fbpx
Таг: народна банка

таг: народна банка

Порталб: Граѓаните и фирмите кренаа „рачна“, намалена побарувачката за кредити

Речиси двојно е намален бројот на банки кои на крајот на третиот квартал во споредба со вториот укажеaе дека побарувачката за корпоративни кредити е намалена. Расте бројот на банкари кои сметаат дека монетарната политика незначително влијае врз одредување на каматите за кредтите, пишува Порталб.мк. Ваквите трендови регистрирани во најновата Анкета за кредитна активност, се последица на економската криза поради kовид-19. Банкарите...

Народна банка проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наместо предвидениот од 3,5 во април

Народната банка на Северна Македонија за 2020 година проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наспроти предвидениот пад од 3,5 проценти во април, покажуваат најновите редовни макроекономски проекции. Народна банка изврши надолна ревизија на проекциите за развој на економијата поради послабите остварувања во првата половина на годината и оценките за побавно закрепнување во втората половина, поради вториот бран на пандемијата. „Најголем...

Странските директни инвестиции во третиот квартал бележат одлив од 5,4 милиони евра

Во текот на третиот квартал од 2020 година, вкупните странски директни инвестиции во земјата бележат нето-одливи од 5,4 милиони евра, како резултат на намалената реинвестирана добивка за 37,7 милиони евра, при зголемени инвестиции во меѓукомпаниски долг и сопственички капитал (за 24,1 и 8,2 милион евра, соодветно), покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во периодот јануари-септември 2020 година, нето-приливите од 119,5...

Продолжува минималниот пад на каматните стапки на кредитите

Трендот на месечно и годишно намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во октомври 2020 година, покажуваат најновите податоци на Народна банка. Имено, каматната стапка на вкупните кредити изнесува 4,68 отсто и бележи месечен и годишен пад од 0,02 процетни поени (п.п) и 0,37 п.п., соодветно. Просечната каматна стапка на вкупните депозити се задржа на нивото...

Продолжува падот на каматите на кредитите и депозитите

Во септември 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити која што оствари месечен и годишен пад од 0,03 процентни поени и 0,39 процетни поени и изнесува 4,70 отсто, покажуваат новите податоци на Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити забележа минимално месечно намалување од 0,01 процентни поени и изнесува 0,98 отсто, додека на...

НБРМ: Финансискиот систем успешно одговори на ударот од ковид-кризата, подготвен за натамошните предизвици

Финансискиот систем успешно одговори на првичниот удар од ковид-кризата и е подготвен да се справи и со натамошни предизвици. Финансиските регулатори внимателно ги следат состојбите и одвивањето на ковид-кризата, со подготвеност да ги приспособуваат своите политики, гарантирајќи за финансиската стабилност. Ова е еден од заклучоците од вчерашната седница на Комитетот за финансиска стабилност, на која што беа презентирани оцените и...

Вицегувернерката Нацевска: Девизните резерви се во исклучително добра кондиција, денарот ќе остане стабилен

Сите показатели потврдуваат дека девизните резерви се во исклучително добра кондиција – на високо ниво и постојано се во сигурната зона. На крајот на септември изнесуваат 3 милијарди и 480 милиони евра, што е повеќе за близу 400 милиони евра во споредба со крајот на февруари, пред почетокот на ковид-кризата во нашата земја, вели вицегувернерката на Народна банка, Емилија...

Влогот на македонски резиденти во странски хартии од вредност достигна 402 милиони евра

Состојбата на средствата врз основа на портфолио-инвестиции (вложувања на резиденти во странски хартии од вредност) на 30.06.2020 година изнесувала 402,3 милиони евра, од кои 367,7 милиони евра се вложувања во сопственички, додека 34,6 милиони евра во должнички хартии од вредност, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Анализирано по земји, најголеми портфолио-инвестиции има во Соединетите Американски Држави во износ од 284,1...

Народна банка поднесе кривична пријава против поранешни челници на „Еуростандард банка“

Народната банка до Јавното обвинителство поднесе кривична пријава против поранешни одговорни лица во „Еуростандард банка“ АД Скопје - сега во стечај. Поднесената кривична пријава е во согласност со членот 181 од Законот за банките, со којшто се нормира кривичното дело - Предизвикување стечај на банка. „Истовремено, до Јавното обвинителство, Народната банка предложи и преземање мерки коишто се во насока на...

Народна банка: Годишниот пад на БДП е 6,4 отсто ризиците од ковид-19 сè уште постојат

Расположливите макроекономски показатели упатуваат на годишен пад на домашниот бруто-производ во првата половина од годината од 6,4 проценти, информираат од Народна банка по одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка. „Во однос на априлската проекција на Народната банка, ова претставува малку послабо остварување од очекувањата главно како резултат на отстапувањето за првиот квартал, додека остварувањето...

Банките очекуваат побарувачка за повеќе кредити за станбен простор како и кредити за мали фирми

Банките очекуваат најмногу да се зголеми кредитната поддршка за малите и средни претпријатија, како и кредитирањето за станбен простор, покажуваат резултатите од анкетата за согледувањата на банките за деловните активности и ризиците во 2020 година, спроведена од Народната банка. Притоа, банките не очекуваат позначителни промени во структурата на изворите на финансирање на нивните активности-односно доминантен извор ќе останат депозитите. „Според одговорите на групата прашања поврзани...

Народна банка објави едукативно видео за безбедно користење електронско банкарство

Како дел од серијалот едукативни анимирани видеа „Со Народната банка во светот на финансиите“, којшто се изработува со поддршка од Европскиот фонд за Југоисточна Европа (ЕФСЕ), Народна банка на РСМ објави ново видео со препораки за безбедно користење услуги од електронско банкарство. Предвидено е серијалот да содржи девет видеа со кои се обработуваат актуелни теми од доменот на финансиите коишто...

Граѓаните „гладни“ за потрошувачки, „заситени“ од автомобилски кредити

Кредитите на домаќинствата во август годинава бележат месечен раст од 0,3 отсто, којшто е резултат на повисоките кредити одобрени во денари, додека кредитите во странска валута бележат пад, покажуваат новите податоци на Народната банка. На годишна основа, растот изнесува 9 отсто и е поизразен кај кредитите одобрени во денари. „Со исклучување на податоците за кредитите на домаќинствата на банката во стечај,...

Поумерени негативни ефекти од ковид-19 врз економијата очекува Народна банка во третиот квартал

Kаматната стапка на благајничките записи останува на нивото од 1,5 проценти, било одлучено на редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП). „Намалувањето на основната каматна стапка до тековното ниво, како и досегашното позначајно намалување на понудениот износ на благајнички записи, придонесе за зголемување на ликвидноста на банкарскиот систем и поддршка на кредитните текови во економијата,“...

Денарот и банкарскиот систем се стабилни, потврди кредитната агенција „Стандард и Пурс“

Кредитната агенција „Стандард и Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на нашата земја, „ББ-“, со стабилен изглед. Во најновиот извештај на агенцијата одделен акцент е ставен на монетарната политика и мерките на Народната банка во текот на ковид-кризата, девизниот курс на денарот и состојбата во банкарскиот систем, се вели во соопштението од Народна банка. Од „Стандард и Пурс“ напоменуваат дека поставеноста...

Странски инвестиции од 122,6 милиони евра во првото полугодие од годинава

Поголем одлив отколку прилив на странски капитал имало во земјава во второто тримесечје од годинава, кога зеде замав кризата предизвикана од корона вирусот. Според најновите податоци на Народната банка, во текот на вториот квартал од 2020 година, вкупните странски директни инвестиции во земјата бележат нето-одливи од 9,3 милиони евра, како резултат на намалениот меѓукомпаниски долг за 78,6 милиони евра,...

По вртоглавиот пад, надворешната трговија покажува знаци на живот

Голем пад на извозот и на увозот има во вториот квартал од годинава, откриваат најновите податоци на Народната банка. Извозот на стоки бележи пад од 35,7 отсто на годишна основа. Сепак, гледано по месеци, најголем дел од падот е сконцентриран во првите два месеца од кварталот, додека во јуни се забележува позначително забавување на падот на извозот. Од Народната банка...

Пораст на платите иако е криза

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во јуни 2020 година, изнесува 26.867 денари, што е зголемување за 6,6 отсто во однос на истиот месец од минатата година, покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика(ДЗС). Просечна плата е зголемена и во однос на мај, годинава кога изнесувала 26.390 денари иако македонската економија е на удар од кризата предизвикана од...

Кризата со корона вирусот не го запре штедењето и кредитирањето

Пораст на штедењето и на кредитирањето во јули, годинава откриваат новите податоци на Народната банка, што укажува дека кризата предизвикана од корона вирусот не беше пречка граѓаните да продолжат да штедат, но и да позајмуваат пари од банките пред сè преку потрошувачки и станбени кредити. Вкупните депозити(штедни влогови) овој месец се повисоки за 0,3 отсто во споредба со претходниот месец,...

Благ пораст на цените на становите во екот на кризата од корона вирусот

Зголемување на цените на становите има во второто тримесечје од годинава кога се разгоре кризата од корона вирусот, а забележително е дека цените растат иако понудата на станови ја надминува побарувачката. Според податоците на Народната банка, во вториот квартал на 2020 година, цените на становите во Скопје бележат годишен раст од 1,4 отсто, што претставува мало забавување во споредба со...

Грчкиот дипломат Рокас доаѓа на местото на Дејвид Гир како амбасадор на ЕУ за С. Македонија

Жосеп Борел, високиот претставник на Европската Унија, номинираше 44 нови шефови на делегации на ЕУ, вклучително и нови амбасадори на ЕУ во Босна и Херцеговина, Црна Гора и Северна...