здравје, а младите луѓе се особено ранливи на проблемите со менталното здравје, поради предизвиците и притисоците со кои се соочуваат во нивниот живот. Ова беше соопштено на минатонеделниот настан организиран од Клубот за младински прашања и политики во соработка со...

Националниот младински совет со повик за номинации за Наградата за младинско учество

Сите иницијативи на млади, неформални групи на млади и младински организации, организации за млади и чадор младински организации во Република Северна Македонија кои покажале јасна визија, исклучителна креативност, иновативност и лидерство и мерливи резултати во подобрувањето на заедницата или благосостојбата на општеството, ќе имаат можност да конкурираат и да добијат една од наградите кои ги доделуваат Агенцијата за млади и...

10 години НМСМ: Деценија на заедничко дејствување, останува предизвикот младите да се вклучени во сите процеси

Создаден во 2013 година како можно решение на многуте предизвици со кои тогаш се соочуваа младите во земјава, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) изминативе години остана доследен на целта на своето постоење. Оттогаш до денес се променија многу нешта, а младите имаа можност да бидат консултирани во делот на политиките, се донесе закон за младинско учество, се имплементираше...

Сто млади лица може да се пријават за пракса, ќе добиваат 150 фунти месечно бруто

Сто млади лица ќе имаат можност да се стекнат со практично работно искуство во времетраење од два месеци преку практикантската програма која Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ја спроведува во рамки на проектот „МладиХаб - надминување на нееднаквоста помеѓу младите“. За да учествуваат во програмата, младите треба да се пријават дека се заинтересирани за практикантство, а потоа НМСМ ќе...

Во тек е повикот на НМСМ за обуки за млади невработени лица или ангажирани во социјални претпријатија

Во тек е повикот наменет за млади лица за учество на обуки кои Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) ги спроведува во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“. Преку проектот ќе се одржат вкупно 12 обуки наменети за млади вработени во социјални претпријатија и невработени млади лица од ранливи групи, со цел да се намалат и неутрализираат предизвиците...

Мета факт: Градот Скопје доцни со формирањето на Локалниот младински совет

Скопската градоначалничка Данела Арсовска во својата предизборна кампања „Програма за модерно Скопје“, како едно од ветувањата за младите скопјани, го има ветено формирањето на Собранието на млади на Град Скопје, од кое би произлегло и формирањето на Советот на млади на град Скопје, заедно со основањето на Центар за млади во Скопје. За ова ветување на градоначалничката Арсовска во...

Презентирана Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија

Основната студија за социјални претпријатија во Северна Македонија беше претставена и промовирана денеска од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Како што соопштија од организацијата, преку студијата се изврши мапирање на социјалните претпријатија во земјава со посебен фокус на младите, а како комплементарен продукт на студијата беше претставен и регистарот за социјални претпријатија, прв од ваков вид...

За намалување на невработеноста кај младите, може да помогне и младинското претприемништво

Над 120 учесници од граѓански организации, претставници на институциите и бизнис секторот, младинскиот сектор, млади претприемачи и успешни ученички и младински компании од Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина и Турција учествуваа на регионалниот форум за градење партнерства за претприемачко учење, што се одржа во Скопје во организација на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). „Младинското претпиемништво...

Младите не им се приоритет на општините – тешко оди спроведувањето на Законот за младинско учество

Истечени рокови и незаинтересирани општини – вака накратко би можело да се опише спроведувањето на Законот за младинско учество и младински политики. Само 12 отсто од општините во Северна Македонија формирале локални младински совети, и покрај тоа што законот ги обврза сите општини тоа да го сторат до јануари минатата година. Канцеларија за млади формирале 11 општини, додека најголем дел...

Отворен повикот за социјално претприемништво за младинско вработување

Во рамки на проектот „Социјално претприемништво за младинско вработување“, Националниот младински совет на Македонија (НМСМ) отвори повик за финансиска поддршка на социјални претпријатија, кој има за цел да го зголеми квалитетот на младите лица во земјава преку нивно активирање во инклузивни социјални услуги, развој на иновативни технологии за инклузија на млади лица од ранливи категории и да поттикне економско...

ДЕБАТА: Да има волонтерски часови и да се прифати ваквата активност на факултетите и во средните училишта

Волонтерите не се платени - не затоа што се безвредни, туку затоа што се бесценети. Оваа порака ја искажаа неколку соговорници на денешната онлајн дебата „Младите и волонтерството“, која што се одржа во организација на Фондацијата Метаморфозис. Развивање на поголема општествена свест за волонтерството, воведување на волонтерски часови за младите во образованието и признавање на волонтерската активност на средношколците...

Изабела Јакимова, „Младите на Една може“ и „Гоу Грин“ се добитници на Наградата за младинско учество

Познати се добитниците на Наградата за младинско учество која ја доделува Агенцијата за млади и спорт (АМС) во соработка со Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Годинава, наградата во индивидуална категорија ја доби актерката Изабела Јакимова. Неформалната група на млади „Младите на Една може“ (One Can Youth) победија во категоријата на неформални групи на млади, додека здружението „Гоу Грин“ (Go...

Хеликоптер во кој патувал иранскиот претседател претрпи „тешко слетување“

Хеликоптер со иранскиот претседател Ебрахим Раиши претрпел „тешко слетување“, пишува Би-би-си. Министерот за внатрешни работи кажува дека спасувачите сé уште се обидуваат да стигнат до местото на несреќата поради тешките...